MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Dr.sc. Vlatko Galić dobitnik godišnje nagrade za znanstvene novake

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Mladi belišćanski znanstvenik s osječkom adresom,  dr.sc. Vlatko Galić s Poljoprivrednog instituta  u Osijeku dobitnik je nagrade za znanstvene novake s područja biotehničkih znanosti za 2019. godinu.

Tako je odlučio Odbor  za podjelu Državnih nagrada za znanost na sjednici  održanoj 9. studenoga 2020. godine, a godišnjom Državnom nagradom za znanstvene novake nagrađeno je ukupno šest mladih znanstvenika iz Republike Hrvatske.

-Tijekom prošle godine kao prvi autor objavio je tri znanstvena rada u stručnim časopisima, a kao drugi koautor napisao je i poglavlje u stručnoj knjizi izdanoj u Švicarskoj, stoji između ostaloga u obrazloženju ovakvoj odluci.

- U veljači prošle godine postao je član Povjerenstva za biljne genetske izvore kao član radne skupine Žitarice i kukuruz pri Ministarstvu poljoprivrede te aktivno sudjeluje u provedbi Programa  ruralnog razvoja RH u razdoblju 2014. – 2020. U prosincu 2019. godine izabran je za suradnika u nastavi na izbornome modulu Molekularna genetika Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja  Strossmayera u Osijeku.

- Ova nagrada predstavlja odličan poticaj za mlade istraživače da preuzmu uzde vlastitih karijera i definiraju se prema svojim sklonostima, komentirao je ovo visoko priznaje mladi znanstvenik, rođen 1990. godine.

- Na koncu, pretjerano “traženje sebe” samo odgađa pronalazak, a poznato je da sve što vrijedi zahtjeva puno truda, pa stoga treba što prije krenuti. Tu moram parafrazirati jednog drugog kolegu istraživača čijem sam predavanju prisustvovao u SAD-u: “treba prolaziti kroz vrata koja se otvaraju, jer što više prolazimo više se vrata otvara”, rekao je dr. sc. Vlatko Galić, koji se spremno za Valpovština.info prisjetio svojih  dana djetinjstva i  školovanja u Belišću i Valpovu.

Dr. sc. Vlatko Galić, rođen je 1990 godine, a odrastao je u Belišću gdje je i započeo školovanje. Svojih dječačkih dana prisjeća se:

-U Belišću sam završio osnovnu školu, nakon čega upisujem Srednju školu Valpovo, Smjer Poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut. Kako sam se nakon reputacije “živahnog” učenika u osnovnoj školi, u novoj sredini autoreflektivno nastavio ponašati “živahno”, nova stara reputacija se još jednom odrazila i na moje ocjene.

U tom dijelu svog života naišao sam na dobro srce i širok pogled svoje bivše razrednice, časne sestre Kaje Ilirke Ivandić, koja me beskrajnim (vrlo lijepim) razgovorima uspjela pomaknuti korak bliže poimanju odgovornosti za svoja ponašanja. U Srednjoj školi Valpovo, interes za istraživački rad potaknuli su mi profesorica Marija Kopi, te pokojni profesor Ante Bilić, bez kojih se nikada ne bih transformirao iz očajnog u odličnog učenika, niti upisao fakultet (na kojem sam prošao istu putanju). Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku završio sam preddiplomski studij Hortikultura, te diplomske studije Biljna proizvodnja-Ishrana bilja i tloznanstvo i Ekološka poljoprivreda. Nakon diplomiranja s odličnim uspjehom i primljene Rektorove nagrade, zapošljavam se kao doktorand na Poljoprivrednom institutu Osijek, na projektu Hrvatske zaklade za znanost “Genetika i fiziologija tolerancije na višestruki stres kod kukuruza” voditelja dr. Domagoja Šimića, te upisujem doktorski studij Molekularne bioznanosti. Na Institutu krećem s ozbiljnijim učenjem metoda genetike i oplemenjivanja bilja, statistike i bioinformatike, što rezultira većim brojem publikacija. Doktorirao sam u ožujku 2018., te od tada kao poslijedoktorand aktivno istražujem genetske mehanizme odgovora biljaka na abiotički stres i genetsku raznolikost različitih poljoprivrednih kultura, a ponajprije kukuruza i pišem znanstvene članke i knjige. Niti jedan moj dosadašnji uspjeh ne bi postojao bez nevjerojatne izdržljivosti moga oca Nikole, koji je čvrsto držao kormilo obitelji kroz mnoge teške trenutke.

U travnju ove godine sam i sam postao otac maloga Matije, u čijem društvu svakodnevno uživam zajedno s mojom velikom potporom i također perspektivnom istraživačicom, suprugom Lucijom, zaključio je dr.sc. Vlatko Galić koji je već s trideset godina  stekao reputaciju cijenjenog i afirmiranog znanstvenika i svojim primjerom otvorio perspektivu mladima željnih novih spoznaja i afirmacije u svijetu znanosti.

Tako se velikim slovima upisao u ljetopis Belišća i Valpova među slavne sugrađane koji su svojim znanstvenim radom obilježili i proslavili svoj zavičaj.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1232 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It