MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Skriveno blago europskog plemstva-nova prigoda za afirmaciju kulturne baštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Danas je u Muzeju Valpovštine održano predstavljanje projekta Skriveno blago europskog plemstva - valpovački vlastelini Prandau i Normann.

Projekt je osmišljen još 2013. godine kao zajednički projekt Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzeja Valpovštine. U međuvremenu projektu su se pridružili i Muzej Slavonije i Državni arhiv iz Osijeka. Ovaj prošireni projekt četiri ustanove predviđa se za ožujak 2018. Godine, a današnjem je predstavljanju domaćin bo gradonačelnik Leon Žulj, koji je tako iskazao potporu projektu.

Valpovačko vlastelinstvo kao veliko i bogato, ulazi u sve sfere života u Valpovu od 1721-1945.  U prosincu 2009.godine  u Muzeju Valpovštine otvorena je stalna izložba Ostavština plemičke obitelji Prandau-Normann.Tu je izložen manji dio ostavštine onaj iz  fundusa Muzeja Valpovštine. Samo se navodi da se veći   dio  ostavštine  nalazi u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku (67 umjetničkih djela), Muzeju Slavonije ( vlastelinska knižnica od 9000 knjiga,dio namještaja i likovnih djela, numizmatička zbirka i zbirka starih karata), te dobro očuvana arhivska građa  u Državnom arhivu u Osijeku

U Valpovu će se u dvorskoj kapeli tijekom izložbe održavati koncerti na orguljama koje je Gustav Prandau naručio kod poznatog majstora Angstera u Pećuhu. Izvodit će se i glazba koju je skladao Karlo Prandau.  

Izložba će prezentirati fotografije članova vlastelinske obitelji, privatne dokumente (svjedodžbe, članske knjižice, korespodenciju, privatne zapise). U kapeli sv. Roka  nalazi  se kripta sa 18 grobova vlastelinske obitelji prezentacijom tih ukopa, osim života obitelji bit će prezentirana i smrt. Radni naslov našeg dijela izložbe je „Privatni život valpovačkih vlastelina“

Nastojimo za sveobuhvatni katalog  „Ostavština valpovačkih vlastelina“ prikupiti do sada nepoznate i neobjavljene podatke o obiteljskom stablu u širem smislu, kao i novo determinirane fotografije.

U Glazbenom zavodu u Zagrebu ćemo istražiti dokumentaciju o osnivanju zavoda i njegovom prvom direktoru barunu Gustavu Prandau, posjedniku valpovačkog imanja iz Beča ćemo pribaviti fotografiju njegovog potpisa na orguljama Musikferaina., najavili su iz Muzeja Valpovštine.

-Riječ je o izuzetno važnom kulturnom projektu za našu regiju te će projekt biti predstavljen i široj hrvatskoj javnosti, a vjerojatno i izvan granica naše zemlje, istaknuo je gradonačelnik Valpova Leon Žulj, pozdravljajući sudionike skupa.

Zahvalio je svima koji će sudjelovati u provođenju projekta kojeg financira Ministarstvo kulture, te naglasio značaj projekta za Valpovo i Valpovptinu koji će kroz njegovu realizaciju doživjeti novu afirmaciju.

 -Svaka ustanova će obraditi i prikazati jedan segment ostavštine iz svog fundusa, rečeno je na današnjem predstavljanju.

O segmentima projekta govorili su Denis Detling, u ime Muzeja Slavonije, Dražen Kušen u ime Državnog arhiva, Ivan Roth u ime Muzeja likovnih umjetnosti te Zvonko Barišić u ime Muzeja Valpovštine.

Radni naslov dijela izložbe  u Muzeju Slavonije je Valpovački vlastelini donatori, kolekcionari i bibliofili.

Muzej likovne umjetnosti obrađuje slikarsku, kiparsku i arhitektonsku ostavštinu.

Državni arhiv u Osijeku izlaže povelje, karte i značajne dokumente arhivske građe pohranjene u toj ustanovi.

Muzej Valpovštine smješten u originalni ambijent života plemićke obitelji obradit će svakodnevni život (predmeti iz stalne uporabe u dvorcu, lov, glazbu, fotografije obitelji) kao i kriptu s grobovima i perivoj uz dvorac, rečeno je na predstavljanju.

U sve četiri ustanove izložbe će biti otvorene isti dan, ali ne i sat kako bi svi zainteresirani stigli obići sve izložbe. Završetak otvorenja bit će u Valpovu, gdje će biti upriličen i koncert u dvorskoj kapelici. Ulaznice će isto biti zajedničke za sve četiri izložbe, kao i dizajn izložbe.

Tiskat će se i veliki zajednički katalog. Već je oformljeno uredništvo kataloga, a razmatraju se i ponude za dizajn i tisak. Uglavnom svi smo već u pripremama jer je to zaista zahtjevan projekt.

 

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It