MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održana početna konferencija projekta uređenja Zone gospodarstva II

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Danas je u prostorima Poduzetničkog inkubatora održana Početna konferencija projekta „Izgradnja prometne infrastrukture i javne rasvjete u Zoni malog gospodarstva II Grada Valpova“.

Uz predstavnike nositelja projekta, Grada Valpova, gradonačelnika Matka Šutala i njegovih suradnika, konferenciji su prisustvovali gospodarstvenici Valpova i predstavnici Valpovačkog poduzetničkog centra koji su u suradnji sa znanstvenom zajednicom i koncipirali projekte o kojima je također bilo riječi na ovom skupu.

Projekt izgradnje prometne infrastrukture i javne rasvjete u zoni malog gospodarstva II Grada Valpova predstavio je Vanja Miličević, direktor Valpovačkog poduzetničkog centra.

-Nositelj ovog projekta je Grad Valpovo, a projekt je započeo u lipnju 2019. godine te će trajati do kraja 2021. Ukupna vrijednost projekta je 8.544.243,26kn dok iznos bespovratnih sredstva iznosi 3.733.529,22kn, rekao je Miličević.

Svrha projekta je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko-poslovne infrastrukture i povećanje broja poslovno proizvodnih pogona i prostora u Osječko-baranjskoj županiji, s ciljem privlačenja investicija i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, a kroz ulaganje u izgradnju zajedničke osnovne infrastrukture.

Kroz ovaj će se projekt izgraditi 5.649,70m2m2 poslovne infrastrukture, 18 parcela te se očekuje porast broja poduzeća za minimalno 6 poduzeća kroz dvije godine nakon završetka samog projekta. Radovi su započeli ove godine te će ove godine i završiti, a izvođač radova je Osijek Koteks.

Posebno raduje činjenica da su gotovo sve parcele ( tek je jedna ostala „slobodna“) rezervirane i prije završetka radova, što pokazuje da su svi napori imali duboki smisao.

Prisutnim je gospodarstvenicima prezentiran i natječaj „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju, namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima. Uz pojašnjenje svih temeljnih elemenata natječaja, poduzetnicima koji budu zainteresirani za participaciju u natječaju za sufinanciranje projekata, direktor Valpovačkog poduzetničkog centar ponudio je pomoć u apliciranju.

U nastavku konferencije sudionicima je predstavljen projekt pod nazivom „Izgradnja Valpovačkog poduzetničkog centra“.

Grad Valpovo u sklopu poziva Unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture Urbane Aglomeracije Osijek prijavio je projekt pod nazivom Izgradnja poduzetničkog centra. Projektom je planirana izgradnja i opremanje poslovne zgrade ukupne površine  1105,11 m2 (mjesto gdje se trenutno provodi izgradnja komunalne i prometne infrastrukture Zone malog gospodarstva II).

Projekt je vrijedan - 10.642.338,86 kn  od  čega je EU sufinanciranje – 4.000.000,00kn odnosno 37,58%

Projekt Poduzetničkog centra imat će isključivo poslovni karakter, a namijenjen je povećanju zaposlenosti u poduzetništvu i ulaganju u inovacije.

Poduzetnički će se centar usmjeriti na testiranje podsustava električnih vozila i testiranje električnih pogona te edukacije poduzetnika u tome području. Izgradnja Poduzetničkog centra uključuje pet proizvodnih prostora ukupne veličine  642,92 m2. Sa dva proizvodna prostora upravljat će Poduzetnički centar koji su namijenjeni za testiranje podsustava električnih vozila i testiranje električnih pogona i to u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek uspostaviti će se rad i mentoriranje u ova 2 pogona. Cilj prvog pogona je da se osiguraju uvjeti za edukaciju poduzetnika, razvoj novih metoda u području električnih vozila  za potrebe auto industrijskih – opremanje, parametriranje, dijagnostika, monitoring. Cilj drugog pogona je da se osiguraju edukacije i prijenos znanja u testiranju u razvoju novih motora za potrebe industrije. Nesumnjivo je ovo jedan od rijetkih pozitivnih primjera povezivanja sa znanstvenom zajednicom koji će rezultirati osnivanjem istraživačkim laboratorijima s desetak zaposlenih stručnih suradnika čiji će znanstveno-istraživački rad biti izravno povezan na unapređenje industrije uz povezanost s raspoloživim sredstvima europskih fondova naglašeno namijenjenih znanstveno-istraživačkim djelatnostima.

Sudionici konferencije pokazali su veliko zanimanje i za projekt pod nazivom „Agropark – izgradnja poduzetničke infrastrukture“ koji im j također predstavljen.

I u tom projektu povezana je znanstvena zajednica odnosno Fakultet Agrobiotehničkih znanosti sa malim i srednjim poduzetnicima. Ukupna vrijednost projekta je 5.516.495,00 kn. Bespovratna sredstva iznose 3.994.393,84 kn. Korisnik projekta je Valpovački poduzetnički centar d.o.o., a planirano trajanje projekta je  24 mjeseca.

Izgradnjom zgrade Agroparka omogućiti će se poduzetnicima početnicima razvoj njihove djelatnosti kroz subvencionirani najam te će im se na taj način pružiti mogućnost za brže napredovanje i razvoj. Osim toga u poslovnoj zgradi Agroparka održavat će se edukacije za male i srednje poduzetnike kojima će se poboljšati njihova znanja i vještine. Upravo nova zgrada imat će i funkciju prijenosa znanja između znanstvene zajednice i malih i srednjih poduzetnika. Edukacije će biti usmjerene na osnovne informacije potrebne svima koji tek kreću u svijet poduzetništva, izvore financiranja za male i srednje poduzetnike kroz koje će se govoriti o načinima osiguravanja sredstva za poduzetnike, te mogućnostima potraživanja sredstva kroz lokalne natječaje i fondove EU i sl.

Upravo u svrhu edukacija koristit će se hladnjača i prostor za suhe proizvode. Također izložbeni prostor u središnjem dijelu inkubatora će biti prostor gdje će izlagati novi proizvodi i usluge, te će po potrebi i taj veći prostor biti u službi edukacija.

Poslovna zgrada Agroparka sastoji se od 7 zasebnih prostora veličine 16-do 18.  povezanih na veliki centralni otvoreni prostor, veličine 309,26m2, ima prodajno - izložbeni karakter te će se iznajmljivati štandovi malim i srednjim poduzetnicima - obrtnicima i OPG-ovima za njihove proizvode, uključujući i u manjem dijelu poljoprivredne proizvode.

Sa zapadne ulazne strane smješten je informacijski prostor veličine 26,93m2 te prezentacijski prostor veličine 67,16m2 u kojem će se održavati edukacije te koji će biti opremljen svom potrebnom opremom – pametnom pločom, projektorom i ozvučenjem. Na jugoistočnom dijelu zgrade su smještena dva spremišta, jedno za suhe proizvode, a drugo je hladnjača.  Formira se novih 18 parkirnih mjesta od kojih je 2 za osobe s invaliditetom.

Sudionike konferencije pozdravio je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo i ne bez ponosa izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Grad Valpovo do kraja 2023. godine biti jedini grad u Slavoniji s tri Poduzetnička inkubatora, koji će u povezanosti sa znanstvenom zajednicom značajno unaprijediti gospodarske aktivnosti i doprinijeti zapošljavanju i to u oblasti IT sektora, elektrotehničke struke i poljoprivrede.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Marko Vuksanić pozvao je gospodarstvenike da se s punim povjerenjem obraćaju Valpovačkom poduzetničkom centru i Gradskoj upravi s upitima i zahtjevima za pomoć i podršku, jer su se i u proteklom razdoblju pokazali kao pouzdani partneri u građenju pozitivne klime i okruženja naklonjenog poduzetništvu.

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 712 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu