MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Belišćanski planinari na Papuku

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Nakon uspješno odrađenog predavanja i projekcije o Velebitu, koju su odradili dugogodišnji članovi HPD "Belišća" Mila Andrić i Goran Maričić, u subotu 14. svibnja usljedile su kondicijske pripreme za Velebit, na Papuku.

 

U organizaciji HPD "Bršljan-Jankovac" iz Osijeka održano je svečano otvaranje "Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta". U mjestu Humljani okupilo se 150 planinara. Naših devat članova odazvalo se na ovu svečanost. Ovaj planinarski put je otvoren 1975.g. kada je HPD "Bršljan-Jankovac" slavilo  50 godina postojanja. Nakon toga duže vrijeme ovaj put nije korišten, a sada je obnovljen i uređen, pa je predviđen i prvi pohod trasom Humljani-Krajna-vrh Rust-V.Radetina-V.Razboj-Jankovac . Predviđeno trajanje hoda je 6 sati, a duljina puta je oko 20 km.

Predviđena je i druga Jungova staza duljine 8 km i oko 3 sata hoda, te treća cestom oko sat i pol hoda.

Dvoje naših članova uz 44 ostalih se odlučilo za prvu zahtjevnu stazu, 5 za drugu, a 2 za lakšu šetnju. Već na samom okupljanju kapi kiše su upozoravale na oprez u pothvatu. Nakon prijeđene jedne trećine puta prolila se prava kiša koja nas pratila još više od trećine puta. Kiša nije umanjila doživljaj. Staza iako je zahtjevna, lijepo je uređena i prolazi hrptom ovog dijela Papuka, dovoljno je široka i čista, pa se s obje strane dolje moglo uživati u pogledu na prekrasnu šumu bukve. Nakon nešto više od 3 sata hoda stižemo do vrha Rust, 772 mn. Vrh je manje poznat, ali je lijep. Na samom vrhu razasuto je kamenje obraslo mahovinom, a pogled seže duboko u prostranstva mlade bukove šume. Kratak odmor i nastavak puta spustovima i usponima. Nailazimo na veće površine srijemuša, koji je procvao. Na nekih 600 mn gotovo sat vremena prolazimo kroz aleju tamnozelene božikovine. Na dva mjesta imali smo zanimljiv spust uz pomoć užadi, a onda lakši dio i spuštanje na područje čarobne udoline Jankovac. Tamo se susrećemo s ostalim članovima ekipe koji su ranije stigli s Jungove staze i već neko vrijeme su uživali u ovom prirodnom raju. I njih je kao i nas pratila kiša, pa na kraju dočekalo sunce. Svi smo, bez obzira na dio kišnog vremena uživali u čarima ove naše najljepše slavonske planine.

Na kraju pozdrav s domaćinima i nakon primanja zahvalnice ispraćeni šumom prelijepog slapa- zadovoljno krećemo kućama.

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu