MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Općina Bizovac uz pomoć EU pokreće temeljitu obnovu kurije Normann-Prandau Ehrenfels

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC Sredinom lipnja ove godine na prigodnoj svečanosti u velikoj vijećnici Osječko baranjske županije u Osijeku Općini Bizovac uručen je ugovor o bespovratnom financiranju projekta EU sredstvima.

Općinski načelnik Srećko Vuković potpisao je ugovor u okviru Poziva ITU Urbane aglomeracije Osijek u iznosu od 2.550.000,00 kuna za projekt „Čuvarica baštine u srcu Bizovca“.

Od potpisivanja vrijednog ugovora o sufinanciranju do danas izvršene su opsežne tehničke  pripreme za početak građevinskih radova.

Ovim projektom  predviđena je obnova i opremanje kurije Normann-Prandau Ehrenfels  s ciljem stvaranja integriranog kulturnog-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine Bizovac. Općina Provedbom trogodišnjeg projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" osnažit će se kulturni i turistički potencijal i atraktivnost općine Bizovac.

Bizovačka kurija  je slobodnostojeća dvokrilna prizemnica L tlocrtnog oblika koja se nalazi u središtu Bizovca. Njezino duže krilo orijentirano je u smjeru istok-zapad i prati tijek ulice, a okomito na njega nadovezuje se dvorišno krilo, koje je dograđeno 1852. godine. Prvotno se građevina koristila za stanovanje vlastelinskih službenika, a tek od 1852. godine postaje dom Marijane Normann. Iako skromnih dimenzija, uspoređujemo li ga s monumentalnim slavonskim dvorcima, dvorac Norman predstavlja ekskluzivnu stambenu građevinu 19. stoljeća, a brojne intervencije i devastacije koje su ga zadesile tijekom 20. stoljeća ne umanjuju njegovu vrijednost. Sada zgradu koristi Općina Bizovac. Kurija predstavlja zaštićeno kulturno dobro. Obnova i uređenje kurije ključna je investicija za pozicioniranje općine Bizovac kao turističke destinacije istočne Hrvatske.

Provedba projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" generirat će nova radna mjesta, revitalizirati uže središte općine, a osiguranjem adekvatne infrastrukture za organiziranje i provođenje različitih turističkih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti potaknuti dodatnu turističku potražnju i potrošnju. Projektom je predviđeno proširenje turističke, kulturne i društvene ponude kreiranje 3 novih kulturnih, obrazovnih i interpretativnih programa te 5 novih turističkih sadržaja. Proširenje turističke ponude izravno će utjecati na povećanje broja posjetitelja, produljenje turističke sezone te poboljšanje turističkih rezultata općine Bizovac, a sinergija turizma i lokalnih sustava proizvodnje potaknuti razvoj cjelokupne gospodarske i društvene aktivnosti te podizanje socijalne kohezije na području općine.

  

Ukupna je vrijednost projekta iznosi 5.872.124,21 kn. Razliku između ukupnih prihvatljivih troškova te iznosa bespovratnih sredstava općina će financirati vlastitim sredstvima i sredstvima iz vanjskih izvora. U skladu s tim, 2.550.000,00 kn bit će osigurano iz EFRR, a ostatak od 3.322.124,21 kn  osigurati će se iz drugih izvora.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 2156 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu