MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

BRAĆA NORMANN: Imali su posjede od slavonske ravnice do palače u osječkom Gornjem gradu!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon što je umro zadnji muški član obitelji Hilleprand von Prandau, barun Gustav nekadašnji je prostor vlastelinstva Valpovo od Čađavice preko Donjeg Miholjca, Koške, Valpova do Petrijevaca dijeljen u nekoliko navrata.

Od sredine je 19. stoljeća ukinut feudalizam i u Slavoniji pa se nekadašnji vlastelini od tada „samo“ nazivaju veleposjednicima. Tako je nazivan i Antun Gustav Hilleprand von Prandau do 1885. kao i njegovi potomci.

Gustavovom smrću zapadniji (miholjački) dijelovi nekadašnjeg osamnaestoljetnog slavonsko-podravskog vlastelinstva pripali su kao veleposjed kćeri Stefaniji i zetu grofu Mailáthu von Szeckhelyju. U isto su vrijeme istočniji (valpovački) dijelovi pripali kćeri Marijani, udanoj Normann-Ehrenfels koja je tada bila udovica. Hilleprandauovi unuci Rudolf i Gustav Normann-Ehrenfels podijelili su veleposjed, kao i pojedina dobra poput kuće u Osijeku 1. srpnja 1892. godine.

Gustav je stanovao u Bizovcu i imao okolne posjede poput Samatovaca, a Rudolf u Valpovu. Rudolf je držao posjede poput Gorice, Jedinca. Obitelj Normann-Ehrenfels ostat  će vjerojatno u povijesti najpoznatiji prema gradnji neorenesansne palače u osječkom Gornjem gradu na mjestu nekadašnje kuće obitelji Hilleprand von Prandau.

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje

Foto: Palača Normann u Osijeku, Kurija Normann u Bizovcu i Kurija Normann u Valpovu; Zemljovid dijelova veleposjeda obitelji Hilleprand vond Prandau 1884. izvor: A. Danhelovsky, Die Exzellenz Gustav Hilleprand Freiherr von Prandau’schen Domänen Valpo und Donji Miholjac in Slavonien, 1885.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 968 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It