MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Kuća Betanija: Oaza duhovnog i tjelesnog zdravlja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO/VELI LOŠINJ Kroz Prenoćište Valpovačkog poduzetničkog centra u Velom Lošinju svake ljetne sezone prođe nekoliko stotina korisnika s područja Valpovštine.

Tako, na deset dana, koliko traju smjene, postaju stanovnicima Velog Lošinja pa tako i korisnici svih dobrobiti koje ono pruža svojim gostima. Od proljeća, na još dojmljiviji način, toj se ponudi priključila i Kuća Betanija kojom upravljaju Milosrdne sestre sv. Križa. Kuća Betanija, Duhovni centar za zdravlje duha i tijela i proteklih je godina bilo mjesto kamo su neki od gostiju iz Valpovštine, pridruživši se brojnim drugim turistima, svraćali na duhovnu okrjepu ili su dovodili djecu na njima prilagođene radionice.

No, od ove turističke sezone, na dobro poznatoj adresi, Kaciol 38, sve turiste željne mira i opuštajuće atmosfere, čeka Kuća Betanija, pansion koji će biti otvoren cijele godine, a svojim gostima pružat će smještaj, prehranu i program u prekrasnom okruženju dobro njegovanog perivoja koji odiše mirisima otoka.

Pansion se nadovezuje na bogatu tradiciju boravka Milosrdnih sestara sv. Križa koje su nesebično vodile otočke ubožnice, a od 1906. godine kupile vilu, u vrlo zapuštenom stanju te u njoj organizirale Sanatorij koji je bio na usluzi liječenja klimatoterapijom svećenicima i obiteljima iz čitavoga područja Austougarske monarhije.

Tijekom burne prošlosti, zgrada je 1926. godine, zbog dolaska Talijana, predana na upravljanje talijanskim sestrama, a nakon priključenja Istre i otoka tadašnjoj Jugoslaviji, godine 1956. nacionalizirana. Od 1994. godine započeo je dug i trnovit put povratka zgrade izvornom vlasniku, Milosrdnim sestrama sv. Križa, i završen 2003. godine. Nekretnina je opet bila u lošem stanju i trebalo ju je temeljito obnoviti i osposobiti za njezinu prvobitnu namjenu – Duhovni centar za oporavak duha i tijela.

Bio je to još jedan izazov za s.Hijacintu, Mariju Hoblaj, koja je, s iskustvom izgradnje Montessori predškolske ustanove u Đakovu, prionula planiranju temeljite rekonstrukcije zgrade i njezino uređenje za svrhu kojoj je i prvobitno bila namijenjena – pansion za turiste i sve one koji na otoku Lošinju, otoku vitalnosti traže zdravlje.

U razmjerno kratko vrijeme zgrada je potpuno preuređena, i sada, po najvišim standardima turističko-ugostiteljske industrije, ima kategoriju Pansion komfor, sa četiri zvjezdice.

Trebalo je sve isplanirati, nadgledati rekonstrukciju, opremiti i organizirati poslovanje Pansiona kojem je zadaća, kao dodana vrijednost, pružiti program duhovne obnove. U trideset soba ukupnog kapaciteta za 55 gostiju, pruža se smještaj turistima zainteresiranima za odmor u tišini i miru, oplemenjen svim prirodnim bogatstvima otoka, a dopunjen mogućnošću sudjelovanja u programu koji, pored meditacija i večernjih susreta, ovoga ljeta podrazumijeva i filmske večeri, predstavljanje knjiga i 4 cjelovečernja koncerta. Za sve aktivnosti pripremljena je odgovarajuća infrastruktura tako da se u Kući Betanija mogu održavati i radni sastanci, savjetovanja i slični skupovi, jer su i za te namjene osigurani uvjeti.

Detalje duhovnoga programa i ponude Pansiona u 2018. godini možete saznati na www.kuća-betanija.hr.

Sinoć se još jedna grupa gostiju Prenoćišta Valpovačkog poduzetničkog centra u Velom Lošinju vratila s desetodnevnog ljetovanja. Umorni od puta, ali zadovoljni provedenim ljetovanjem, a dio svog odmora proveli su i u Kući Betaniji, prema individualnim opredjeljenjima i interesima. 

 

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 398 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu