MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Luko Paljetak predstavio „Spjev o Hijavati“ i „Slušača ptica“

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO   Nastavak obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Valpovu do posljednjeg je mjesta popunio dvoranu Memorijalnog centra Matije Petra Katančića štovateljima poezije.

Nije ni čudo, zna li se da je najavljeno predstavljanje dviju knjiga, a kao poseban gost Luko Paljetak, renomirani pjesnik i prevoditelj.

U skladu s temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, koja pozornost usmjerava na važnost prevoditelja, predstavljen je „Spjev o Hijavati“,  još jedan prevoditeljski projekt Luke Paljetka.

Na početku sinoćnje priredbe ravnatelj Gradsko knjižnice i čitaonice Zvonko Barišić prisjetio se kako je došlo do toga da upravo Luko Paljetak u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice bude prevoditelj „Spjeva o Hiawathi“, kapitalnog djela američkog pjesnika Henryja Wadswortha Longfellowa. Ova knjiga je prvi takav prijevod na hrvatski jezik i po svemu je najznačajniji izdavački projekt ostvaren u Valpovu.

                     Luko Paljetak

Moderator predstavljanja ove knjige Dinko Župan predstavio je opus Luke Paljetka koji je u nastavku govorio o svom prevoditeljskom radu i samoj knjizi, njezinom značaju te sudbini Indijanaca u Americi.

Poetska je večer imala i svoj nastavak u vidu predstavljanja četvrte, najnovije zbirke poezije Tomislava Šutala u nakladi Ogranka Matice hrvatske Osijek, Slušač ptica.

Luko Paljetak imao je važnu uredničku rolu u cijelom  projektu, a posebnu vrijednost dodaje i kreacijom naslovnice zbirke.

Predstavljajući Šutalovu zbirku s devedeset pjesama, kao posebnu vrijednost njegova pjesničkog stvaralaštva Paljetak je istaknuo autorovu osjećajnost i radost zapažanja pojava u prirodi koje drugim ljudima u njihovoj užurbanosti, nepovratno promiču.

Ponudio je sudionicima predstavljanja vlastiti izbor pjesama, nekoliko je pjesama interpretirao i moderator Dinko Župan, a Paljetak je, uz konstataciju da poezija Tomislava Šutala može mirno odsjesti u svakoj antologiji hrvatskog pjesništva, njegovu poeziju usporedio s poezijom „davnih dalekih istočnih pjesnika“ koji … do krajnjih granica sažima svoj izražajni prostor jer samo tako može obuhvatiti obilje ponuda što ih priroda nudi njegovoj prijemčivosti, istančanosti njegova oka i uha“.

Svoj su doprinos ovoj večeri dali i mladi glazbenici Glazbenih odjela Osnovne škole Matije Petra Katančić, učenice trećeg razreda glazbene škole Matea Klibert, Una Mišinec, Franka Vinković i učiteljica Monika Emes na flautama te na tamburici Ante Prološćić, učenik četvrtog razreda glazbene škole.

Budući da je akademik Luko Paljetak ovih dana gost Grada Valpova, za srijedu je zakazan novi susret s njim i njegovim stvaralaštvom.

U srijedu, 08. studenoga u 18,00 sati u Memorijalnom centru M.P. Katančić, akademik Paljetak održati će pjesničku večer i predstaviti „Reciklirane pjesme“,  a u vjernim posjetiteljima živi nada da će organizator za taj susret osigurati primjerene tehničke pretpostavke - kvalitetnu ozvuku prostora.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2