MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 


     

Nakon štrajka u tvrtki Leistritz: Nema upošljavanja bez suglasnosti Sindikata

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Kako je potvrđeno iz Novog sindikata, sklopljen je Kolektivni ugovor za radnike tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće u kojemu je uz prihvaćanje svih točaka iz Sporazuma o uvjetima za prekid štrajka u Kolektivni ugovor uneseno i nekoliko novih točaka za koje su se radnici uz podršku Sindikata izborili u štrajku.

Tako je ugrađena klauzula kako nema zapošljavanja preko agencija bez suglasnosti Sindikata, kako je ugovor na određeno vrijeme ograničen na rok od dvije godine, otpremnine se ugovaraju bez ograničenja njihove visine, a nakon 10 godina staža otpremnina mora iznositi pola plaće po godini staža. Zaposlenici su Kolektivnim ugovorom stekli pravo da za radnike koji su navršili najmanje 20 godina neprekidnog rada kod poslodavca ili najmanje 30 godina ukupnog radnog staža, pod uvjetom da se radi o radniku starijem od 58 godina, imaju pravo na uglavak o zaštiti plaće, tako da prilikom ponude dopune ili novog ugovora o radu kod poslodavca, radnik ima pravo zadržati povoljniju plaću. Novi ugovor omogućit će i da nakon pet godina rada svake treće godine imaju pravo na sistematski pregled, da uz 30 minuta dnevne pauze stječu pravo na još dvije stanke u danu od po sedam minuta. Prekovremeni sati smanjeni su im s 250 sati na 192 sata godišnje.

Komentirajući najnoviji dokument za koji naglašava da je izboren, a ne dobiven, te da je ovo školski primjer kvalitetno odrađenog posla, glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš kaže da je Kolektivni ugovor trenutačno na verifikaciji u Njemačkoj kod vlasnika tvrtke. Najavljuje i da je za ovaj tjedan zakazan sastanak predstavnika Sindikata u Hrvatskom zavodu za unapređenje zaštite na radu oko definiranja ovog područja te da sredinom prosinca treba uslijediti potpisivanje Aneksa Kolektivnog ugovora u ovoj tvrtki kako bi se od 1. siječnja iduće godine izjednačila prava radnika koji su sudjelovali u štrajku i radnika koji nisu.

- Kako nam je stabilnost tvrtke izuzetno bitna te kako je dugoročno neizdrživo da prava svih radnika u tvrtki nisu izjednačena, krećemo u potpisivanje Aneksa ugovora. Pritom ne očekujemo probleme s obzirom na to da s druge strane imamo vlasnika tvrtke koji se u pregovorima tijekom štrajka pokazao kao iskusan provjereni kapitalist u socijalnom dijalogu, koji je znao na što treba obratiti pozornost, znao napraviti računicu i napraviti ustupke kojima on nije puno izgubio, a radnici su dobili tražena prava - poručuje tajnik Kiš.

Valja podsjetiti da je štrajk u poznatoj belišćanskoj tvrtki sa stotinjak zaposlenika krenuo početkom rujna nakon neuspjelih šestomjesečnih kolektivnih pregovora i postupka mirenja. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, već je u vrijeme pokretanja štrajka upozorio da je najveći problem radno vrijeme zaposlenika, koji redovito primaju plaću, no od njih se očekuje da posao odrađuju prekovremeno te da rade svaku subotu ako žele dobiti stimulaciju na plaću, uskrsnicu, božićnicu i regres. 

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu