MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nema govora o izlasku iz projekta

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

VALPOVO Danas je u tvrtki Dvorac d.o.o za komunalne djelatnosti, održana konferencija za novinare, na kojoj je iznesen stav Skupštine i Nadzornog odbora ove tvrtke vezan za Sporazum o pripremi i realizaciji EU-projekta „Valpovo-Belišće“.

 

Prije nekoliko dana pojavili su se napisi u nekim od medija o tome kako je tvrtka spremna izaći iz ovog kapitalnog projekta, ukoliko ne ostvari vodeću ulogu u njegovoj realizaciji.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su Leon Žulj, predsjednik Skupštine tvrtke i gradonačelnik Grada Valpova, Mate Pušić, direktor, Branko Markota, predsjednik Nadzornog odbora, Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac, Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci, te Zdravko Kuzmanovski, predstavnik Općine Koška, članovi Skupštine.

Istočna Slavonija — projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo/Belišće (prosinac, 2014. godine)

Kratak opis projekta: Projektno područje dio je Osječko-baranjske Županije, koja je osnovana 1993., kao 14. županija u teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske. Županija zauzima površinu od 4.152 km2, te ima 330.506 stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2011.), odnosno 319.245 stanovnika (popis 2011.). Županijsko središte nalazi se u gradu Osijeku, najvećem gradu u istočnom dijelu Županije, koji s predgrađima ima 107.784 stanovnika (prema popisu iz 2011.). Projektno područje objedinjuje uslužno područje 2 postojeće komunalne tvrtke, Dvorac Valpovo d.o.o. i Kombel Belišće d.o.o. Područje uključuje šest općina:

• Valpovo, koje uključuje sam grad Valpovo te naselja Nard, Šag, Ladimirevce, Marjančace, Ivanovce, Zelčin i Harkanovce

• Belišće, koje uključuje sam grad Belišće i naselja Bistrince, Bocanjevce, Gat, Goricu Valpovačku, Kitišance, Tiborjance, Veliškovce i Vinogradce

• Petrijevci, sa samim naseljem Petrijevci i naseljem Satnica

• Bizovac, sa samim naseljem Bizovac, te naseljima Samatovci, Novaki, Brodanci, Cret, Cerovac, Selci i Habjanovci,

• Koška, sa samim naseljem Koška te naseljima Niza, Našička Breznica, Normanci, Topoline, Subotički Lug, Ledenik, Branimirovac, Andrijevac i Ordanja

• Marijanci, s naseljima Marijanci, Bočkinci, Brezovica, Čamagajevci, Črnkovci, Kunišinci, Marijanci i Marjanski Ivanovci. Projekt ima za cilj unaprjedenje vodoopskrbe i pripremi pitke vode te prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda na cjelokupnom području. Aktivnosti u području vodoopskrbe uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe te rekonstrukciju i dogradnju uređaja za obradu pitke vode. Aktivnosti u području javne odvodnje obuhvaćaju proširenje kolektorske mreže na aglomeracije Petrijevci, Koška i Gat te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću, Petrijevcima, Koški i Gatu.

Vrijednost projekta 331,497.111,00 kuna

-Nema nikakvog govora o tome da bi Grad Valpovo ili tvrtka Dvorac d.o.o. napustili projekt u čiju smo realizaciju i pripremu do sada uložili znatna financijska sredstva i operativne aktivnosti, rekao je Leon Žulj.

-Naš se stav o nastaloj situaciji nije mijenjao u odnosu na onaj koji je iznesen na sjednici Skupštine i Nadzornog odbora održanoj 9. ožujka o prijedlogu Sporazuma o pripremi i realizaciji EU projekta Valpovo-Belišće, između Dvorca d.o.o. Valpovo, Hidrobela d.o.o., Belišće i Vodovod-Osijek d.o.o., o čemu smo izvijestili Hrvatske vode. Izričito smo naglasili da prihvaćamo sporazum tako da se Vodovodu-Osijek, kao komisionaru povjeri komisiono ugovaranje izrade tender dokumentacije sa isporučiteljima vodnih usluga DVORAC d.o.o. Valpovo i Hidrobel d.o.o. Belišće za EU Projekt Valpovo-Belišće i da se Sporazumom utvrde uvjeti na koji način će se provesti komisiono ugovaranje.

Pri tome je jasno da DVORAC d.o.o. Valpovo treba biti aktivan sudionik u svim pripremama tehničke dokumentacije, u postupku utvrđivanja uvjeta provedbe natječaja za izradu projektne dokumentacije, odabira, uvođenja u projekt, s tim da ovlaštena osoba iz DVORAC d.o.o. Valpovo treba biti aktivno angažirana u svim radnjama predmetnog projekta. Po okončanju projekta, sva imovina realizirana u predmetnom projektu treba se vratiti u vlasništvo DVORAC d.o.o. Valpovo. Naime, tako se najefikasnije postiže ubrzanje cijelog postupka.

Dok se Zakonom ne utvrde uslužna područja i dok se ne utvrde obveze u svezi okrupnjavanja i objedinjavanja postojećih vodovodnih trgovačkih društava u jedinstveno uslužno područje, treba nastaviti sa realizacijom EU projekata u smislu započetih aktivnosti, kroz predloženo komisiono vođenje, kao najbržeg načina realizacije, s obzirom na već realizirane aktivnosti i izrađene dokumentacije na osnovi zajedničkog istupanja DVORCA i HIDROBELA — izrađeni projekti i studije izvedivosti. U protivnom — ukoliko bi VODOVOD-OSIJEK bio nositelj realizacije EU-projekta za cjelokupno uslužno područje koje uključuje i Valpovo i Belišće, postupak realizacije predmetnog projekta bi se oduljio za najmanje 18 mjeseci zbog postupaka prenošenja investicijskih prava, projektne i građevinske dokumentacije (dozvola), rješavanja imovinskih odnosa, koja su riješena u aktivnostima koje je DVORAC odradio na osnovi zajedničkog djelovanja i zajedničkog uslužnog područja sa HIDROBELOM.

Ukazujemo da je DVORAC d.o.o. Valpovo bio inicijator realizacije predmetnog EU projekta na ovom području, a HIDROBEL se naknadno, na inicijativu DVORCA, priključio projektu.

DVORAC upravlja sa većim dijelom izgrađenih vodoopskrbnih i odvodnih mreža — sustava, u odnosu na HIDROBEL i isporučitelj je vodnih usluga većeg uslužnog područja, duljeg vodoopskrbnog i odvodnog sustava, a time većih garancija i većih resursa za realizaciju potrebnih aktivnosti u EU projektu Valpovo-Belišće kojim se rješava problematika vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Valpova, Grada Belišća, Općine Petrijevci, Općine Bizovac, Općine Koška, Općine Marijanci u odnosu na HIDROBEL d.o.o. Belišće. Udio DVORCA u ovom EU projektu je 61%, i osigurava veće angažiranje vlastitih sredstava u sufinanciranju u odnosu na HIDROBEL, istaknuo je Žulj.

-Spremni smo i predlažemo mogućnost osnivanja zajedničkog trgovačkog društva, koje bi bilo osnovano na određeno vrijeme — do okončanja predmetnog zajedničkog projekta, sa ciljem djelovanja — vodoopskrba i odvodnja u realizaciji predmetnog projekta, sa jednakim ovlastima u poslovanju i zajedničkim potpisivanjem poslovne dokumentacije i DVORCA i HIDROBELA, sa daljnjom perspektivom pripajanja DVORCA i HIDROBELA u to novoosnovano, zajedničko trgovačko društvo, zaključio je Mate Pušić.

Ovakve su stavove podržali i načelnici Općina i predstavnik Općine Koška naglašavajući da je od iznimne važnosti da se provođenje projekta ne odlaže, da su već uložena stanovita sredstava i da je brza realizacija projekta od velike važnosti za razvoj cijelog područja. Sve su jedinice lokalne samouprave već i za ovu godinu u svojim proračunima osigurala sredstva za nastavak započetog projekta vrijednog više od 330 milijuna kuna. Naglasili su također, da su uvjereni da su ljudski potencijali i raspoloživa mehanizacija s kojom raspolažu tvrtke iz Valpova i Belišća, u skladu s dosadašnjim iskustvima dostatna da se ovaj ogroman posao obavi vlastitim snagama i pod zajedničkim vodstvom. Također treba naglasiti da je ovaj projekt od velkog značenja za ukupno gospodarstvo Valpovštine, jer znači osiguranje radnih mjesta i zaposlenost operative i nebi ga trebalo osujetiti političkim utjecajima, naglasili su su suduionici skupa.

Valja podsjetiti da je Veleposlanstvo Republike Francuske doniralo 578. 100 Eura za učešće u projektu rekonstrukcije i dogradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje na području isporuke vodnih usluga Dvorac d.o.o i Hidrobel d.o.o Belišće, a da je za projektnu dokumentaciju prema EU fondovima za sustav odvodnje i vodoopskrbe izdvojeno više od 10 milijuna kuna.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu