MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Obljetnica svetišta u kojem su zabilježena i brojna ozdravljenja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BISTRINCI Duhovno okrijepljeni tijekom trodnevnice štovatelji svete Ane i ove su godine već od noćnih i ranih jutarnjih sati pohrlili u Svetište svete Ane u Bistrincima, ne bi li joj na njezin blagdan isporučili svoje molbe, molitve i zahvale.

Za sve njih ova godina protječe u posebnom ozračju, jer na današnji dan slavi se punih 225 godina od utemeljenja ovog svetišta u kojem su tijekom godina zabilježena brojna čuda i ozdravljenja po zagovoru svete Ane, koja su nastavljena sve do novih vremena u kojima popularnost ove svetice ne jenjava. Svetište svete Ane u Bistrincima najpopularnije je u Slavoniji i tako je s tisućama vjernika ponovno potvrdilo koliko je današnjem čovjeku potrebna utjeha i zagovor te koliko ih se utječe ovoj čudotvornoj Majci Božje. Majke koja je upravo na ovom mjestu dokazala da je istinska zagovornica majkama, ženama, obiteljima, djeci, putnicama, rodiljama, bolesnicima, napuštenima…Prvog dana trodnevnice svetoj Ani u čast misno slavlje predslavljao je fra Mario Jurić, župnik i gvardijan u Tolisi. Drugog dana euharistiju je vodio fra Zvonimir Brusač, gvardijan samostana na Ksaveru i belišćanski sin, a posljednjeg dana trodnevne priprave misu uočnicu predslavljao je fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca. Cjelodnevna misna slavlja u ovom "Mjestu mira, molitve i odmora" započela su prvom hodočasničkom misom u 7 sati, koju je predvodio fra Maurus Dolčić, a nastavljaju se misama u 8, 9 i 10.30 sati. Svečano misno slavlje u 18 sati predslavit će prvi put i uzoriti kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, koji će po završetku svete mise podijeliti tradicionalni blagoslov djeci, roditeljima i obiteljima.Prema predaji koja je vrlo živa i danas, štovanje svete Ane na ovoj vrlo neobičnoj lokaciji na stjecištu plodnih oranica i šume, započelo prije više od 220 godina i otada se prenosi s generacije na generaciju, a među prvim popularizatorima i mecenama ovog svetišta bili su upravo valpovački vlastelini. U Valpovštini se, naime, s koljena na koljeno prenosila legenda o tome kako je prije više od dvije stotine godina sveta Ana sebi "izabrala" upravo ovu lokaciju za svetište. Prema toj nadaleko dobro poznatoj priči, slika svete Ane nepoznatog autora jednoga je dana jednostavno doplivala u neposrednu blizinu sadašnjeg svetišta i ostala plutati na površini, inače izuzetno brze rijeke Drave. Mještane koji su u neposrednoj blizini u šumi pravili drva, iznenadio je i zatekao ovaj prizor, pa su uz pomoć čamca sliku izvukli na obalu. Vidjevši da se radi o "svetoj" slici, prva im je pomisao bila da sliku odnesu u crkvu, što su i učinili. Međutim, sutradan slike više nije bilo u crkvi, nego je ponovno bila pronađena na onom istom mjestu nasred rijeke Drave, gdje je bila i prethodnog dana. Drugi dan se cijela priča ponovila, a kada se i treći put dogodilo to isto, shvatili su i protumačili da je to vjerojatno nekakva čudna poruka i "želja" svetice da joj se upravo na ovom mjestu podigne svetište, što je i učinjeno.

Tako je nedaleko od Drave 1797. godine sagrađen skromni poklonac s umjetnički izrađenim vratima iz razdoblja bidermajera. Na istom mjestu ubrzo je iskopan i bunar kojem se također pripisuju čudotvorna svojstva na zagovor svete Ane, koja je na ovom mjestu učinila i brojna druga čuda. Ovome svetištu dolazilo se još u noćnim satima, prije negoli je svanula zora i molilo se klečeći obilazeći poklonac. Nerijetki su bili i oni koji su po preporuci starijih i iskusnijih ovdje ostavljali neku svoju sitnicu i dragu stvarčicu, kao zavjet koji je pratio njihove molitve... Otkako je 1997. godine u ovom svetištu na inicijativu Crkvenog odbora Bistrinci i odbornika Milana Sipla sagrađena i od tadašnjeg biskupa msgr. Ćirila Kosa svečano blagoslovljena nova kapelica posvećena ovoj svetici, mnogi kažu da je to zapravo bio početak jednog novog vala pobožnosti Isusovoj baki i djedu, jer u ovo su se svetište svi koji su ga bar jednom posjetili - uvijek ponovno vraćali.

Lidija Aničić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 801 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It