MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE: Ozljede meniskusa koljena

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Liječite ozljede koljena u Aura centru najmodernijim metodama fizikalne terapije!

Što su menisci?

Menisci su vezivno-hrskavična tkiva koja se nalaze unutar koljena, imaju oblik polumjeseca (slovo C). Postoje dva meniska, medijalni i lateralni, koji se nalaze u koljenu između femura (bedrena kost) i tibije (goljenična kost- kost potkoljenice). Medijalni menisk se nalazi s unutarnje strane koljena, a lateralni s vanjske. Menisci služe kao amortizeri u koljenu, apsorbiraju opterećenje prilikom pokreta, te povećavaju stabilnost koljena. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, te apsorbira opterećenje prilikom pokreta. Uloga zglobne hrskavice je omogućiti glatko klizanje rubova kostiju jedne o drugu u zglobu, te smanjiti trenje i pritisak između njihovih  rubova prilikom pokreta. Nalazi se na rubovima kostiju unutar zgloba koljena (obavija kondile femura i tibije). Menisci se nalaze na zglobnoj hrskavici između kostiju.

Kako dolazi do ozljede meniska?

Može doći do akutne ozljede ili do degenerativnih promjena (postupnog oštećenja) meniska. Akutne  ozljede meniska najčešće se događaju prilikom naglih rotacijskih pokreta prilikom kojih se koljeno ispruža dok je stopalo spušteno (fiksirano). Do takvih ozljeda najčešće dolazi prilikom sportskih aktivnosti u kojima prevladavaju odrazi i skokovi s rotacijama trupa, doskoci na jednu nogu ili nagle promjene smjera kretanja, npr. nogomet, skijanje, tenis, košarka. Češće dolazi do ozljeda medijalnog meniska. Ozljede meniska se obično javljaju u kombinaciji s oštećenjima drugih tkiva (često medijalni menisk i prednja ukrižena sveza). Menisci slabe s godinama, čime su podložniji oštećenju. Degenerativne ozljede meniska obično se javljaju nakon 40-e godine, često kao rezultat nakupljanja manjih ozljeda i iritacija kroz duže vrijeme.

Kako prepoznati ozljedu meniska?

Dolazi do pojave jake boli na rubu koljena (unutarnjem ili vanjskom, ovisno koji je menisk ozlijeđen- Cooperov znak). Bol je posljedica pomicanja oštećenog dijela meniska. Koljeno često otiče i postaje kruto. Dolazi do smanjene pokretljivosti koljena, škljocanja, preskakivanja i osjećaja nestabilnosti (popuštanja koljena). Ako se ozlijeđeni dio meniska otkine, može se zaglaviti između kostiju te tako potpuno blokirati pokret u koljenu. Ozljeda meniska može uzrokovati dugoročne probleme. „Trljanje“ ozlijeđenog meniska o zglobnu hrskavicu postupno dovodi do njenog oštećenja, što pak dovodi do razvoja osteoartritisa koljena.

Što napraviti?

Rehabilitacijski program započinje primjenom metoda za otklanjanje boli i upale. To je onaj dio liječenja koji mi ura centru provodimo s našim pacijentima.Koristimo najmodernije metode fizikalne terapije i najčešće se pacijenti s vremenom vraćaju u normalni život.Međutim kod teških oštećenja najčešće se prvo provodi operativni zahvat pa nakon toga slijedi postoperacijski rehabilitacijski ciklus. Postepeno se povećava opseg pokreta i opterećenje. Često se primjenjuju i izokinetičke vježbe na posebnim uređajima. Vježbe je potrebno raditi u rasponu pokreta u kojem nema boli. Rehabilitacija u prosijeku traje 6 do 8 tjedana.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      TRAVANJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu