MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VREMEPLOV: Obnova crkava, ali i umiranje bez sakramenata u Valpovštini

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Zahvaljujući pisanim povijesnim izvorima kao što su izvještaji kanonskih vizitacija koje su sve brojnije od prve polovice 18. stoljeća možemo interpretirati vjersku povijest stanovništva diljem međuriječja Drave, Dunava i Save pa tako i Valpovštine.

Dok su središta župa tijekom osmanske vlasti bila u naseljima okruženima močvarama i šumama dolaskom nove habsburške vlasti središta se prenose u kotarska središta – Valpovo, Šokac Miholjac i Petrijevci. Gotovo je cijelo područje današnjih Valpovštine i Miholjštine bio obuhvaćen s tri spomenute župe. Župa Valpovo zauzimala je prostor od Narda do Harkanovaca na jugu i (Miholjačkog) Poreča i Beničanaca na zapadu. Župa Miholjac obuhvaćala je prostor od Podgajaca na istoku preko Rakitovice do Viljeva na zapadu, a župa Petrijevci od Petrijevaca preko Bizovca i Koške do Brođanaca i Budimaca.

Tijekom 1720-ih i 1730-ih godina uslijedile su gradnje i obnove crkava u župnim središtima dok su obnove crkava i kapela u filijalama bile u drugom planu. Toga su itekako bili svjesni župljani filijala pa su negodovali. Možemo istaknuti stanovnike Brođanaca koji su zbog loše povezanosti s maticom tražili osnivanje župe sa središtem u svojem naselju. Zbog loše povezanosti s maticom i nemogućnosti brzog dolaska župnika i njegovog pomoćnika u pojedine filijale često su stanovnici umirali bez sakramenata. Možemo navesti primjere iz naselja Harkanovci. Glavni su uzrok loše povezanosti, odnosno neprohodnih kopnenih putova česte poplave rijeke Vučice koja se naglašava i kao glavni uzrok problema za vjerski napredak stanovnika Ivanovaca i Zelčina.

Proučavajući i vjersku povijest možemo vidjeti jasnu razliku između središnjih naselja i naselja uz kopneni pravac, današnju takozvanu Podravsku magistralu i naselja koja su se nalazila južno od rijeka Karašice i Vučice. (M. Sučić, Počeci habsburške Valpovštine, Ogranak Matice hrvatske u Valpovu, 2017.)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2