MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

PRIOPĆENJE GO HDZ-a BELIŠĆE: O pitanjima o kojima se izbjegavaju odgovori?

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice grada Belišća uputila je priopćenje kojemu je povod događaj s prekjučer održane 37. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, a objavljujemo ga u cijelosti.

-Na samom početku sjednice pod točkom Aktualni sat, gradskim vijećnicima HDZ-a nije bilo dopušteno postavljanje pitanja navodno iz proceduralnih razloga, iako su pitanja bila pravovremeno najavljena, te su u znak protesta vijećnici HDZ-a sjednicu napustili, kaže se u priopćenju.

-S obzirom na to da smatramo da gradonačelnik i aktualna vlast time pokušavaju izbjeći pitanja i javnu raspravu o pojedinim temama koje drže nepovoljnijim za sebe, ovim putem iznosimo ono što nam je bilo onemogućeno na 37. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća.

Prvo pitanje odnosili se na LIVIT d.o.o. i njegov posao oporabe otpada u Belišću. Naime, prije više od pola godine gradska vijećnica HDZ-a zatražila je na Gradskom vijeću svu ugovornu dokumentaciju vezanu za ovaj problem kako bi gradski vijećnici i šira javnost imali potpuni uvid u poslovanje gradske tvrtke KOMBEL d.o.o. s privatnom tvrtkom gradonačelnikovog prijatelja Vrdoljaka. Dakle, zatražili smo osnovni ugovor i prva 4. dodatka tom osnovnom ugovoru. Pitanje koje je trebalo biti postavljeno gradskoj vlasti a što nam je jučer onemogućeno jest: „Zbog čega nam još uvijek niste dostavili kompletnu ugovornu dokumentaciju koju smo tražili a vezano uz poslovanje tvrtke LIVIT d.o.o. (i njenih prethodnika) s gradskom tvrtkom KOMBEL d.o.o.? Zar ima nešto u svim tim ugovorima što ne želite da javnost sazna?“.

Drugo pitanje s obrazloženjem a koje nam je bilo onemogućeno postaviti jučer odnosilo se na tvrtku ASTRABEL d.o.o.: “Zbog interesa javnosti i brojnih upita građana postavljamo pitanje kada će početi proizvodnja a time i od gradonačelnika najavljeno zapošljavanje u novoj tvornici tissue papira ASTRABEL d.o.o. za čije su poslovanje građani Belišća putem odluka Gradskog vijeća izdvajali milijune? Tko su sve, pored KOMBELA d.o.o., ulagači u navedenu tvrtku i koliki su im udjeli? U 2021. i 2022. godini ASTRABEL d.o.o. je ostvario gubitke u sljedećim iznosima: u 2021. godini 128.745,00 eura, a u 2022. godini 215.146,00 eura. S tim u vezi koliki je gubitak u 2023. godini? Tko je pokrio navedene gubitke? Posebno je zanimljivo koliko je uložio KOMBEL d.o.o. kao gradska tvrtka jer se radi o javnom novcu i ulaganju u privatnu tvrtku. U revizijskom izvješću KOMBEL-a d.o.o. revizor je posebno naglasio da je najveći rizik u poslovanju KOMBELA d.o.o. ulaganje u ASTRABEL. Ostaje pitanje kada će KOMBEL d.o.o. početi ostvarivati koristi/dobit od ulaganja u ASTRABEL d.o.o.?“.

Treće pitanje je upućeno gradonačelniku a odnosilo se na financije grada Belišća:

„U interesu javnosti molimo da za idući sjednicu Gradskog vijeća dostavite u pismenom obliku Izvješće o financijskoj situaciji grada Belišća i tvrtki u vlasništvu grada. Treba prikazati dugoročna zaduženja i otplate po godinama, kratkoročna zaduženja uključujući minuse po žiro računu, garancije, hipoteke, nepodmirene obveze prema dobavljačima. Posebno bi bilo dobro da napravite plan kako za nepunih 15 mjeseci preostalog mandata namjeravate riješiti sve kreditne obaveze i druge obveze, te ostaviti na žiro računu oko 3,5 milijuna kuna (oko 470.000 eura) koliko je zatekla sadašnja vlast, a sve kako se ne bi opteretila nova vlast ma koja god to bila i građani Belišća.“

Da je ovo pitanje bilo umjesno vidi se iz podataka u nastavku: Grad Belišće kreditno se zadužio u veljači ove godine u iznosu 1.045.000,00 eura za financiranje vlastitih projekata i investicija. U popisu namjene toga kredita posebno je zanimljiva stavka sanacija odlagališta i sanacija internih puteva na odlagalištu. Prevedeno znači da će građani Belišća vraćati kredit, a tuđe smeće će se i dalje odlagati na odlagalištu. Nadalje, na posljednjoj 37. sjednici (ožujak) Grad Belišće se ponovno kreditno zadužio u iznosu 1.045.000,00 eura za potrebe tekuće likvidnosti, odnosno isključivo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza Proračuna grada Belišća. Ovo kreditno zaduženje je priznanje za probleme likvidnosti, pa se postavlja pitanje gdje je granica za daljnja zaduživanja.

I posljednje četvrto pitanje bilo je za upravu KOMBELA d.o.o.:

„Do kada će na odlagalište otpada dolaziti tuđe smeće? Osamdesetih godina uspostavljeno je sadašnje odlagalište otpada na čestici Staro Valpovo. Ono je bilo namijenjeno za otpad s područja tadašnje Valpovštine. Međutim u proteklih desetak godina svjedoci smo dovoza tuđeg smeća. Tako je i nastalo ogromno brdo smeća. Nakon eksplozije i odrona smeća na Jakuševcu dovoz smeća u Belišće se intenzivirao. Dvadeset-tonski kamioni tutnje Belišćem, ceste se oštećuju, kuće se tresu, smrad se širi, građani negoduju i zatvaraju prozore. Pitamo se je li ovaj grad još uvijek „Prijatelj djece“?„.

Logična pitanja koja se nakon ovog obrazloženja nameću su također:

- Iz kojih gradova dolazi otpad?
- S kojim tvrtkama su zaključeni poslovi zbrinjavanja/odlaganja otpada?
- Koje su ugovorene količine zbrinjavanja/odlaganja otpada i po kojim cijenama?
- Gdje je novac od prihoda zbrinjavanja/odlaganja otpada i na što se troši?

Nedavno je na telefonskoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka o Dodatku Ugovora o dopuštenom prekoračenju po transakcijskom računu KOMBEL-a d.o.o. Zar i KOMBEL d.o.o. ima problema s likvidnosti? Dokle, dokle, dokle… Zar moramo čekati da se na Belišćanskom brdu smeća ponovi Jakuševac?, navodi se u priopćenju Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Belišća koje je uputio Luka Majer, tajnik GO HDZ-a grada Belišća.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 936 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu