MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

LOKALNI IZBORI: Počinje kampanja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U četvrtak u ponoć završila je predaja stranačkih, koalicijskih i nezavisnih lista s imenima kandidata , a prvi krug devetih lokalnih i područnih (regionalnih) izbora u Hrvatskoj održava se 16. svibnja.

Dakle, počele su predizborne aktivnosti, počela je predizborna kampanja.

Članovi predstavničkih tijela biraju se na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, a redovni izbori uvijek se održavaju treće nedjelje u svibnju, svake četvrte godine, i raspisuje ih Vlada. Pravo glasa imaju svi punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem na području jedinice za čije se predstavničko tijelo izbori provode, a to pravilo važi i za sve one čija su imena na listama.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, što znači da, kako bi bili izabrani već 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to nijedan od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti onaj kandidat koji dobije veći broj glasova.

Ovi izbori su specifični po tome što se može glasati isključivo u mjestu prebivališta. Ako se toga dana, 16. svibnja (ili 30. svibnja za drugi krug izbora), ne zateknete u mjestu prebivališta nećete moći glasati u drugom gradu ili općini.

Stoga, do 5. svibnja, birači mogu podnijeti zahtjev za dopunom i ispravkom podataka upisanih u registar birača. Zahtjevi za dopunu ili ispravak mogu se podnositi u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta. Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Zato što lokalna politika diktira kako će nam biti u mjestu u kojem živimo  – hoće li ono stagnirati ili napredovati, hoće li biti poželjno za život ili ne, hoće li biti posla ili ne, hoće li zastupati i braniti vrijednosti do kojih držimo, na izbore –treba izaći!

 

Komentari   

-1 #1 Ivo Valpovo 2021-05-02 14:42
treba lokalnim šerifima dati legitimitet.
Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1614 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu