MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Umnoži nam vjeru!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije objavio je župne oglase i misao za  27. nedjelju kroz godinu, 2. listopada  2022.

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

ŽUPNI OGLASI

2. listopada 2022.

 

 

 • Župni ured je otvoren od ponedjeljka do petka od 9:00 do 11:00 i od 17:00 do18:00.
 • OTVORENA CRKVA je od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00.
 • Mise radnim danom su u 18:30, subotom u 8:00.
 • Marijina legija ima sastanak svakog utorka u 17:00.
 • Listopadske pobožnosti: molitva krunice i Litanije BDM moli se pola sata prije mise, do 31. listopada.
 • BDM od Krunice je crkveni god u Vinogradcima i slavi se danas s misom u 11:00.
 • Zbor mladih je nedjeljom u 17:15. Voditeljica je č.s. Juliana.
 • Mladi/srednjoškolci imat će svoj susret nedjeljom u 19:30. Voditelji su vlč. Krešimir i č.s. Zrinka.
 • Župna kateheza za prvopričesnike/3. razred je utorkom: 3a u00 ili u 15.00 

3b u 9.00 ili u 16.00

3c u 9.00 ili u 15.00.

Voditelji su vlč. Krešimir, č.s. Juliana i vjeroučiteljica Anica.

 • Krizmanici, 2. r. sr. šk. imaju vjeronauk utorkom u 20:00. Voditelji su vlč. č.s. Zrinka, i vjeroučitelji Davor i Dominik.
 • Župna kateheza za 2. razred OŠ je srijedom u 9:00 ili 16:00. Voditeljice su animatorice župne kateheze Erika i Jasmina.
 • Upis za 1. r. sr. šk. TEEN STAR je u srijedu u 19:30. Voditeljica je vjeroučiteljica Ivana.
 • Članovi schönstatskog pokreta, štovatelji Majke Triputa Divne, imaju molitvu i mjesečni u četvrtak susret poslije mise u crkvi.
 • Dječji župni zbor Mirjam, 1. do 8. razred, ima pjevanje petkom u 12:30. Voditeljica je č.s. Juliana.
 • Prvi petak u mjesecu je ovoga tjedna, pobožnost Presvetom Srcu Isusovom. Ispovijed sat vremena prije mise. Pobožnost poslije mise s litanijama Srcu Isusovom i euharistijskim blagoslovom.
 • Poslanici Milosrđa, imaju susret u petak u 19:00 i tako svaki drugi petak. Voditeljica č.s. Zrinka.
 • Župna kateheza za krizmanike u Bocanjevcima je subotom u 11:00.
 • NEDJELJA ZAHVALNICA je u nedjelju, 9. listopada na misi u 9:30. Donesite svoje plodove zemlje do četvrtka. Pecivo – kiflice donesite u nedjelju.
 • Župni običajnik za 2022. i 2023. je izišao iz tiska u srijedu, 28. rujna 2022. (700 kom) Podjela Običajnika je poslije mise ispod zvonika. Dobrovoljni prilog za tisak je dobrodošao.

 


 

 

 

ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM VALPOVO

SLUŽBA RIJEČI

 

27. NEDJELJA KROZ GODINU – C - 2. listopada 2022.

 

Prvo čitanje:

Hab 1, 2-3; 2, 2-4

Pravednik živi od svoje vjere.

Čitanje Knjige proroka Habakuka

»Dokle ću, Gospodine, zapomagati, a da ti ne čuješ? Vikati k tebi ’Nasilje!’ a da ti ne spasiš? Zašto puštaš da gledam nepravdu, zašto gledaš ugnjetavanje? Pljačka je i nasilje preda mnom. Raspra je, razmirica bjesni!« Tada Gospodin odgovori i reče: »Zapiši viđenje, ureži ga na pločice da ga čitač lako čita. Jer ovo je viđenje za svoje vrijeme: ispunjenju teži, ne vara; ako stiže polako, čekaj, jer odista će doći i neće zakasniti! Gle: propada onaj čija duša nije pravedna, a pravednik živi od svoje vjere.«

Riječ Gospodnja.

 

Otpjevni psalam:

Ps 95, 1-2.6-9

Pripjev:

O da danas glas Gospodnji poslušate,
ne budite srca tvrda!

 

Dođite, kličimo Gospodinu,
uzvikujmo Hridi, spasitelju svome!
Pred lice mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!

Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!
Jer on je Bog naš,
a mi narod paše njegove, ovce što on ih čuva.

O da danas glas mu poslušate:
»Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
gdje me iskušavahu očevi vaši,
iskušavahu me premda vidješe djela moja.«

 

Drugo čitanje:

2Tim 1, 6-8.13-14

Ne stidi se svjedočanstva za Gospodina našega.

Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Timoteju

Predragi: Podsjećam te: raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku. Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Ne stidi se stoga svjedočanstva za Gospodina našega, ni mene, sužnja njegova. Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Božjoj.

Uzorom neka ti budu zdrave riječi koje si od mene čuo u vjeri i ljubavi u Kristu Isusu. Lijepi poklad čuvaj po Duhu Svetom koji prebiva u nama.

Riječ Gospodnja.

 

Evanđelje:

Lk 17, 5-10

O da imate vjere!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Apostoli rekoše Gospodinu: »Umnoži nam vjeru!« Gospodin im odvrati: »Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ’Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.«

»Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s polja: ’Dođi brzo i sjedni za stol?’ Neće li mu naprotiv reći: ’Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti?’ Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ’Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!’«

Riječ Gospodnja.

 

27. NEDJELJA KROZ GODINU – C - 2. listopada 2022.

»Da imate vjere koliko je zrno gorušičino!« - tu riječ upućuje Isus svojim najbližima, svojim učenicima. A oni se ne brane jer dobro znaju da je njihova vjera slabašna i krhka, poput nježne biljčice, i zato mu upućuju molbu: »Umnoži nam vjeru!«

Kako to izgleda danas s nama, također Isusovim učenicima? Nije li za nas veliko iskušenje misliti kako je naša vjera dostatna? Naš crkveni poklad vjere možemo izložiti na tisućama stranica papira, što istodobno ne znači da nam je vjera veća od gorušičina zrna.

Neki će reći: pa mi činimo puno, svake nedjelje idemo u crkvu, dajemo milostinju, pomažemo koliko možemo, pokušavamo kršćanski odgajati svoju djecu - a i općenito Crkva se trudi oko jedinstva, čistoće nauka, širenja vjere među neznabošcima.

Ono što kao Crkva i crkvene institucije činimo i kakve uspjehe postižemo npr. preko Caritasa, misija i humanitarnih udruga nije zanemarivo, dapače jako je dobro. No, uspjeh je nešto što nema puno veze s vjerom. Vjera ima svoju sasvim drugu i drukčiju dimenziju, za nju vrijede drukčiji kriteriji.

Jedna zgoda govori o susretu misionara s malom djevojčicom koja je na leđima nosila svog malog brata. Misionar joj reče: »Dijete drago, još si tako mala i slabašna a nosiš tako teški teret na svojim leđima.« Djevojčica ga začuđeno pogleda i odgovori: »Ne nosim ja nikakav teret, ja nosim svoga brata!«

Dimenzija vjere stoga nije u uspjehu ili učinkovitosti već u ljubavi. Ljudi koji su, motivirani i vođeni vjerom, raspoloživi za druge, zauzeti za svoje bližnje, koji stavljaju svoje vrijeme i energiju na raspolaganje drugima ne čine to jer zauzvrat očekuju nagradu ili plaću već jednostavno zato što ljube. Ljubav ih tjera na angažman, oni to »moraju«, jer duboka i živa vjera želi biti djelotvorna, želi »brda premještati«. Ondje gdje vjera nije konzervirana u propisima, knjigama i dogmama, ondje gdje se ne vodimo nikakvom računicom i ne inzistiramo na uspjehu i zaslugama, tu vjera postaje i veća od gorušičina zrna.

Molbu učenika upućenu Isus trebali bismo i mi svakodnevno uključivati u našu osobnu molitvu: »Gospodine, umnoži moju vjeru!« Jer vjeru jedino i samo Bog može pokloniti.

Vođeni njome i nadahnuti ljubavlju bit će nam moguće učiniti velike stvari, često nezamislive i nevjerojatne. I uvijek ćemo znati da time nismo nikoga zadužili, ponajmanje Boga - jer smo »sluge beskorisne«, učinismo što smo, kao kršćani, bili dužni učiniti.

GK, Broj: 40 (1580), 3.10.2004.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 590 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

       RUJAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu