MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Projektni dan: „Škola nekad i danas“

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LADIMIREVCI Vrlo zanimljivo i poučno bilo je u OŠ Ladimirevci i PŠ Ivanovci u prošli petak, 28.4. 2017.g.

Učitelji su osmislili i pripremili vrlo sadržajan projektni dan pod nazivom „Škola nekad i danas“. Učenici su imali prilike sudjelovati u zanimljivim i raznovrsnim radionicama u svojim školama u Ladimirevcima i Ivanovcima.

Tako su se učenici nižih razreda PŠ Ivanovci i PŠ Harkanovci, u jednoj radionici, okušali u vještini krasopisa te izradi slovarice krasopisom. U drugoj radionici su vježbali spretnost u ručnome radu pa su marljivo šivali i vezli, a izradili su i jako lijepe okvire za vezene uratke. Ove vještine su se prije učile u školama i poklanjalo im se puno više pažnje. O tome što se nekada učilo u školama, kako su se djeca ponašala i kojih igara su se djeca igrala, naši učenici su saznali iz živopisnog i zanimljivog pričanja naše gošće, učiteljice Ane Markovac. Ona je prije 50 godina bila učiteljica u PŠ Ivanovci te je svojim jasnim, slikovitim i odgojnim riječima zaokupila pažnju naših učenika.

Zanimljivo je bilo i učenicima razredne nastave u Ladimirevcima. Zajedno sa svojim učiteljicama sudjelovali su u četiri radionice. U prvoj su radionici učenici imali priligu izrađivati abakus – ručno računalo koje su učenici koristili za vježbu i učenje matematičkih vještina. U drugoj su se radionici učenici okušali u izradi ručnih radova, a ta su im znanja i vještine prenijeli naši gosti iz udruge Zvono iz Belišća. Učenici su učili kako tkati na malim, ručnim tkalačkim stanovima, a okušali su se i u štrikanju vunenih kapa i šalova. Treća radionica svima je bila iznimno zanimljiva, a tijekom nje učenici su imali priliku naučiti stare društvene igre koje su učenici igrali tijekom velikog odmora u školi. Učenici 4. razreda cijeloj su školi pokazali zanimljive i dinamične igre. U četvrtoj su radionici učenici izrađivali didaktički materijal za učenje hrvatskog jezika i matematike – izrađivali su slova i brojeve od perlica, a svoje će uratke moći koristiti i u budućnosti.

 Učenici predmetne nastave PŠ Ivanovci sudjelovali su u četiri radionice. Upoznali su školstvo u 19. stoljeću, saznali su kako se u školama kažnjavalo nekada za razliku od danas te su nalivperom zapisivali svoje prijedloge kazni za neprimjereno ponašanje u školi. Učenici vjeronaučne skupine su scenskim prikazom dočarali školstvo u prošlosti, te jasno prikazali za što može služiti kukuruz i šiba u školi. U radionici koja je održana na školskom igralištu učenici su naučili neke igre koje su se prije igrale u školama i okušali se u starim plesovima. Svoju spretnost pokazali su u radionici na kojoj su izrađivali abakus i kalendar.

Učenici predmetne nastave u OŠ Ladimirevci sudjelovali su u šest radionica. Posebno je zanimljivo bilo predavanje dr.sc. Dinka Župana koji je učenike i učitelje upoznao s počecima školstva i Valpovštini. Učenicima je prezentirao zanimljive informacije o osnivanju škole u Ladimirevcima, pokazao učenicima važne dokumente iz tog razdoblja, ali i fotografije koje prikazuju školstvo početkom 19. stoljeća. Tijekom radionica učenici su se upoznali sa starim pjesmama koje su učenici učili tijekom 19. stoljeća, naučili su osnove ruskog jezika te se upoznali s ruskim pismom i ruskom abecedom (azbukom). Učenicima je bila zanimljiva i radionica krasopisa tijekom koje su vježbali pisanje s tintom i perom, a okušali su se i pisanju na pisaćem stroju. Pedagog škole učenike je kroz radionicu upoznao i s metodama školske discipline nekad i danas, učenici su saznali kako se u školama učenike kažnjavalo te su imali prilike usporediti saznanja sa današnjim načinima discipline učenika. Učenici petog razreda sa svojim su nastavnicama izrađivali ploče za pisanje i tako se upoznali s načinom zapisivanja nekada. Učenici su vrijedno radili, izrezivali ploče, lijepili i spajali, a na kraju su kredom pisali po svojim novim pločama za pisanje. Na šestoj radionici učenici su se upoznali sa školskim zadrugama – naučili su što su zadruge, kako se one osnivaju te su samostalno osmislili čime bi se bavila njihova učenička zadruga.

Svi učenici i učitelji na kraju su imali prilike pogledati kratak video film o školstvu nekada i danas koji su snimili i izradili učenici 7.a razreda. Učenici su zajedno sa svojim mentoricama razgovarali s bakama, majkama i svojim prijateljima kako bi saznali kako je bilo školovati se prije, a kako je to danas.

Škole Ivanovci i Ladimirevci također su pripremile i izložbe starih fotografija, dokumenata i predmeta iz prošlosti školstva, a izložbe su bile posebno zanimljive svim učiteljima i učenicima. Izložbu o prošlosti školstva Ivanovaca, Zelčina i Marjančaca pripremale su učiteljice Pavica Skokić – Azenić i Marina Arambašić, a izložbu o prošlosti školstva Ladimirevaca ravnatelj Damir Jakopiček i učiteljice Ana Gajšek i Sandra Labudović.

Izložba je bila otvorena i za javnost te su se mještani s osmijehom na licu rado prisjetili svojih školskih dana. Školski dani su ipak najbezbrižniji i najljepši dani našega života!

 

  

Marija Bulut Lukačević

Tena Anić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 614 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!