MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Mljekomat kao dio poduzetničke priče Gorana Varžića

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Od početka lipnja Valpovčanima je na raspolaganju mljekomat s kozjim mlijekom.

Ovaj blještavi automat izrađen od inoksa, najsuvremeniji proizvod domaće pameti,  kapaciteta 300 litara smješten u Osječkoj ulici rezultat je poduzetničke ideje i ulaganja mladog tridesetjednogodišnjaka, Gorana Varžića iz Zelčina.

Jednostavan za rukovanje, uz najviše higijenske standarde nudi svakodnevno svježe kozje mlijeko po cijeni od deset kuna po litri.

  

-Već tri godine vodim OPG zajedno sa suprugom Anom, i odlučili smo dio od 120 litara dnevne proizvodnje kozjeg mlijeka plasirati kroz prodaju na mljekomatu, govori nam ovaj mladi magistar poljoprivrede, stručnjak za stočarstvo, ali i veterinarski tehničar, po srednjoškolskom obrazovanju.

-Stado nam je 90 koza i ovaj mljekomat poslovni je eksperiment. Uložili smo dosta novca i napora kako bismo osmislili i u praksi proveli prodaju kozjeg  mlijeka putem mljekomata i  sretni smo što smo se opredijelili za domaće proizvođače, jer su nam, kao dio projekta, „pri ruci“ u njegovom prilagođavanju aktualnim propisima. Tako smo proveli i fiskalizaciju cijelog postupka, pa istovremeno, kad kupac ubaci novac za kupovinu  mlijeka, elektroničkim putem obavijest o tome ide prema Ministarstvu financija i Poreznoj upravi.  Mjesec i pol dana koliko je prošlo od montaže, još je kratko razdoblje za stvaranje zaključka o uspješnosti, ali u svakom slučaju, dobar je iskorak u poslovanju našeg OPG-a, pojašnjava Goran.

Pravo je zadovoljstvo razgovarati s mladim poduzetnikom koji je u svoj poduzetnički projekt umrežio ljubav prema životinjama iz najmlađeg djetinjstva, školovanje i bogato iskustvo stjecano tijekom školovanja.

-Od najranijih dana sam volio životinje, a budući da sam odrastao na selu, vrlo brzo su tu moju ljubav prepoznali roditelji i susjedi.

Još kao dječak znao sam pomagati veterinaru kad su mu za neke intervencije kod domaćih životinja u seoskim domaćinstvima trebale manje, spretne ruke, a prvu sam kozu kupio kao dječak od novčanih darova rodbine za Prvu Pričest.

Postupno sam postao ponosni vlasnik pet koza i moj put je bio predodređen. Znao sam što me zanima i ubrzo sam uz roditeljsku pomoć formirao stado od tridesetak koza. Tako je sve počelo, ne bez ponosa priča ovaj mladi poduzetnik koji je već skovao plan za dalji razvoj.

-Cilj mi je zasnovati stado  od najmanje 350 koza i od vlastite proizvodnje kozjeg mlijeka razviti siranu i tako zaokružiti proizvodni ciklus, jasan je u svojoj namjeri.

-K tom sam cilju već krenuo i raduje me da mi na raspolaganju stoje Europski fondovi za potporu u ostvarenju takvih ciljeva. Već sam iskoristio 50 tisuća eura poticaja nadležnog ministarstva, a nadam se da ću najesen ostvariti i izravan poticaj za izgradnju farme za uzgoj koza, početnog kapaciteta 350 grla, s mogućnošću proširenja. Već sam konkurirao na jednom od raspisanih natječaja, međutim, nisam uspio na vrijeme dobiti Pismo namjere, kao nužni dokument od banke pa nisam uspio, ali, iskustvo sam stekao i promijenio banku koja mi jamči potporu tijekom cijelog postupka realizacije projekta. Tako sam se u praksi upoznao sa svim zamkama i izazovima koji stoje na putu jednostavnijeg realiziranja projekata ruralnog razvoja, no te me poteškoće nisu odvratile od upornog nastojanja da svoju zamisao i ostvarim. U tome imam bezrezervnu podršku supruge koja je veterinarska tehničarka, a i naša mala kćerkica Aria, kojoj su tri godine, već s velikim veseljem zna pomoći u mužnji koza, dakle naša je egzistencija vezana za ostanak na selu i razvijanje vlastite proizvodnje.

S projektantima sam razradio projekt farme s pratećim preradbenim kapacitetima. Uz farmu će stajati i objekt s izmuzištem, čekalištem, mljekarom, sanitarnim čvorom i uredom na površini od oko 1200 m² po najsuvremenijim i najvišim standardima Europske unije, budući da kod nas još nema  propisanih standarda, a posjedujem i njivu izvan sela na kojoj bi u vrlo kratkom roku izniknula moja farma iz snova, s oduševljenjem nam Goran priča o svojim planovima.

Nadam se da ćemo ujesen imati privilegiju izvijestiti vas o pozitivnom raspletu natječaja i počecima realizacije projekta koji će rezultirati farmom i siranom te novim mljekomatima i ponudom sireva i drugih proizvoda temeljenih na kozjem mlijeku  s OPG-a Varžić iz Zelčina, a da će dotada  mljekomat u Osječkoj ulici u Valpovu postati općeprihvaćen način opskrbe svježim i kvalitetnim kozjim mlijekom.

 

  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It