MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Muzej Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 Najvredniji eksponat je, svakako, sama srednjovjekovno-barokna cjelina valpovačkog dvorca.

Društvo prijatelja starina Valpovo osnovalo je 1956. godine Muzej Valpovštine koji je smješten i valpovačkom dvorcu. Od početnih dviju tijekom godina postav Muzeja je proširen na 11 prostorija. Zaljubljenici u povijest Valpovštine, sve sami amateri, postavili su povijesnu, arheološku, etnografsku, lovačku, zoološko-geološku, vatrogasnu te zbirku zanatstva i umjetničkog obrta.
Redovita muzejsko-galerijska djelatnost odvijala se do 1991. godine, kada su eksponati, zbog obnove dvorca, a nedugo zatim i neposredne ratne opasnosti, pohranjeni u depoe. Rat i njegove posljedice usporili su obnovu dvorca i ponovno stavljanje Muzeja u funkciju.
Od siječnja 2006. godine ponovno je zaposlen kustos, a započela je i revizija muzejske građe. Taj obiman posao donio je nova, pomalo iznenađujuća, saznanja – popisano je više od 10 000 inventarnih jedinica. Unatoč velikom broju predmeta najveći i najvredniji eksponat je, svakako, sama srednjovjekovno-barokna cjelina valpovačkog dvorca.
Tijekom radnog vremena Muzeja posjetitelji mogu razgledati dvorac (dvorsku kapelu, srednjovjekovnu kulu, istočno dvorsko krilo) i Muzej te perivoj uz dvorac. Grupne posjete kao i one izvan radnog vremena potrebno je najaviti (031/650 639).
(D. S.& S. N.)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

    STUDENI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu