MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Devetnica za Veliku Gospu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu priredio je Župnr oglase i Misao dana za 9. Kolovoza, 19 nedjelju u godini.

 Župni oglasi

 

  • OTVORENA CRKVA ostaje i preko ljeta svaki dan od 7:00 do 12:00 i nedjeljom dodatno od 17:00 do 19:30.
  • Mise radnim danom su do 29. kolovoza 2020. u 8:00.
  • Župni ured do 28. kolovoza radi samo dopodne od 9:00 do 11:00 osim za hitne potrebe.
  • U pandemiji koronavirusa na vjerskim okupljanjima i dalje je nužno pridržavanje epidemioloških uputa: higijena i dezinfekcija ruku, razmak u zatvorenom prostoru koliko je moguć, maske su potrebne. Za pričest treba dolaziti u jednom redu s razmakom. Pričest je jedino na ruku.
  • Devetnica za Veliku Gospu kod kapelice Gospe Lurdske u Valpovu kod groblja je do petka, 14. kolovoza u 19:30.
  • Na Veliku Gospu, u subotu, kolovoza 2020. mise u župnoj crkvi su u 8:00 i 9:30 te kod kapelice Lurdske Gospe u 17:00. Misa na crkveni god na Veliku Gospu u Gorici je u 11:00.
  • Rok je u nedjelju, 16. kolovoza 2020. Mise u župnoj crkvi su redovito u 8:00, 9:30 i 18:30 a zakladna misa za pokojne grofove Valpovačke Normann-Prandau je u kapelici sv. Roka u 11:00.
  • Krizma za župu Valpovo i Bocanjevci će biti u Valpovu 3. listopada 2020. (subota) u 11:00.

 

 

MISNA ČITANJA

19.nedjelja kroz godinu – misna čitanja

Prvo čitanje: 1Kr 19, 9a.11-13a

Čitanje Prve knjige o Kraljevima

U one dane: Dođe Ilija na Božje brdo Horeb, uđe u neku pećinu i prenoći u njoj. I gle, eto k njemu riječi Gospodnje. Glas mu reče: »Iziđi i stani u gori pred Gospodinom. Evo Gospodin upravo prolazi.« Pred Gospodinom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Gospodin nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Gospodin nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Gospodin nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora. Kad je to čuo Ilija, zakri lice plaštem, iziđe i stade na ulazu u pećinu.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: 85, 9ab.10-14

Pripjev: Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i daj nam svoje spasenje!

Da poslušam što mi to Gospodin govori:
Gospodin obećava mir.
Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje
i slava će njegova prebivati u zemlji našoj.

Ljubav će se i vjernost sastati,
pravda i mir zagrliti.
Vjernost će nicat iz zemlje,
pravda će gledat s nebesa.

Gospodin će dati sreću,
i zemlja naša urod svoj.
Pravda će stupati pred njim,
a mir tragom stopa njegovih.

Drugo čitanje: Rim 9, 1-5

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo: Istinu govorim u Kristu, ne lažem; susvjedok mi je savjest moja u Duhu Svetom: silna mi je tuga i neprekidna bol u srcu. Da, htio bih ja sâm proklet biti, odvojen od Krista, za braću svoju, sunarodnjake svoje po tijelu. Oni su Izraelci, njihovo je posinstvo, i slava, i savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanja; njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Mt 14, 22-33

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Pošto je nahranio mnoštvo, Isus odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam. Lađa se već mnogo stadija bila otisnula od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: »Utvara!« I od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: »Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!« Petar prihvati i reče: »Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!« A on mu reče: »Dođi!« I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: »Gospodine, spasi me!« Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: »Malovjerni, zašto si posumnjao?« Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: »Uistinu, ti si Sin Božji!«

Riječ Gospodnja.

  1. NEDJELJA KROZ GODINU – A -
  2. kolovoza 2020.

Prorok Ilija – najveći prorok SZ-a. Mora je bježati pred svojim narodom, svojim kraljem i kraljicom. Odlazi na Božje brdo Horeb, tj. na Sinaj, tamo gdje se Mojsije susreo s Bogom i gdje su Izraelci sklopili Savez i uskoro ga zaboravili. Ilija je na brdu Sinaju, gdje je Bog Mojsiju govorio u ognju i munji. Bog je Izraelcima govorio u snažnim znakovima, kao Što je bio prijelaz preko Crvenog mora. Mi često želimo da Bog i nama govori glasno, da pokazuje znakove svoje nazočnosti, svoje pravde i svoga suda.

To su tražili i Isusovi zemljaci, u Nazaretu: Pokaži nam znak, pa ćemo ti vjerovati da si Sin Božji ( a mi znamo da si ti obični sin drvodjelje tj. Josipa)

Sada Bog ne govori ni u ognju, ni u oluji ni u potresu, nego u blagom lahoru.

To je najčešće način Božjeg govora. U tišini.

U tišini poziva proroke, svećenike, u tišni govori Mariji kada je izabire za Bogorodicu.

Isus se sam povlači u osamu, u tišini na molitvu Ocu nebeskom. Nakon šokantnog dolaska po vodi kao utvare i nakon Što je Petar posumnjao u Isusa, nastaje utiha i apostoli padaju ničice pred Isusom. Upravo ta utiha nakon vjetra govorila je svojom snagom u kojoj su prepoznali nazočnost Božju.

Ako želimo susresti Boga, ako želimo čuti njegov glas, ako želimo kao Ilija doživjeti Boga u blagom lahoru, onda se sami moramo povuči u tišinu, u tišinu srca i tišinu oko sebe.

Mi živimo u trajnoj buci, od jutra do sutra. Radio i televizija moraju cijeli dan svirati, bez obzira da li to tko sluša ili gleda i  ne sluša i ne gleda.

Tek u tišini Bog snažno govori i otkriva svoju nazočnost.

Ilija i Isus su nam trajni poziv za tišinom i susretom s Bogom.

Zvonko Mrak, župnik

Župna crkva, Valpovo, bl. Marija Propetog Isusa Petković

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 726 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu