MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

RAZGOVOR: Marko Vuksanić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Valpova

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kraj godine izuzetno je važno i dinamično razdoblje u Gradskoj upravi Grada Valpova, a posebno se to odnosi na Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti.

Razlog je to što smo za razgovor zamolili Marka Vuksanića, pročelnika tog Upravnog odjela koji u provedbi ima više od deset raznih natječaja i poziva.

-Užurbano se radi na pripremi prijedloga Proračuna Grada Valpova za 2020. godinu gdje Upravni odjel daje određene prijedloge koji se prvenstveno odnose na izradu projektne dokumentacije za projekte koji se sufinanciraju iz sredstava Europske unije, nacionalnih fondova te iz vlastitih sredstava Grada, zatim prijedloge iz područja prostorno planske dokumentacije, područja socijale, udruga i ostalih organizacija civilnog društva te drugih društvenih djelatnosti, ali ono što bih naročito istaknuo to su potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima s područja grada Valpova.

Potpore poduzetnicima

Vjerujem da su Vaši čitatelji zamijetili da je Grad Valpovo po prvi puta raspisao Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Valpova u 2019. godini.

Riječ je o javnom pozivu u okviru kojeg se dodjeljuju bespovratne potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, bespovratne potpore za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja te bespovratne potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta.

Ukupno raspoloživa sredstva namijenjena za dodjelu potpora po ovom javnom pozivu iznose 500.000,00 kn, a maksimalna sredstva bespovratne potpore koja mogu ostvariti poduzetnici po jednom zahtjevu iznose ukupno 30.000,00 kn.

Moram napomenuti da smo iznimno zadovoljni s odazivom, jer u samo tjedan dana zaprimili smo više od 20 prijava. Natječaj će biti otvoren još tri tjedna te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da podnesu svoje prijave kako bi ostvarili bespovratne potpore Grada Valpova.

Važno je istaknuti da Grad Valpovo uz navedene potpore subvencionira i kamatnu stopu za poduzetničke kredite, zatim potiče izgradnju i razvoj poduzetničkih zona na području grada Valpova te provodi savjetovanje poduzetnika i nudi tehničku pomoć u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz fondove EU i druge nacionalne fondove.

Ovim putem iskoristi ću priliku i reći da je gradonačelnik Grada Valpova, Matko Šutalo,  prije desetak dana na Svjetskom kongresu poduzetnika u Makedoniji primio nagradu i priznaje u ime Grada Valpova kao jednoj od najboljih lokalnih zajednica za poticanje poduzetnika na području naše regije u 2019. godini u sklopu projekta pod nazivom „GLOBALLOCAL“.

Na navedenu nagradu smo izuzetno ponosni, jer je to dokaz i potvrda da je naš sustav potpora poduzetnicima izuzetno kvalitetan i cijenjen i izvan okvira Lijepe naše.

S obzirom na dodijeljenu nagradu i priznanje, na Makedonskoj akademiji znanosti i umjetnosti Gradu Valpovu omogućena je i prezentacija samog Grada, kao primjera dobre prakse, ali i svih poticajnih mjera i olakšica koje se dodjeljuju poduzetnicima s našeg područja.

Potpore poljoprivrednicima

Što se tiče potpora Grada Valpova nismo zaboravili niti naše poljoprivrednike i poljoprivredu kao najvažniju gospodarsku granu našeg područja.

Tako je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova donesena Odluka o izmjenama i dopunama Programa potpora u poljoprivredi na području grada Valpova za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Cilj ovog Programa je pomoć u razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora kroz povećanje i modernizaciju primarne poljoprivredne proizvodnje, stvaranje povoljnijih uvjeta za početak bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, povećanje kvalitete i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, bolje iskorištenje resursa, te povećanje broja zaposlenih osoba kroz razvoj poljoprivrede sa svrhom zadržavanja stanovništva na ruralnom području kako bi se očuvale njegove vrijednosti i iskoristile prednosti.

Navedeni Program obuhvaća šest različitih mjera potpora male vrijednosti koje će dodjeljivati Grad Valpovo ove i sljedeće godine, a radi se o:

  • Potporama mladim poljoprivrednicima
  • Potporama za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima
  • Potporama za ekološku poljoprivrednu proizvodnju
  • Potporama za razvoj povrtlarstva u zatvorenim/zaštićenim prostorima
  • Potporama za razvoj voćarstva i vinogradarstva, te
  • Potporama poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda.

Ukupna sredstva koja su osigurana u Proračunu Grada Valpova za ovu godinu iznose 500.000,00 kn i iskreno se nadamo da će odaziv na ove potpore biti puno veći nego što je to bilo prošle godine kada su dodijeljena sredstva u iznosu od oko 55.000,00 kn.

Javni poziv kojeg očekuju svi zainteresirani biti će raspisan do kraja ovoga tjedna, kada ćemo napraviti i jednu radionicu za predstavljanje svake pojedine mjere i samog načina prijave i korištenja bespovratnih potpora.

Stipendije

Budući da je još uvijek početak školske godine te da su trenutna zbivanja oko školstva vrlo zanimljiva tema koja se u posljednje vrijeme provlači po medijima, rado bih naglasio naše aktivnosti vezane za natječaje za učeničke i studentske stipendije.

Gradonačelnik Grada Valpova krajem proteklog tjedna objavio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola sa područja grada Valpova za školsku godinu 2019./2020. Sukladno natječaju, Grad Valpovo će u ovoj školskoj godini stipendirati ukupno 20 učenika srednjih škola sa 400,00 kn mjesečno deset mjeseci u godini, za što su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 80.000,00 kn.

Isti broj stipendista srednje škole imali smo i tijekom protekle školske godine, kada je na inicijativu Gradonačelnika po prvi puta donesen i Pravilnik za stipendiranje učenika srednjih škola.

Što se tiče studentskih stipendija natječaj je objavljen prije nekoliko dana. Za akademsku godinu 2019./2020. Grad Valpovo će dodijeliti ukupno 10 studentskih stipendija u pojedinačnom iznosu od 700,00 kn mjesečno te jednu studentsku stipendiju 100% studentu invalidu također u pojedinačnom iznosu od 700,00 kn mjesečno.

Trenutno imamo zaključeno ukupno 27 stipendijskih ugovora i ako se tome pridodaju novi stipendisti (njih 11), Grad Valpovo će u sljedećoj godini izdvojiti gotovo 270.000,00 kn za studentske stipendije.

Kada se sve rezimira Grad Valpovo za studentske i učeničke stipendije na godišnjoj razini izdvaja preko 300.000,00 kn, što je dokaz i nastavak odgovorne demografske politike nove gradske vlasti.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane učenike srednjih škola s područja grada Valpova i sve studente prve godine fakulteta s područja grada Valpova bez obzira gdje u Republici Hrvatskoj upisali srednju školu ili fakultet da se prijave na objavljene natječaje i postanu stipendisti Grada Valpova.

Međutim, svakako treba napomenuti da nova Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Šutalom ne zaboravlja niti svoje osnovnoškolce. Svakom učeniku osnovnih škola sa područja grada Valpova u školskoj godini 2019./2020. Grad Valpovo je osigurao jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 300,00 kn u svrhu nabavke udžbenika, školskog pribora i ostalih potrepština.

Za navedenu namjenu ove godine isplaćen je iznos od ukupno 250.000,00 kn za 833 učenika.

Udruge

Ponosni smo na doprinos udruga koje djeluju na području Grada Valpova u različitim oblastima i trudimo se osigurati im kvalitetne uvjete za njihovo djelovanje.

Ovim putem pozivamo i sve udruge s područja grada Valpova koje djeluju u kulturi, socijali i zdravstvenoj skrbi, humanitarnim djelatnostima, udruge mladih, udruge sudionika i stradalnika Domovinskog rata, udruge koje djeluju u području promicanja i zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, čovjekovog okoliša te sve ostale udruge od posebnog značaja za Grad Valpovo da dostave Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Valpova prijedloge aktivnosti  i financijske planove za sljedeću proračunsku godinu, kako bi osigurali dovoljna sredstava za njihov rad i za provedbu svih planiranih aktivnosti.

I Vi ste na Vašem portalu objavili Javne pozive, a isti su sa svom popratnom dokumentacijom objavljeni i na službenim web stranicama Grada Valpova. Rok za dostavu dokumentacije je određen do 6. studenog 2019. godine.

Poljoprivreda

Prije nekoliko dana je objavljen i Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za područje Grada Valpova.  Natječajem je obuhvaćeno ukupno 80 ha državnog zemljišta koje se daje u zakup na rok od 25 godina te 119 ha državnog zemljišta koje se daje u zakup na rok do 5 godina.

Tako da pozivamo sve zainteresirane da prouče natječajnu dokumentaciju i dostave cjelovite ponude u propisanom roku.

Za sva dodatna pitanja po bilo kojem raspisanom natječaju stojimo na raspolaganju.

Vrlo važan segment rada Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Valpova je i izmjena prostorno planske dokumentacije Grada Valpova, ali i priprema svih kapitalnih projekata Grada Valpova od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, izrade projektne dokumentacije te ishođenja svih potrebnih dozvola i odobrenja, ali o tome ćemo u nekoj drugoj prigodi.  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It