MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

POVIJESNI DAN ZA BELIŠĆE: Potpisan ugovor o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u RH

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Svečanim potpisivanjem ugovora o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Republici Hrvatskoj, danas je napravljen još jedan korak prema još  većem razvoju papirne industrije u Belišću.

Grupa investitora iz tvrtke Astrabel d.o.o. Belišće (u koju su uključeni komunalna tvrtka Kombel, poduzetnici Milan Martinović iz Švedske, Borko Torbica iz Bosne i Hercegovine te Milorad Krgović i Dragan Milec iz Belišća) s tvrtkom Andritz AG Graz iz Austrije, koju su predstavljali Klaus Blechinger, Günter Offenbacher i Veselko Vidović, sklopila je ugovor vrijedan 11 milijuna eura za izradu stroja koji bi početkom 2023. godine trebao stići u halu nove tvornice tissue papira.

Koordinator cjelokupnog projekta izgradnje nove tvornice tissue papira je gradonačelnik Dinko Burić, koji je s neskrivenim ponosom rekao kako se radi o vjerojatno najvažnijoj investiciji u Belišću u protekla četiri desetljeća, a zahvaljujući kojem će više od 60 osoba direktno naći zaposlenje, a uključujući kooperante – njih više od stotinu. Suradnja sa stručnjacima na razvoju ideje, prijeđenih više od 20.000 kilometara diljem Europe u pregovorima s potencijalnim partnerima, potpora koju je svatko u svom području pružio, potvrdila je još jednom ono čime se Belišće ponosi, a to je ono „mi“, kaže Burić, dodajući kako će nova tvornica, za početak, proizvoditi 22.000 tona tissue papira godišnje (papira iz kojeg se potom proizvodi toaletni papir, ubrusi, maramice i slično), a obzirom da je samo u Hrvatskoj potražnja za njim višestruko veća, za koju godinu i proizvodni pogon mogao bi narasti.

-Paralelno s izradom stroja, uređivat će se i prostor odnosno hala koju smo kupili od tvrtke DS Smith Belišće, kojoj se i ovom prilikom zahvaljujem na partnerskom odnosu. Cjelokupna vrijednost projekta je 17.628.000 eura. Najveći dio,  10.999.999 eura, odnosi na izradu stroja, dok se ostali troškovi odnose na ulaganja u zgradu, projektiranje, tu su i troškovi otkupa hale te na potrebna trajna obrtna sredstva za početak rada nove tvornice, pojašnjava belišćanski gradonačelnik.

U tvrtki Astrabel za sada je pet investitora, među kojima je i gradska tvrtka Kombel, jer je želja Grada Belišća da, naročito u ovim prvim fazama razvoja, osnaži poziciju projekta, no i da se na taj način nastavi „bdjeti“ nad projektom odnosno tvornicom kada ona počne s proizvodnjom.

-Vjerujem da ćemo do kraja godine okončati pregovore s još dva suinvestitora koju su iskazali zanimanje. U svakom slučaju, bit će ovo investicija koju će pratiti zdravi privatni kapital zajedno sa sudjelovanjem Belišća kroz svoju gradsku tvrtku, zaključio je gradonačelnik Dinko Burić.

U ime isporučitelja, Klaus Blechinger, potpredsjednik tissue divizije austrijske tvrtke Andritz iz Graza, pojasnio je kako će izraditi stroj koji proizvodi 1.300 metara papira u minuti, čija je radna širina 2.8 metara i u prvoj fazi će proizvoditi 22.000 tona tissue papira godišnje.

-Radili smo već sa stotinjak drugih tvrtki drugih diljem svijeta, poslujemo od 1995. godine, a nedavno smo u Grazu otvorili pilot tvornicu u kojoj ćemo raditi na poboljšanju kvalitete naših strojeva, rekao je Blechinger, naglašavajući kako, iako godišnje rade više ovakvih projekata, ovaj u Belišću im je iznimno značajan jer im se nalazi praktički „pred vratima“. Također, iskazao je i zanimanje za suradnju u budućnosti, jer je i za Andritz važno proširiti se na ovo područje, a nije zanemariva niti suradnja na istraživanju i razvoju te pomoć koju imaju u nekome poput profesora Milorada Krgovića, koji je pak rekao kako je za razvoj papirne industrije, uz potporu kakvu su oni imali od gradonačelnika Belišća Dinka Burića, najvažnije znanje.

-Ljudi, atmosfera, toplina, iskrenost. Kada postoji međusobno poštovanje i znanje, sve se može stvoriti. Puno toga sam radio i gradio po cijelom svijetu i uopće ne sumnjam u odlične rezultate ove nove tvornice. Bilo bi dobro da i drugi prepoznaju kako se to radi, kao što je to prepoznao gradonačelnik Burić, poručio je profesor Milorad Krgović, stručnjak svjetskog glasa kada je u pitanju papirna industrija.

Ugovor o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Republici Hrvatskoj, u ime naručitelja - tvrtke Astrabel Belišće potpisali su Milorad Krgović, Milan Martinović i Marina Novoselnik, a u ime isporučitelja - austrijske tvrtke Andritz AG iz Graza potpredsjednik tissue divizije Klaus Blechinger i direktor prodaje Günter Offenbacher.

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It