MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

KUD HARKANOVCI: Održana 4.Večer pjesme i korizmenih napjeva

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HARKANOVCI Sinoć je, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društvo Harkanovci i Vijeća Mjesnog odbora Harkanovci održana 4.Večer pjesme i korizmenih napjeva.

Ova mnifestacija u crkvi Gospe Snježne u Harkanovcima postaje lijepom tradicijom, a nazočile su joj a´capella pjevačke skupine susjednih društava: KUD-a ˝Josipovac˝ iz Josipovca, Ženska pjevačka skupina HKD-a ˝Podgoračani ˝ iz Podgorača, Mješoviti pjevački sastav KUD-a ˝Jasen˝iz Šptinovaca, KUD ˝Zagorci˝ iz  Beljevine, Mješovita pjevačka skupina ˝Šokadija˝ Ivanovci, Zelčin, Marjančaci, KUD ˝Izvor˝ Donja Motičina i dakako, domaćin Mješoviti zbor Župe Snježne Gospe Harkanovci i HKUD-a Harkanovci.

Samom događaju prethodilo je  duhovno promišljanje kroz zajedničku svetu misu koju je predvodio domaći župnik Josip Martinović, a potom su uslijedili nastupi pjevačkih skupina koje su se predstavile prigodnim pjesmama korizmene tematike. Po završetku ove priredbe svi sudionici, uzvanici i gosti,  pristupili su velikoj sali Vatrogasnog doma Harkanovci na degustaciju starinskih jela koja su prezentirala i izložila sva društva-sudionici ovogodišnje manifestacije Večer pjesme i korizmenih napjeva. Na bogato ispunjenim stolovima našli su se tako: taški, rezanci s makom, orasima, kajmakom, amper juha, prova, gužvare, pečene lokšice i brojna druga jela pripremljena po recepturama naših baka u kojima je prevladavala hrana siromašna šećerom i masnoćama, bez mesa i ribe, a karakteristična isključivo za ovu prigodu i korizmeno razdoblje posta.

Karakteristično je, i kod rimokatolika otprije uvrježeno, da je korizma razdoblje žalosti u godini, koje, prema crkvenom nauku, predstavlja svojevrsnu duhovnu pripremu i obraćenje u vrijeme nadolazećeg Isusova uskrsnuća,

U to vrijeme svaki oblik veselja jenjava, što je posebice značajno za folklorne manifestacije. Pri tome i intenzitet rada društva na neki način stagnira, budući obazrivo nastojimo poštivati crkveni nauk, pa i probe društva katkada svodimo na uvježbavanje plesnih koraka bez instrumentalne pratnje, ističu domaćini.

- Kako se društva ne bi rasula u ovome periodu monotonih zbivanja i rada društva, u korizmenom razdoblju osmislili smo ovu manifestaciju s ciljem formiranja pjevačke sekcije koja bi, pojačana crkvenim zborom, unaprijedila rad društva i omogućila nova zbivanja u mjestu i susrete okolnih društava, a što bi ponovno rezultiralo turističkoj promociji i unaprjeđenju kulturnog i društvenog života našeg mjesta. Manifestacija je javna, bez natjecateljskog karaktera  i ocjenjivačke komisije, svojevrsni oblik duhovne obnove, namijenjena veličanju korizme i učvršćivanju prijateljskih odnosa udruga i društava s našeg područja i dakako, turističkoj promociji grada Valpova i Osječko baranjske županije, dodaju članovi Upravnog odbora HKUD-a Harkanovci.

 

  

                                                                                                      Upravni odbor HKUD-a Harkanovci       

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1147 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It