MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VREMEPLOV: Valpovo i Miholjac – središta koja su imala koristi od napuštenih sela

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tko je imao koristi od nestanka velikog broja naselja diljem današnje Valpovštine i  Miholjštine – odgovor se sam nameće – kotarska središta Valpovo, Miholjac i Petrijevci koji doživljavaju demografski preporod u prvim desetljećima 18. stoljeća.

U zadnjem dijelu serijala o povijesti Valpovštine i Miholjštine pod nazivom Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine detaljno se progovara o demografskoj i vjerskoj povijesti Valpova i Miholjca. Do sada smo opisali kako su Valpovo i nekadašnji Šokac Miholjac, a današnji Donji Miholjac bili administrativna i gospodarska središta, a dolaskom habsburške vlasti ponovno su nakon stoljeća i pol diskontinuiteta postala i vjerska središta.

Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo u pisanim povijesnim izvorima, ali i u materijalnoj baštini – velebne župne crkve u Donjem Miholjcu i Valpovu, kapela u valpovačkom dvorcu i kapela na valpovačkom „Zelenom brijegu“. Za razliku od Valpova i Donjeg Miholjca koji kroz stoljeća prolaze „uspone“ i „padove“ kao središta župa nekadašnje srednjovjekovno središte jednog od većih arhiđakonata Slavonije, Srijema i Baranje – Aszuag (Osuvak) u potpunosti je nestalo. Aszuag je kao naselje postojao između Donjeg Miholjca i Svetog Đurđa sve do sredine 17. stoljeća kada ga je u nekoliko desetljeća progutala rijeka Drava. Danas su na mjestu nekadašnjeg Aszuaga oranice i šuma kao i na prostoru mnogih drugih sedamnaestoljetnih naselja diljem Valpovštine i Miholjštine. Možemo istaknuti Strugačevo o čijim se stanovnicima progovara i u izvještajima habsburške vlasti krajem 17. stoljeća. Na njih su se žalili stanovnici Vinogradaca da su im uzeli oko 100 jutara šume. Također i o naseljima Merčinci, Jesenkovci, Janušinci, Midlak Gregorijanci i o mnogim drugima možemo još jedino pročitati u povijesnim izvorima od prije 300 – 400 godina. Naselja su nestala, ali potomci njihovih stanovnika i dan-danas žive u okolnim selima i gradovima Valpovu i Donjem Miholjcu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2