MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Svečanom sjednicom danas je nastavljano obilježavanje Dana grada Valpova i crkvenog goda, blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

 

Svečanoj je sjednici prethodilo polaganje vijenaca na Gradskom groblju gdje su vijenac položila izaslanstva Grada Valpova i Policijske uprave Osječko-baranjske županije i tako odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Pored gradskih vijećnika sjednici su prisustvovali mnogobrojni gosti, među kojima su bili Vladimir Šeks, počasni građanin Valpova i saborski zastupnik, Dragan Vulin, zamjenik župana, Antun Kapraljević, predsjednik Skupštine OBŽ, Goran Ivanović, zamjenik predsjednika OBŽ, Milan Baričević, načelnik PU OBŽ, Goran Soldo predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova, Andrej Bičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Belišće, Zoran Kovač, gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca, Ivan Doboš gradonačelnik Grada Belog Manastira, Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira, Miljenko Meštrov, zamjenik gradonačelnika Općine Tisno, Darko Dorkić, načelnik Općine Marjanci, Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad, Josip Nemec, gradonačelnik Grada Orahovice, Krešimir Žagar, gradonačelnik Grada Našica, Tomaš Levante zamjenik gradonačelnika Komla sa suradnicima, Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac i Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci, predstavnici gospodarskog, i društvenog života Valpovštine koje je na početku sjednice pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Dejan Pisačić. Gradonačelnik Leon Žulj obratio se vijećnicima i gostima prigodnim, govorom u kome je istaknuo dosege postignute u protekloj godini.

Na svečanoj su sjednici govorili i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar koji se zahvalio na pozivu i čestitao svim sudionica svečane sjednice te stanovnicima Valpova Dan grada i poželio mnogo uspjeha u radu u ime gostiju iz susjednih gradova i općine.

Dragan Vulin je govorio u ime Županije te istaknuo dobru suradnju u proteklom razdoblju na zajedničkim projektima i izrazio nadu da će suradnja biti još bolja na planu nominiranja projekata prema fondovima Europske unije u narednom razdoblju.

Vladimir Šeks je u svom obraćanju sudionicima skupa naglasio da se grad Valpovo uspješno razvija i svake godine ostvari nov napredak u stvaranja boljih uvjeta za život njegovih stanovnika. Za naredno je razdoblju poželio da se zaustave podjele koje su se dogodile u široj društvenoj zajednici te da se nastavi s uspješnim razviojem u skladu s mogućnostima koje seukazuju.

Svečana je sjednica nastavljen podjelom javnih priznanja.

Plaketa Grb Grada Valpova dodijeljena je Branku Markoti i Franji Šokcu, a Plakete Matija Petar Katančić za područje kulture Kulturno umjetničkom društvu Kolo Nard, za područje športa Alenku Bajeru i Miroslavu Varžiću, te za područje sveukupnog društvenog života Zvonku Bariću, Ivici Staniću i Hrvatskom radiju Valpovština.

U ime nagrađenih su se zahvalili Davor Runje i Zvonko Barić.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su članovi HPD Katančić iz Valpova.

 

 

 

Iz govora gradonačlenika Leona Žulja

 

Ova godina je na izmaku u kojoj smo kao i u ranijim godinama ostvarili određene rezultate i bili u funkciji rješavanja aktualnih pitanja i potreba naših sugrađana. Učinili smo maksimalne napore, a posebno one financijske da završimo započete projekte a posebno one koje se odnose na gospodarstvo, redovito servisiramo ranije preuzete kreditne obveze, zadržavamo razinu zadovoljavanja socijalnih potreba najugroženijeg stanovništva, ulažemo u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, uklanjamo divlja odlagališta otpada, pratimo provedbu programa nominiranih za financiranje iz sredstava Europske Unije, pratimo provedbu urbanističkih planova, te izvršavamo ostale zakonima propisane poslove iz nadležnosti lokalne samouprave.

Uspješno je ostvaren projekt izgradnje štedljive javne rasvjete u dijelu ulice Matije Gupca u Valpovu uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i uz pomoć Hrvatskih cesta. Ovim projektom povećana je sigurnost sudionika u prometu u noćnim satima na zapadnom ulazu u naš Grad.

Javna rasvjeta izgrađena je i u Ladimirevcima u ulicama Ive Lole Ribara i Matije Gupca. U suradnji sa Upravom za ceste Osječko-baranjske županije započeta je modernizacija ceste Šag – Nard, čime će ovo prigradsko naselje biti kvalitetno povezano s prometnim pravcem Osijek – Valpovo i u turističkom smislu dobiti na važnosti.

Provedba FASEP projekta vodoopskrbe i odvodnje uspješno se provodi i to je jedan od najvećih projekata koji će biti financiran iz sredstava Europske Unije, što će za posljedicu imati sustavno rješavanje pitanja odvodnje i kvalitetne vodoopskrbe ne samo Grada Valpova i prigradskih naselja, već i za susjedne općine.

Posebna pozornost, kao i u ranijem razdoblju tako i u ovoj godini, bila je usmjerena uređenju gospodarskih zona, te zbog interesa poduzetnika započeto je projektiranje i na taj način i realizacija projekta Zone malog gospodarstva II u Valpovu, kao dijela gospodarskog prstena Grada Valpova. U ovoj gospodarskoj zoni tvrtka Harburg-Freudenberger u svojoj drugoj izgrađenoj hali započela je s proizvodnjom strojeva za ekstrakciju jestivog ulja i razvojem mreže svojih kooperanata koji u suradnji s njom vide svoju budućnost. Jedan od njih je i tvrtka Tvornica Elektro Opreme d.o.o. koja je otkupila parcelu i najavila gradnju proizvodne hale i nova zapošljavanja. I tvrtka Candor d.o.o. iz Valpova također je izgradila halu u Zoni gospodarsko poslovne namjene K-VI uz obilaznicu Valpova, u kojoj će se proizvoditi mikrobiološki pripravci namijenjeni za poljoprivredu i sanaciju lokacija odlagališta otpada.

Svoju budućnost u poslovnim zonama najavilo je više poduzetnika bilo da se radi o proširenju postojećih pogona ili o izgradnji novih gospodarskih prostornih kapaciteta.

Dame i gospodo,

Grad Valpovo, kao i u ranijem razdoblju, vodio je brigu za svoje sugrađane naročito za one najugroženije i najmlađe skupine. I u ovoj godini nastavljeno je s programom Pomoć u kući starijim osobama zajedno s općinama Bizovac i Petrijevci i dnevni boravak za starije osobe. Nastavljeno je sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola i redovitih studenata do mjesta školovanja, te stipendiranje darovitih studenata za izobrazbu u određenim zanimanjima.

Za svako novorođeno dijete na području Grada Valpova isplaćuje se pomoć u iznosu od 1.000,00 kn.

Radi ublažavanja posljedica nezaposlenosti Grad Valpovo sudjeluje u programu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pod nazivom „Javni radovi za nezaposlene osobe“, kroz kojeg je u ovoj godini prošla 91 osoba. Jednako tako sudjelujemo u programu „Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa“, u kojem je bila uključena 21 nezaposlena osoba, pretežito visoke i više stručne spreme bez odgovarajućeg radnog iskustva. Ovim osobama bilo je omogućeno polaganje stručnog ispita, te osigurana naknada za rad preko nadležnog resornog ministarstva.

Kontinuirano je nastavljeno sufinanciranje rada dječjih vrtića „Maza“ i „Moj bambi“, u kojima boravi više od 180 djece predškolskog uzrasta. Za djecu koja ne pohađaju dječji vrtić organizirana je mala škola u godini pred početak obveznog osnovnog školovanja.

Unatoč kriznim vremenima i povećanim potrebama naših sugrađana Grad je i ove godine nastavio sa provedbom socijalnog programa u kome je trenutno uključeno 249 obitelji po različitim mjerama socijalne skrbi.

Ostvarujući što neposredniju komunikaciju sa svojim građanima ostvarena je suradnja s Vijećima mjesnih odbora sa područja Grada Valpova, čiji su prijedlozi u pravilu prihvaćani a odnosili su se na komunalno uređenje u njihovim mjestima, uređenje i održavanje društvenih domova, sportskih objekata, sakralnih objekata, na funkcioniranje udruga u kulturi, športu i na druga pitanja od interesa za pojedina prigradska naselja.

Obilježavanje Dana Grada Valpova posebna je prilika da se pohvali rad udruga koje su uspješno radile i mnoge od njih ostvarile zavidne rezultate. Izgradnjom i adaptacijom društvenih domova, sportskih objekata i Centra kulture, stvoreni su dobri uvjeti za rad i rezultate koji se ostvaruju, a u narednom ćemo razdoblju sigurno stvoriti kvalitetnije mogućnosti u tom segmentu društvenog života Grada.

Za istaći je rad Turističke zajednice Grada Valpova i razvoj turizma koji je vidljiv kroz ostvarenih 17.000 noćenja u protekloj godini, te sudjelovanje Turističke zajednice u brojnim manifestacijama koje su organizirane za naše sugrađane i sve posjetitelje koji dolaze u naš Grad.

I u ovoj djelatnosti promišljaju se i apliciraju projekti da Valpovo postane jedna od turističkih točaka u ovom dijelu Slavonije.

Posebnu ulogu u razvoju Grada ima Gradsko vijeće i upravna tijela koji su kao i ranije kroz rasprave i donošenje odluka bili na razini zadaća imajući u vidu poruke i potrebe naših sugrađana, gospodarstvenika, udruga i institucija, te su u tom smislu usvajani određeni zaključci i odluke.

Rezultati našega Grada vidljivi su gotovo na svakom koraku jer se Grad iz godine u godinu mijenja izgradnjom novih sadržaja, građevina, dolaskom investitora, organiziranjem manifestacija i drugih oblika društvenog života. Poteškoće koje trenutno imamo nastojimo što bezbolnije riješiti ne gubeći pri tome nadu i optimizam kojeg ćemo prenijeti i u sljedeću godinu u kojoj nastavljamo započete projekte u svrhu daljnjeg gospodarskog i socijalnog razvoja našeg Grada.

Za doprinos u razvoju Grada učinjen u ovoj godini iskreno se zahvaljujem svim ministarstvima i institucijama Republike Hrvatske, koja su sudjelovala u ostvarenim projektima, saborskim zastupnicima, Osječko-baranjskoj županiji, našim poduzetnicima i udrugama, te svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli napretku u svojoj životnoj i radnoj sredini.

Na kraju, koristim ovu svečanu priliku da svim našim sugrađanima čestitam Dan Grada Valpova i blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Dobitnicima javnih priznanja upućujem srdačne i iskrene čestitke na svemu što su učinili za razvoj našeg voljenog Grada Valpova.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 743 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu