MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Hodanje Papukom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Koliko to dopuštaju epidemiološke mjere, belišćanski planinari organiziraju izlete u manjim skupinama.

I izlet od Veličkog grada preko Tauberove stijene, Lapjaka, Nevoljaša, Planinarske kuće preko jezerca do Velike bio je dogovoren 21.veljače, na našoj stazi za slijedeću nedjelju, no nismo na vrijeme osigurali kombi te smo izlet prebacili za četvrtak 04. ožujka, jer svi prijavljeni su umirovljenici .

Polazna točka hodanja je parkiralište Velika (294 m), Velički grad (458 m), vidikovac Tauberove stijene (651 m), vrh Lapjak (667 m), vrh i vidikovac Nevoljaš (740 m) te planinarska kuća Jezerce ( 720 m), a povratak nam je natrag prema vidikovcu Nevoljaš te kroz šumu lijevo skrećemo na Šulerov put i spuštamo se na veličke livade. Uživamo na veličkim livadama uz potok i nakon pola sata nastavljamo makadam putem do parkirališta u Velikoj.

Na samom početku staze postavljena je tabla koja pokazuje duljinu staze, visinsku razliku od najniže do najviše točke, te sva stajališta poučne staze. Pored poučne table na stablu stoji putokaz sa nazivom vrhova i potrebnim vremenom hoda.

Velički grad smješten je sjeverno od današnjeg naselja Velika, na južnom završetku brda Lapjak. Grad je nastao u 13. stoljeću i bio je vlasništvo veličkih Befekijevaca, a nakon dolaska Turaka postaje vojnička postaja. On je danas djelomično sačuvan i još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara jer do njega vodi markirana planinarska staza.

Tauberove stijene su nastale u geološkoj prošlosti Papuka prije 250 milijuna godina.  Stijene su izgrađene od mineralnog kvarca koji je otporan na vremenske prilike i erozije.  Zbog svega toga ovaj dio poučne staze ostavlja nam dojam kamenjara.

Od Tauberovih stijena put nastavljamo širokom stazom po  hrptu i dolazimo do najvišeg vrha Poučne staze do vrha Lapjak (667 m). Lapjak je šumovit vrh na južnom dijelu Papuka. Na vrhu smo napravili kratku pauzu.

Put nastavljamo šumom koju nažalost sve više i više sijeku. Dolazimo na vidikovac Nevoljaš koji ima drvenu piramidu i stol s klupama za odmor. Neki se penju na piramidu , drugi odmaraju na klupi.  Krećemo dalje prema planinarskoj kući Jezerce.

Planinarska kuća Jezerce nalazi se na vrhu nekadašnjeg skijališta Jezerca, pod vrhom Nevoljašem. To je zidani objekt koji služi požeškoj stanici HGSS-a. U prizemlju je otvorena soba s klupama koja služi kao sklonište, a gornji dio je zaključan.

Ložimo vatru, beremo srijemuš (medvjeđi luk), pripremamo domaće delicije za pečenje. Tu smo se lijepo družili oko dva sata i prisjećali se nekadašnjih naših masovni izleta, dječjih pjesama, te naših planinara koji nažalost nisu više među nama.

Zahvaljujemo Gradu Belišću i Udruzi sportskih udruga grada Belišća na ustupljenom kombiju kojim smo obavili ovaj lijepi izlet.

  

Mila Andrić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 792 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu