MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Stari papir za Novi život

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC U organizaciji Moto kluba Kune, sekcije motociklista Udruge ratnih veterana 3.A brigade ZNG 'Kune' u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske i županijskim Crvenim križem ovog je tjedna u bizovačkoj osnovnoj školi Bratoljuba Klaića održana humanitarno-edukativno-ekološka akcija pod nazivom 'Stari papir za Novi život“.

Ova je akcija osmišljena s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu prijeko potrebnih uređaja Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek. Novac bi trebao biti osiguran prodajom prikupljenog starog papira (papir, bilježnice, papirnata i kartonska ambalaža).

Zašto tema 'Stop trgovanju ljudima'?

• žrtvama se krše ljudska prava tako da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom, te ih se u takvim okolnost ima na različite načine iskorištava.
• žrtve su u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci
• trgovanje ljudima jedan je od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena
• posljednjih je godina trgovanje ljudima, osobito ženama i djecom u cilju njihovog daljnjeg seksualnog iskorištavanja, doseglo alarmantne razmjere
• početkom novoga tisućljeća ljude koriste kao robove za rad u tvornicama, hotelima, restoranima, barovima, domaćinstvima...
Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece.
Riječ je o jednom od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita. Policijski službenik ovom je prilikom djeci pojasnio uzroke i posljedice trgovanja ljudima, objasnio kako prepoznati trgovanje ljudima, kada posumnjati na ovakav zločin i, na kraju, kako reagirati. Ovakva se predavanja održavaju u sklopu Nacionalne strategije suzbijanja trgovanja ljudima, u okviru koje je Republika Hrvatska već poduzela niz aktivnosti na operativnom, preventivnom, edukativnom i međunarodnom planu.

Obveza škole bila je osigurati prostor za kontejner u kojem će se kroz određeno vrijeme (prema dogovoru s organizatorom) odlagati stari papir, a uz to o akciji obavijestiti učenike i njihove roditelje, te ih pozvati na prikupljanje starog papira. Škola je ustupila i prostor za održavanje predavanja na temu „Stop trgovanju ljudima“, održanog u suradnji s Odjelom prevencije PU Osječko-baranjske. Obaveza organizatora bila je organizirati dovoz i odvoz kontejnera za stari papir, organizirati predavanje na temu 'Stop trgovanju ljudima' u školi, a po završetku akcije prodati stari papir i i kupiti uređaj za Kliniku za pedijatriju.
I jedni i drugi odradili su svoj dio posla, a na koncu valja reći kako ova akcija ima višestruku vrijednost.
Ona je humanitarna, jer novčana sredstva namijenjena su Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek, a učenici skupljanjem starog papira u svrhu ove akcije razvijaju osjećaj humanosti i pomaganja drugima, odnosno svojim vršnjacima koji se liječe na Klinici za pedijatriju. Zbog predavanja na temu trgovanja ljudima koje je učenicima održao službenik Odjela prevencije PU Osječko-baranjske Ivan Pakšić, dobila je i edukativni karakter, a ne treba zanemariti ni ekološku vrijednost - skupljanjem starog papira kod djece se podiže ekološka svijest o iskoristivosti starog papira i njegovu recikliranju.

O ekologiji

Prikupljanjem starog papira djeca sudjeluju ne samo u očuvanju šuma, već i u očuvanju cijelog planeta. Kroz ovu akciju učenici mogu saznati više o osnovnim načinima zbrinjavanja i upravljanja otpadom.
Za proizvodnju jedne tone papira potrebna četiri stabla, 200 000 litara vode i 4 600 kWh energije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 874 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu