MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Dvadeset godina Valpovačkog godišnjaka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Prošlo je 20 godina od pojavljivanja prvog broja Valpovačkog godišnjaka. Bez velike halabuke predstavljanje je održano u Gradskoj vijećnici 24. lipnja 1996. godine.

 

Sve je počelo spontano 1995. godine na prosinačkom sastanku Predsjedništva ogranka MH kada je, nakon analize učinjenog, tajnik predložio pokretanje časopisa u kojem bi se pisalo o Valpovu i Valpovštini. Kako je na TV-u prenošen važan sportski događaj svi su očekivali kraj sastanka. Rasprave praktično nije ni bilo. Rečeno je: ''Radi!'' Ostalo je povijest.

Prvi je broj bio pripremljen za otprilike 4 mjeseca i početkom svibnja predan u tiskaru. Slijedili su tjedni iščekivanja, pozitivne nervoze, kako će i hoće li izgledati kako je zamišljeno. Ta, ipak smo svi bili, i ostali, amateri. I napokon, krajem lipnja držim ga u rukama. Osjećaj neopisiv. Nakon prvog uzbuđenja uzimam primjerak s namjerom pokazati ga susjedu Otonu Revaldu, nesumnjivom autoritetu poznavanja valpovačke povijest. Naletim na gradonačelnika. Pokazujem mu Godišnjak. Lista ga i ne vraća mi ga. Srećom, imao sam još jedan primjerak.

Godišnjak je u potpunosti uspio u svakom pogledu. Tada još nismo bili svjesni, ali iz današnjeg vremenskog odmaka, jasno je kako smo imali ogromnu sreću što smo našli pravog tehničkog urednika Zvonka Jerkovića i njegovu tiskarsku kuću koji je iz broja u broj nastojao unositi tehnička poboljšanja.

U uvodniku prvog broja napisano je i ovo: ''Nakana je ove publikacije pisati o Valpovštini, prvenstveno o prošlosti i kulturi, ali i o svemu što zavrjeđuje spašavanje od zaborava.

Ne budemo li spašavali od zaborava zapisujući, sjećanja će brzo izblijediti. Ne budemo li imali sjećanja, odnosno, nemamo li iz čega podsjetiti se, nećemo imati prošlost. Ne budemo li imali prošlost, bit ćemo kao drveće bez korijena.

Valpovština ima korijen, zar ne ?!''

 

Sa promocije prvog Valpovačkog godišnjaka, Ivan Tonković, Petar Lagator i Stjepan Najman

 

U 20 svezaka Valpovačkog godišnjaka ukupno je uvršteno 580 članaka koje je napisalo 140 autora uz oko 1630 fotografija i sve to na 4012 stranica.

Autori tekstova su različitih zanimanja među kojima su:

12 doktora znanosti

Branka Ban, Dragan Cepelić, Vladimir Geiger, pukovnik Željko Heimer, mons. Đuro Hranić, Kornelija Minihreiter, Ivica Miškulin, Slavko Peleh, Zdenko Segetlija, Stanislav Šota, Žarko Španiček i Dinko Župan.

(Boldom- u trenutku objavljivanja bili ''samo'' mr.)

5 magistara znanosti

Darko Grgić, Filip Kljaić, Bela Kovač, Renata Trischler i Zlatko Virc

1 primarijus doktor

Milan Andraković

 

U posljednjih 20 godina, kako Godišnjak izlazi, predsjednici su bili Petar Lagator (prvih 7 god.) i Ivan Tonković.

 

Urednik svih 20 brojeva je Stjepan Najman.

 

Prva lektorica bila je Anica Korošić. Idućih 18 brojeva lektorirala je Mila Bungić, a dvadeseti Natalija Mihaljević.

 

Autore fotografija bilo bi teško ovdje sve pobrojati pa ćemo navesti samo autore slika na omotu. To su: Ladislav Pađen (15), Dragan Francuz (7), Stjepan Najman (5), Zlatko Gregurić (1), Tin Lacković (1) i Zaim Saljiji (1).

VG br.

UREDNIŠTVO

1-2

Ivan Bogović, Petar Lagator, Stjepan Najman, Ivan Tonković

3

Ivan Bogović, Mila Bungić, Petar Lagator, Stjepan Najman, Ivan Tonković

4-6

 

Ivan Bogović, Mila Bungić, Petar Lagator, Stjepan Najman, Ivan Tonković, Vladimir Vazdar

7

Mila Bungić, Petar Lagator, Stjepan Najman, Ivan Tonković, Vladimir Vazdar

8-10

Mila Bungić, Stjepan Najman, Ivan Tonković, Vladimir Vazdar

11

Mila Bungić, Stjepan Najman, Damir Stanić, Ivan Tonković, Vladimir Vazdar

12-19

Mila Bungić, Stjepan Najman, Damir Stanić, Ivan Tonković

20

Stjepan Najman, Damir Stanić, Ivan Tonković

 

 

Valpovački godišnjak zauzima važno mjesto u knjižnici valpovačke Matice hrvatske

 

Valpovački je godišnjak čitan i izvan Valpovštine. Raznim kanalima i vezama dospijeva širom Hrvatske, ali i u druge zemlje. Sa sigurnošću znamo da ga ima (barem poneki svezak) i na drugim kontinentima. Od brojnih mišljenja izrečenih i napisanih za ovaj puta samo jedno, ali vrlo znakovito:

         ''Časopis je dobro prihvaćen od Valpovčana, a kada se prelista, razumljivo je i zašto. Tekstovi su pisani znanjem i srcem te gotovo nikad ne odskliznu u patetiku svojstvenu nekim regionalnim izdanjima sličnog tipa.''

Sandra Cekol, Kula valpovačka, Vijenac, 274-275, Zagreb, 16. rujna 2004.

Pored bilježenja događanja i spašavanja od zaboravaza dolazeće generacije Valpovčana Valpovački godišnjak se pokazao i kao izuzetan promotor. Evo jednog slikovitog mišljenja:

         ''Zahvaljujući izboru tema kao i načinu njihove obrade i kvaliteti pojedinih tekstova, ovaj broj ''Valpovačkog godišnjaka'' možemo iščitati i kao najbolji poziv da posjetimo Valpovo, ako već prije nismo za to imali priliku ili povod.''

Goran Ivaniš: Zabilježeno sjećanje, Vijenac br. 224, Zagreb, 3. listopada 2002.

 

JESTE LI ZNALI ! ?

 

DA . . .


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od prvog broja registrira pojedine kvalitetne članke kao zasebne bibliografske jedinice, što također govori o kvaliteti sadržaja našeg časopisa. Na taj način omogućili smo sadašnjim i budućim istraživačima povijesti, života i običaja ljudi Valpovštine da, pretražujući kataloge Nacionalne i sveučilišne knjižnice, lakše pronađu teme vezane uz područje Valpovštine. Također smo promovirali kvalitetne autore s našeg područja.

Autori čiji su članci (za 18 obrađenih brojeva) izdvojeni su:   Stjepan Ađić (1), Milan C. Andraković (3), Milan F. Andraković (3), Stjepan Bahert (2), Saša Birovljević (1), Dragan Cepelić (1), Vilim Čuržik (3), Zdenka Frajtag 3), Vladimir Geiger (1), Darko Grgić (9), Oskar Keller (1), Jasenka Kolarić (1), Ivan Kopjar (1), Bela Kovač (1), Silvija Lučevnjak (1), Ljudevit Meze (8), Dragan Milec (1), Dragan Milošević (1), Kornelija Minichreiter (1), Stjepan Najman (20), Mirjana Paušak (3), Zdravko Pavlović (11), Ljerka Perči (5), Stjepan Rakitovac (1), Tihana Rikert (1), Milan Salajić (1), Zdenko Samaržija (8), Dragutin Slovaček (1), Damir Stanić (15), Ivan Šimić (1), Ivan Tonković (2), Duško Topić (5), Renata Trischler (1), Darko Varga (1), Goran Varga (1), Christina Varžić (1), Zlatko Virc (1).

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!