MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Otvoren obnovljeni Dječji vrtić Maslačak

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Dječji vrtić Maslačak Belišće osnovan je 40.-ih godina prošlog stoljeća, a zadnje veće ulaganje u ovu odgojno obrazovnu ustanovu bilo je u drugoj polovici 80-ih.

Ove godine je u ožujku, nakon više od tri desetljeća od zadnjeg ulaganja, započela rekonstrukcija i energetska obnova zgrade, a danas je, uz svečani program belišćanski vrtić ponovno otvorio svoja vrata. 

Uz ravnatelja Dječjeg vrtića Maslačak Zdenka Glasovca, djelatnike vrtića i roditelje, svačnosti su bili nazočni gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici projektanata i izvođača radova te drugi gradski dužnosnici, a blagoslov i molitvu je izrekao belišćanski župnik fra Branko Janjić. Nakon prigodnog programa koji su pripremila djeca iz skupine Jabučice sa svojim odgojiteljicama, o cjelokupnom projektu i njegovom značenju, govorili su gradonačelnik, župan i ravnatelj.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, na zgradi vrtića je izmijenjeno krovište, postojeća stolarija je zamijenjena energetski učinkovitijom, postavljena je nova elektroinstalacijska mreža, zatim izlolacija na vanjskoj ovojnici zida, a ugrađen je i novi sustav centralnog grijanja. Kroz projekt R-SOL-E, financiran kroz prongram prekogranične suradnje Iterreg – IPA CBC Hrvatska – Srbija, postavljena je solarna elektrana na južnoj strain krovne konstrukcije, čime će se dodatno pridonijeti energetskim učincima. Osim ovih radova, uređena je kanalizacijska mreža, postavljene su nove vodovodne instalacije i uređeni sanitarni čvoroviposatvaljnjem nove opreme. Očekivana je ušteda energije veća od 78 posto. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 6.912.448, 36 kuna. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja, Osječko – baranjska županija i Grad Belišće.

-Od sutra, 20. studenoga, ovdje će boraviti osam odgojnih skupina: dvije jasličke i šest vrtićkih, dakle oko 180 djece o kojima će skrbiti 29 zaposlenika, od toga 16 odgojitelja predškolske djece, naglasio je ravnatelj Maslačka Zdenko Glasovac, dodavši kako će se i dalje voditi glavnim motivom ove predškolske ustanove: Odgoj je najbolje naslijeđe!

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić s ponosom je govorio o završetku još jednog velikog projekta na području grada.

-Sretni smo i ponosni i iznad svega zahvalni svima onima koji su omogućili obnovu i temeljitu rekonstrukciju našeg vrtića. Investicija je vrijedna gotovo sedam milijuna kuna. Posebnu zahvalu upućujemo Osječko – baranjskoj županiji, koja je prepoznala važnost ovog projekta i uključila se velikim sredstvima u obnovu. Najveći dio sredstava smo osigurali iz gradskog proračuna, ali uvjereni smo da je svaka uložena lipa u ovaj dječji vrtić vrijedna toga, rekao je gradonačelnik dodavši kako treba još jednom istaknuti zajedništvo:

-Zajedno možemo napraviti puno. Pojedinačno, ovo Grad sam ne bi mogao napraviti, no uz pomoć resornih ministarstva, fondova EU i županije smo uspjeli.

Dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu, omogućio je da Grad Belišće, odnosno Gradsko vijeće donese odluku o smanjenju udjela roditelja u plaćanju ekonomske cijene vrtića. Od ove pedagoške godine to znači da je udio roditelja 20 posto, umjesto dosadašnjih 30 posto. Dakle, od ukupne ekonomske cijene koja iznosi 1.464 kune, roditelji umjesto dosadašnjih 410 kuna, plaćaju 300 kuna, s tim da se za drugo dijete plaća 210 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete je vrtićki program besplatan.

-Da nije ovog ulaganja, vjerojatno bismo teže to mogli ostvariti, no ovako smo izračunali da one uštede koje ćemo ostvariti energetskog obnovom za ovu godinu, Grad poveća svoj udio za 10 posto, a ako se računice budu pokazale dobre, možda nagodinu bude ugodno iznenađenje pa da još udio Grada povećamo, a roditelje rasteretimo barem tog dijela briga oko podizanja vlastite djece, poručio je gradonačelnik Burić.

Župan Ivan Anušić je u svom govoru također istaknuo zajedništvo:

-Ključna je riječ “mi”. Zajedničkim nastupom, trudom i energijom i financijama možemo napraviti jako puno. Dječji vrtić Maslačak je upravo primjer toga. Iako župnija nema obvezu sudjelovati u organizaciji infrastrukture, izgradnji i održavanju dječjih vrtića, kada smo prije godinu dana razgovarali o problemu belišćanskog vrtića, složili smo se da zajednički krenemo u projekt, rekao je župan, te dodao kako je puno projekata pred nama – projekata  za budućnost. 

 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 603 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu