MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Uhvaćena svjetlost

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, Hrvatski fotosavez, Fotoklub Valpovo, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće pripremili su izložbu fotografija. 

 

Otvorenje izložbe zakazano je za 19. listopada 2015., u 19 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće.

-Ujedinjeni narodi proglasili su 2015. godinu godinom svjetla. I mi se na ovaj način pridružujemo "svjetlu" izložbom fotografija koja je nastala "camerom obscurom" (lat. tamna soba). Camera obscura je u osnovi kutija u koju kroz mali otvor ulazi svjetlo i zapravo je preteča fotoaparata, najavljuje izložbu Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Fotoaparatom nastaje FOTOGRAFIJA.

Fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanja prizora iz stvarnosti na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost koja na njega pada. Riječ dolazi od grčkog φως phos ("svjetlo"), te γραφις graphis ("crtanje") ili γραφη graphê, koje zajedno znače otprilike "crtanje pomoću svjetla".

Eto zašto je izložba fotografija "Uhvaćeno svjetlo".

Hrvatski fotosavez priredio je fotoradionicu „Rovinj – portret grada Camerom obscurom“ tijekom 2014. i 2015. godine u suradnji s Centrom M.A.R.E. iz Rovinja i CVU Batana iz Rovinja za osobe s posebnim potrebama, teškoćama u razvoju i invaliditetom, te učenike osnovnih i srednjih škola iz Rovinja i Pule. Sudjelovali su članovi Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Udruge osoba s invaliditetom Rovinj, korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda iz Pule, iz OŠ Jurja Dobrile, Rovinj, Talijanske srednje škole Rovinj, OŠ Veli Vrh, Pula, i Srednje glazbene škole Pula.

Ukupno je sudjelovalo 37 polaznika.

Voditelji programa bili su Zlata Medak, Mirjana Pešec, članica Odbora za rad s mladima Hrvatskog fotosaveza, i Predrag Bosnar, tajnik Saveza.

Izložba fotografija „Rovinj – portret grada Camerom obscurom“ obuhvaća radove sudionika spomenutih fotoradionica. Izložba je najprije bila postavljena u Multimedijalnom centru Rovinj u svibnju ove godine u sklopu festivala Rovinj Photodays, potom u Centru za kulturu Grada Belog Manastira. Od 19. listopada mogu je vidjeti građani Belišća, a od 12. studenoga i građani Valpova.

Autorica koncepcije izložbe i izbora radova je Zlata Medak.

U sklopu izložbe biti će postavljeni nagrađivani lampioni koji su nastali u sklopu aktivnosti Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, ZTK Osijek i TZ Osijek pod nazivom, „Lampioni iznad grada“.

Autori lampiona su učenici (i njihovi roditelji) iz Osijeka i prigradskih naselja.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 722 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu