MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Muzeju Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Muzejska zajednica Hrvatske, na inicijativu Muzejskoga dokumentacijskog centra od 1980. godine, uključena je u manifestaciju Međunarodni dan muzeja.

Kako se u Hrvatskoj ova manifestacija organizira u stotinjak muzeja, tako i Muzej Valpovštine svake godine participira sa svojim prigodnim izložbama i programima. Ove se godine Međunarodni dan muzeja obilježava temom „Muzeji i sporne povijesti - govoriti o neizrecivom u muzejima“.

Tom prigodom, 16. svibnja, u prostorijama Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu, održana je konferencija za novinare na kojoj je govorila i viša kustosica Muzeja Valpovštine, gđa Mirjana Paušak. Samo je nekoliko predstavnika izložilo svoj ovogodišnji program jer su pozvani samo oni s najupečatljivijim temama, među koje spada i tema izložbe Muzeja Valpovštine  - „Zatvoreni krug - povijest jedne nacionalizacije“. Tema o kojoj je govorila gđa Paušak izazvala je veliki interes u muzejskim krugovima jer je tema stradanja njemačke nacionalne manjine u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata gotovo potpuno izostavljena u hrvatskim muzejima. Muzej Valpovštine nije slučajno odabrao među mogućim temama onu o nacionalizaciji jer i sam djeluje u dvorcu koji je svojevremeno nacionaliziran.

 

U svrhu suradnje s građanstvom, Muzej Valpovštine se odlučio za građu gosp. Dubravka Maričića koji ima svu dokumentaciju o nacionalizaciji imovine svoga djeda Đure Putterea. Imovina obitelji Putterer je nacionalizirana, a Đuro sa suprugom i kćeri odveden u radni logor za njemačku nacionalnu manjinu u Valpovu na dugogodišnjoj robiju. U takvim logorima vlasnici nacionalizirane ili konfiscirane imovine često su bili pogubljeni kao neprijatelji naroda, ili su u beznađu sami sebi oduzimali život. Tek kasnije je dio imovine obitelji Putterer (kuća) otkupljena od novog vlasnika – države - na dražbi 1953. godine, a obitelj je obeštećenje za oduzetu imovinu dobila tek u novoj, samostalnoj državi Hrvatskoj.

Izložba „Zatvoreni krug - povijest jedne nacionalizacije“, svečano je otvorena 18. svibnja 2017. godine u 11,00 sati u kapelici dvorca Prandau Normann u Valpovu. Nakon uvodnih riječi više kustosice Muzeja o tematici i izložbi povodom ovogodišnjeg MDM, prisutnima se obratio i sam vlasnik dokumentacije gosp. Maričić te ukratko iznio tešku osobnu, životnu priču svoga djeda, bake i majke. Izložbu je otvorenom proglasila dogradonačelnica Grada Valpova, gđa Pavica Majdenić, te ujedno izrazila zahvalnost Muzeju Valpovštine koji kroz svoj angažman, projekte i ovakvu vrstu suradnje, duboko obogaćuje Valpovo i cijelu Valpovštinu.

Izložba „Zatvoreni krug - povijest jedne nacionalizacije“ podijeljena je na više cjelina te obuhvaća:

  • Stare fotografije Đure Putterera, supruge Adele, kćeri Blanke s izvodima iz knjige rođenih,
  • Dokumente o radu limarskog majstora Đure Putterera (radna knjižica i ugovori o zapošljavanju),
  • Dokumente o kupovini zemljišta i gradnji kuće (poslije nacionalizirane) te privatne limarske radionice,
  • Odluku NO o konfiskaciji kuće i radionice te odvođenju u sabirni logor za pripadnike njemačke nacionalne manjine,
  • Popisni list oduzete imovine (kuća, limarska radionica) koji sadrži detaljan popis oduzete imovine čak i „dunst flaše“ kao i dio kućnog inventara,
  • Zamolbu za puštanje iz radnog logora s odbijenicom,
  • Preslik iz knjige „Radni logor Valpovo – Josipovac“ u kojem je vidljivo da su Đuro i supruga Adela na popisu logoraša
  • Dokumente o javnoj dražbi 1953. godine
  • Dokumente o otkupu oduzete kuće na dražbi
  • Dokumente o povratu imovine u Hrvatskoj državi nasljednicima (zapisnici i Rješenje o utvrđivanju prava na povrat imovine)

 

Izložba je otvorena do 02. lipnja 2017. godine, a svi zainteresirani je mogu pogledati u radno vrijeme Muzeja Valpovštine.

 

(Eduard Lacković)

 

  

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It