MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Završen izviđački memorijal Darija Turkalja 2014.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Odred izviđača „Iovallios“ Valpovo, već tradicionalno, održao je od 3. do 6.siječnja 2014. na Jarčevcu kod Petrijevaca zimski bivak - Memorijal Darija Turkalja.

Akciju su u jutarnjim satima započeli konačari iz patrole „Ginko“, koji su uz pomoć nekoliko brđana pripremili sve neophodno za ugodan boravak 36 članova svih dobnih skupina odreda. Za 15 poletaraca iz družine „Petar Pan“ , 6 mlađih izviđača patrole „Orion“, te 8 brđana iz kluba „Walpo“ akcija je službeno započela u poslijepodnevnim satima u petak.

Nakon smotre sudionika i podizanja zastave, smjestili smo se u sobe i odmah započeli s aktivnostima. Izviđači ne mogu bez vatre, pa smo uz roštilj naše najnovije članove prvo naučili i kako pravilno ispeći kobasice na ražnju. Slijedila je svečanost obećanja poletaraca uz logorsku vatru. Maramu družine nakon položenog obećanja dobili su Elena Pleša i Edi Šarlija. I ove godine u čast novih poletaraca i na radost svih ostalih sudionika priredili smo mali vatromet. Zabavu smo nastavili dugo očekivanim maskenbalom, skečevima, pjesmom i šalama. Izabrali smo i najbolje maske, no slatke nagrade smo podijelili svima koji su se maskirali. I nakon povečerja nije nam se još spavalo pa smo u sobama odigrali još poneku igru prije no što smo umorni zaspali u našim vrećama za spavanje. Izviđačka straža nas je čuvala cijelu noć i pazila da nam se vatra u peći ne ugasi, a odgovorno su, uz pomoć starijih stražarili i najmlađi poletarci.

Sljedećeg dana čekalo nas je još više aktivnosti pa smo se rano probudili i nakon obavezne smotre spavaona i ležaja, nastavili s planiranim programom. Poletarci su izabrali ime svoga jata na ovom zimovanju – „Sove“ , pa su osmislili poklič i izrađivali maskotu jata od rola za papirnate ubruse. Kasnije smo izabrali i najbolje maskote a sve uratke izložili pored oglasne ploče i zidnih novina. Ponovili smo i naučili neke nove putne znakove pa zatim na terenu, u praksi provjerili naučeno.

Patrola „Orion“ za to vrijeme je u šumi tražila tragove životinja i pravila odljeve pronađenih tragova u gipsu, a patrola „Ginko“ smišljala nove izazove za popodnevni izviđački poligon. Izviđački grah iz kotlića prije nastavka aktivnosti jedva smo dočekali i uz repete, nestao je u trenu! U poligonu smo sudjelovali baš svi pa i dio brđana. U parovima mlađi-stariji vezali smo čvorove, trčali smo uzbrdo i nizbrdo, provlačili se, preskakali, nosili i vozili jedan drugoga, svladavali smo više prepreka, slagali opremu, pilili drva, gurali klade, pripremali vatru... Najbolje vrijeme imali su „Tigrovi“ – par Nikola i Luka ali ni ostali nisu puno zaostajali za njima.

Poletarci su nakon poligona izradili maketu šume s hranilištem za divljač, srndaćima i srnama reciklirajući role od papirnatih ubrusa, kartonske kutije i papire za pakiranje. Stigli su nam i gosti iz Udruge izviđača „Orao“ Petrijevci pa su poletarci svi zajedno poslušali predavanje o pticama Slavonije i Baranje nakon kojeg su imali i mali kviz vezan uz predavanje. Brđani su se za to vrijeme družili sa brđanima iz „Orla“ , razmijenili iskustva i dojmove te dogovorili buduću suradnju.

Nakon spremanja opreme i spuštanja zastave akciju smo uz završnu riječ načelnika odreda Saše Andonovskog za poletarce završili u 18 sati.

Za ostale sudionike akciju smo nastavili do 6. siječnja, a od aktivnosti organizirali smo još i poludnevno pješačenje do mosta u izgradnji na Dravi kod Petrijevaca uz posjetu izviđačima Udruge „Orao“ Petrijevci. Izradili smo kućice i hranilišta za ptice od priručnog materijala, poslušali predavanje o kompostiranju, kretali se šumom uz pomoć busole po azimutu, naučili kako se prave i jedu tradicionalni zimski kolači - salenjaci a nisu izostali ni pjesma, igre i šale. Nakon završne roštiljade pospremili smo opremu u naše rance, očistili lovačku kuću i spustili zastavu. Tužni što je akcija privedena kraju, ali i sretni jer smo naučili puno novih stvari. Rastali smo se uz obećanje - vratit ćemo se Jarčevcu na ljetni tabor, jer izviđač je uvijek pripravan za nove akcije i izazove.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

       RUJAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu