MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Valpovštna dobila psihijatrijsku ordinaciju

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO/BELIŠĆE Za zdravstvene je osiguranike s područja Valpovštine pri kraju prošle godine stigla dobra vijest: Dom zdravlja Valpovo proširio je ponudu svojih usluga u primarnoj zdravstvenoj skrbi otvaranjem još jedne nove ordinacije - psihijatrijske medicine.

Ordinacija psihijatrijske medicine, koju vodi dr. Ksenija Keleković Krušlin, rad je počela 1. listopada, a smještena je u prostoru nekadašnje logopedske ordinacije u Ambulanti Belišće. Ovo je velik iskorak s obzirom na to da na ovom području već godinama nije djelovala psihijatrijska ordinacija, a posljednji put kada je specijalist psihijatrije ordinirao na području Valpovštine bilo je to jednom tjedno na nekoliko sati, što je bilo nedovoljno za potrebe korisnika.

U uređenje i opremanje nove ordinacije u Belišću Županija osječko-baranjska je kao osnivač uložila 94.941 kunu, a u nju je nakon dvadesetak godina rada u Klinici za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek stigla iskusna dr. Ksenija Keleković Krušlin, koja ne skriva zadovoljstvo uvjetima rada, ali i dobrodošlicom na koju je naišla u novoj sredini. Dom zdravlja Valpovo je tako, uz đakovački, drugi dom zdravlja u županiji koji nakon dugo vremena ima svoju psihijatrijsku ambulantu, pacijentima dostupnu svakog radnog dana. Time se ujedno u djelo provodi želja osnivača da se otvaranjem ordinacija psihijatrijske medicine u domovima zdravlja psihijatra zapravo dovede u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi se bolnicama ostavilo više prostora za zbrinjavanje pacijenata u teškim i akutnim stanjima. Osim toga, otvaranjem ordinacije u Belišću pacijenti s područja Valpovštine bit će pošteđeni troškova putovanja na kontrolne i druge preglede u Osijek i sve će nakon telefonske narudžbe i uputnice obiteljskog liječnika u vrlo kratkom roku moći obaviti u svojoj sredini.

-Opravdanost otvaranja ove ordinacije pokazala se već u prvim tjednima njezina rada s obzirom na to da su nam počeli dolaziti pacijenti koji godinama iz raznoraznih razloga, među kojima je i nemogućnost putovanja do Osijeka, nisu bili kod svog psihijatra. Glas o otvaranju ordinacije proširio se pa su nam uskoro počeli dolaziti i drugi pacijenti. Naglašavam da svi oni ne dobivaju odmah terapiju i lijekove. Dobar dio njih dolazi tek zbog razgovora, psihoedukacije ili podrške zbog situacije u kojoj se nalaze, i osobito mi je drago što su u meni prepoznali da im prilazim kao članu svoje obitelji i što mi se s povjerenjem obraćaju - kaže dr. Ksenija Keleković Krušlin.

Dodaje da ni područje Valpovštine nije lišeno dominantnih poteškoća koje se kod pacijenata danas najčešće dijagnosticiraju u psihijatrijskim ambulantama: depresije, psihoza, poremećaja prilagodbe, anksioznosti, ali i skrivene ovisnosti o alkoholu. Posjećuju je pacijenti svih dobnih kategorija, uključujući i mlade ljude, a svima njima, kako kaže, naglašava da se s psihičkim tegobama može živjeti i raditi.

- Nažalost, psihijatrija je u nas kao grana medicine i dalje stigmatizirana u odnosu na ostale. Ljudi lakše prihvaćaju somatske nego psihičke bolesti i nama se obraćaju tek kada prođu sve ostale preglede i uvjere se da njihov problem nije somatske prirode. Nadam se da će se u skorašnjoj budućnosti i u nas takvo stajalište promijeniti, da će se dolazak kod psihijatra prihvatiti kao dolazak kod bilo kojeg drugog specijalista medicine i da će u svom terapeutu pacijent prije svega prepoznati nekoga tko mu istinski želi pomoći, jer to je zapravo najbitnije u cijeloj priči oko pronalaska rješenja i pomoći za tegobe pacijenta - poručuje psihijatrica valpovačkog Doma zdravlja, koja u Ambulanti Belišće radi ponedjeljkom i srijedom poslijepodne, a utorkom, četvrtkom i petkom prijepodne.

Zadovoljstvo otvaranjem nove ordinacije u Valpovštini ne krije ni ravnatelj Doma zdravlja Valpovo Željko Varžić, koji napominje da je ustanova ispunila sve potrebne uvjete sukladno Pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima vezano uz prostor, radnike i medicinsko-tehničku opremu za novu ambulantu kako stanovnici Valpovštine kojima je potrebna pomoć psihijatra po nju više ne bi morali odlaziti u KBC Osijek. Tu im mogućnost, dodaje, pruža Ambulanta u Belišću zahvaljujući osnivaču, Osječko-baranjskoj županiji, koja je iz decentraliziranih sredstava financirala obnovu prostora za psihijatrijsku ordinaciju.


Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu