MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Odvodni kanali - rak rana „Belih sela“

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZELČIN/IVANOVCI  I drugi dan susreta gradonačelnika Valpova Matka Šutala s mještanima „Belih sela“ protekao je u konstruktivnoj atmosferi.

Prvi je susret održan u Zelčinu, gdje je domaćin  gradonačelniku i njegovim suradnicima, zamjenicima Ani Brajnović i Hrvoju Gašparoviću te vijećnicima s Valpovačke nezavisne liste bio Matija Pandurić, predsjednik Mjesnog odbora.

Već samo mjesto održavanja skupa – u Vatrogasnom domu u Zelčinu pružilo je potvrdu da treba dobro potegnuti kako bi postalo okupljalište mještana kakvo zaslužuju. Naime, skup kome je nazočilo dvadesetak zainteresiranih i angažiranih mještana, održan je u prostoru Vatrogasnog doma, koji zahtijeva temeljitu rekonstrukciju, pa će tijekom ovog tjedna, zajedno s ostalim domovima u prigradskim naseljima koji imaju jasnu vlasničku strukturu, biti nominiran za rekonstrukciju iz namjenskih sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti, što znači da će se obnoviti krovište, fasada i stolarija, sve u vrijednosti od oko 1,3 milijuna kuna. Tako će biti riješen jedan od većih problema u mjestu koje će također, u sklopu projekta FASEP dobiti sustav odvodnje i vodoopskrbe, međutim do tada prema zahtjevima mještana treba poraditi na uređenju odlagališta sadržaja septičkih jama i spriječiti moguću nesreću.

Vrijeme početka radova utjecat će i na ritam otklanjanja i drugog važnog problema – loših pješačkih staza. Naime, neki dijelovi staza su oštećeni i zahtijevaju rekonstrukciju, a neki dijelovi – poput onoga koje povezuje dva susjedna mjesta zahtijeva izgradnju novih nogostupa, pa će to, kao i stanje ograde oko crkve biti predmetom uvida građevinskih stručnjaka radi izrade troškovnika i preciznog plana obavljanja radova.

Na sinoć održanom skupu mještani su inicirali i razmatranje mogućnosti da se u staroj ambulanti uredi prostor u kome bi se pokrenuo rad jedne grupe Dječjeg vrtića što bi bila izravna pomoć nekolicini mladih obitelji s djecom. Djeci bi trebalo urediti njihovo igralište, dodati pokoje igralo i što prije orezati suhe grane na stablima na igralištu da se izbjegne moguće stradavanje. Ponajviše zbog potencijalne opasnosti za djecu, insistirali su mještani i na pojačanoj kontroli odvijanja prometa na dijelu ceste koja prolazi kroz selo i uvođenje svjetlosne signalizacije koja bi upozoravala vozače na smanjivanje brzine

Kao jedan od najznačajnijih problema u mjestu, a pokazalo se kasnije da je isti problem i u susjednim Ivanovcima, istaknuto je stanje s kanalima. Njihovo održavanje nije redovito, neki dijelovi zahtijevaju rekonstrukciju, pa je zaključeno da će se organizirati zajednički izlazak na teren sa stručnjacima Hrvatskih voda kako bi se utvrdilo što sve treba učiniti da se otklone poteškoće s oborinskim vodama.

Biciklističke staze, otresnice i drugi oblici pomoći OPG-ima također su bili tema razgovora, a zaključeno je da se nositeljima OPG-a organizira efikasna pomoć u smislu savjetovanja pri apliciranju na njima dostupne natječaje, a da se poduzmu mjere kako bi se na drugačiji način kategorizirala kvaliteta zemljišta, što je poljoprivrednicima iz ovih sela znatno umanjivalo šanse za dobivanje potpora, zbog precijenjenosti kvalitete zemljišta. Susret s mještanima Zelčina zaključen je obećanjem da će se, na sličnom skupu, i prije kraja godine, analizirati učinjeno i izvijestiti o stanju rješavanja utvrđenih nedostataka, koji bi Zelčin trebalo učiniti još ugodnijim mjestom za življenje.

Serija susreta nastavljena je u Društvenom domu u Ivanovcima, gdje je domaćica gradonačelniku i njegovim suradnicima te sumještanima bila predsjednica Mjesnog odbora Spomenka Stanić. Mjesto održavanja sastanka gotovo je u cijelosti uređeno, a potrebnih pedesetak tisuća kuna za njegovo dovršenje će se zatražiti od Županije, kroz prijavu na raspisani natječaj, naglašeno je na početku susreta. Unatoč mnogim aktivnostima koje su značajno doprinijele unapređenju života u mjestu, pokazalo se da još uvijek ima mjesta brojnim poboljšanjima.

Kao i u susjednim selima i u Ivanovcima, s nestrpljenjem se čeka realizacija izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe što će stvoriti preduvjete za popravak postojećih pješačkih staza i izgradnju novih. Kada krene izgradnja svetišta, trebat će izgraditi zamjensku prometnicu koja će omogućiti prolaz dijelu mještana koji sada prema središtu sela presijecaju parcelu svetišta, a biciklističke staze i prometovanje te otresnice i ovdje su među prioritetima.

Do kraja mjeseca na natječaj će za financiranje rekonstrukcije iz fonda za energetsku učinkovitost prijavit će se zgrada DVD-a, a preostali poslovi financirat će se novcem iz odobrenog projekta Organic bridge. Građevinski stručnjaci imat će posla i u Ivanovcima gdje objekt NK Dubrava nije legaliziran i ne može se prijaviti na natječaje, pa će se nakon stručnog uvida utvrditi koje sve poslove treba obaviti iz sredstava gradskog proračuna. Slično je i s prostorijama u kojima se sastaju ribiči, gdje će se popraviti krovište.

Kao značajan problem istaknuto je stanje kanalske mreže, a osobito kanala koji prolazi središtem sela, a ne održava se redovito i potencijalna je opasnost. U tom kontekstu istaknute su i poteškoće oko komunalnog uređenja mjesta jer ima dosta nenaseljenih kuća te potkućnica starijih mještana koje se održavaju pa narušavaju izgled mjesta i potencijalna su opasnost kao sklonište štetočinama. I za taj je problem utvrđeno rješenje – valja iskoristiti sve zakonske odredbe da se potrebni radovi obave na trošak odsutnih ili nemarnih vlasnika.

Neki su se mještani žalili na loše obavljene dimnjačarske poslove i usluge odvoza smeća, zanimao ih je program namijenjen mladima, predlagali da se podignu nasadi šljiva Valpovke, a s odobravanjem su saslušali informaciju o mjerama koje se poduzimaju da bi se olakšalo školovanje djece – kupovinom bilježnica i jednokratnom potporom od 300 kuna za kupovinu udžbenika, kao i informaciju o početku provođenja projekta Zaželi, kojim će se u naredne dvije godine osigurati posao za 65 žena i kategorije teško zapošljivih osoba, a pružit će se pomoć starijim i iznemoglim osobama.

Susreti gradonačelnika Matka Šutala i suradnika s mještanima prigradskih naselja nastavljaju se sljedeće srijede, 31. siječnja, kada će se u 18 sati susresti s Ladimirevčanima u predvorju Osnovne škole.

 

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 518 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It