MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VALPOVO: U samo tri godine pokrenuli projekte vrijedne više od 120 milijuna kuna, ugovorili gotovo 100 milijuna kuna EU projekata, uveli potpore u poljoprivredi, a ulaganja u poduzetništvo povećali za 20 puta…

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Grad Valpovo među rekorderima je i po povećanju ulaganja u djecu i mlade – sredstva za stipendije u godinu dana su povećali za 268 posto, izgradili su vrtić u Ladimirevcima i učetverostručili izdvajanja za predškolski odgoj, a među rekorderima su i po povlačenju EU sredstva za jedan od najpopularnijih projekata u zemlji – ZAŽELI, objavio je GRADONAČELNIK.HR.

Do 2018.g. Grad Valpovo nije proveo niti jedan EU projekt. Dolaskom mlade i ambiciozne ekipe na čelo grada unazad tri i pol godine pokrenuli su 124 projekta čija je ukupna vrijednost veća od 120 milijuna kuna. Pripremili su, ugovorili i realizirali 27 EU projekata vrijednih blizu 100 milijuna (98,4) kuna, a da ih nije na lokalnoj razini omela globalna pandemija i opstrukcija oporbe, dosegli bi i planiranih 200 milijuna kuna vrijednosti projekata financiranih iz europskih sredstava.

Uzlaznu liniju razvoja pratile su, naravno, i brojke iz Proračuna pa je izvorni u 2019. bio čak 102 milijuna kuna veći nego 2016., odnosno 128,7 mil. kn naspram 27 milijuna kuna, a izvršenje u istom razdoblju, uz rast u 2017. i 2018., bio je veći tri puta – 61,2 mil.kn prema 22,3 milijuna kuna.

Iako se gradi više nego ikada prije, u 2021. godinu grad po prvi puta u povijesti ulazi bez proračuna nakon što ga Gradsko vijeće nije usvojilo tako da je  Gradonačelnik Matko Šutalo, temeljem zakonskih ovlasti, donio Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka kako neizglasavanjem proračuna za grad i građane ne bi nastala nepopravljiva šteta. Gradonačelnik je odlukom obuhvatio sve projekte koji su u provedbi, financiranje programa pronatalitetnih i demografskih mjera, između ostalog i sufinanciranje cijene privatnog i gradskog vrtića, kao i dio socijalnog programa, ali i pomoć učenicima, studentima i umirovljenicima, udrugama i vatrogascima.

Planirani vlastiti prihodi u prijedlogu proračuna za tekuću godinu iznosili su 32,9 milijuna, što je smanjenje u odnosu na plan za 2020., dok bi zbog svih projekata koje su planirali dovršiti i započeti ukupni rashodi iznosili 141,7 milijun kuna. Razliku između prihoda i rashoda, kao i ostali gradovi i općine, planirali su pokriti uz pomoć sredstava Fondova EU i resornih ministarstava, kao i vlastitim sufinanciranjem.

Trenutno se provode projekti koji su ugovoreni u 2020.g. dok nove i planirane projekte Grad do lokalnih izbora na žalost ne može provoditi.

Ulaganja za poduzetnike podigli s 20 na gotovo 800 tisuća kuna

Grad Valpovo od 2017.g. poticaje za poduzetnike povećao je preko 20 puta. U 2019. uveli su  mjere za unapređenje proizvodnje, pomoć onima koji tek kreću s poslovanjem i koji se bave tradicijskim obrtima. Do 2017. godine u poduzetništvo se ulagalo tek oko 20.000,00 kuna godišnje, a u 2020. izdvojeno je rekordnih  781.239,84 kuna.

Posebnu notu u tome dao je Program poticanja razvoja poduzetništva na području grada Valpova za razdoblje od 2018. do 2020. Naglasak je stavljen na mlade poduzetnike, poduzetnike početnike za pokretanje njihovih gospodarskih aktivnosti i to prvenstveno za prerađivačku djelatnost i IT sektor. Kroz tu mjeru mogu ostvariti potporu za pokrivanje i do 70 posto ukupno prihvatljivih troškova. Uz navedenu, treba istaknuti i mjeru za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja gdje mali gospodarstvenici imaju priliku ostvariti bespovratnu potporu do 50 posto prihvatljivih troškova odnosno maksimalno do 30.000 kuna.

Grad subvencionira i kamatne stope za poduzetničke kredite, potiče izgradnju i razvoj poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija, cijena zemljišta u industrijskim zonama iznosi samo 1 kn/m2, investitore oslobađaju od komunalnog doprinosa, a svim postojećim ili budućim poduzetnicima Valpovački poduzetnički centar d.o.o. daje besplatne savjetodavne usluge i tehničku pomoć u izradi projektnih prijedloga za financiranje putem fondova EU i drugih nacionalnih fondova.

Kroz 13,5 milijuna kuna vrijedan projekt ‘Bit net’, izgrađen je, opremljen i što je najvažnije kompletno popunjen stanarima poslovno-proizvodni poduzetnički inkubator, a prošao im je i projekt završetka Zone malog gospodarstva vrijedan preko 8 milijuna kuna na kojem su radovi upravo u tijeku.

Među prvima u Hrvatskoj počeli su raditi na tome da pomognu onima koji su najviše pogođeni posljedicama koronavirusa. Unazad dvije godine subvencioniraju poduzetnike iznosom od pola milijuna kuna, a sada su sredstva povećali za dodatnih 250.000 kuna konkretne pomoći za one koji su zbog korone biti zatvoreni. Potpora je iznosila tisuću kuna jednokratne pomoći po zaposleniku, a najviše do 10.000 kuna.

Programom mjera za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo za vrijeme epidemije bolesti COVID-19  obuhvaćeno je ukupno 80 subjekata malog gospodarstva koji imaju svoje sjedište na području Valpova te im je u cilju očuvanja poslovnih aktivnosti kako bi se doprinijelo zadržavanju postojeće zaposlenosti i likvidnosti odobrena bespovratna financijska potpora u ukupnom iznosu od 230.000 kuna. Poduzetnike se oslobodilo i obveze plaćanja komunalne naknade i zakupnine javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

Kako je Valpovo pretežito poljoprivredna sredina, po prvi puta su izradili i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i Program poticanja u poljoprivredi. Koncem 2020. donijeli su odluku o podijeli potpora male vrijednosti u poljoprivredi, kojom je obuhvaćeno ukupno trideset i dvoje poljoprivrednika s područja Valpova koji su ostvarili pravo na 261.474,65 kn bespovratnih financijskih sredstava za poticanje razvoja poljoprivrede kraja. Dio poduzetničkog inkubatora također vezan za preradu voća, povrća i pčelarskih proizvoda.

 Izgradili novi vrtić i učetverostručili izdvajanja za predškolski odgoj

Na prijedlog gradonačelnika Šutala 2020.g. doneseni su Programi demografske i pronatalitetne politike s ciljem jačanja pozitivnih migracijskih trendova. Neke mjere se provode, a neke se tek planiraju uvesti,  dozvole li to proračunska sredstva. Tako se sufinancira prehrana učenika osnovnih škola i nabavka školskog pribora za što je Grad prošle godine značajno povećao sredstva pa sada, umjesto 249.900,00  izdvaja čak 650.000,00 kuna. U Valpovu se sufinancira i prijevoz srednjoškolcima i redovitim studentima i to u iznosu od 350 tisuća kuna godišnje. Značajan skok po izdvojenim sredstvima napravljen je i na području sufinanciranja rada logopeda u SOS Dječjem selu u Ladimirevcima. U tu svrhu izdvojeno je u 2019.- 34.400,00, a 2020. čak 120.000,00 kuna. Spomenimo još i mjeru sufinanciranja troškova priključenja stambenog objekta na vodovod i/ili javnu odvodnju za građane koji imaju prebivalište na području Valpova za što je u dvije godine izdvojeno 194.000,00 kuna.

Nadalje, osigurava se novčana pomoć za novorođenu djecu roditeljima koji imaju prebivalište na području grada i to u iznosima od 3.000,00 za prvo dijete do 7.000,00 kn za treće, četvrto.., sufinancira se dio cijene Programa ranog i predškolskog odgoja u gradskom vrtiću, dio cijene Programa u privatnom vrtiću, a uvedena je i mjera novčane pomoći roditeljima djece koja su ostvarila pravo na upis u dječji vrtić ili jaslice, a nisu mogla biti upisana zbog popunjenosti kapaciteta u iznosu od 700,00 kn mjesečno.  U planu je osigurati novčanu pomoć trudnicama za vrijeme bolovanja zbog komplikacija u trudnoći, dodatak za djecu do navršene treće godine života, novčanu pomoć roditeljima djeteta za vrijeme roditeljskog dopusta, a pobrinut će se i za sufinanciranje troškova prijevoza djece do vrtića.

Krajem prošle godine u prigradskom naselju Ladimirevcima izgrađen je dječji vrtić vrijedan 7,4 milijuna kuna kapaciteta za dvije skupine po 25-ero djece. Usput, učetvorostručili su izdvajanja za vrtiće, ekonomska cijena gradskog vrtića je 1.500,00 kuna, Grad po djetetu plaća 1.150,00 kuna, a za privatni oko 800,00 kuna mjesečno. Izdvajaju i sredstva za djecu koja su upisana i u vrtiće drugih lokalnih samouprava.

Grad Valpovo je u 2019. za stipendije izdvojio preko 588.000,00 kn, što je za preko 400.000,00 kn više nego u 2018. U toj godini po prvi put su uveli i učeničke stipendije pa je tijekom protekle dvije godine ukupno četrdeset i pet učenika srednjih škola ostvarilo pravo na dodjelu učeničkih stipendija u ukupnom godišnjem iznosu od 4.000,00 kuna. Za tu namjenu iz gradskog proračuna lani su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 180.000,00 kuna. Prošle je godine povećan i broj stipendista pa je uz 16 učeničkih dodijeljeno i 28 studentskih stipendija. Učenici dobivaju po 400,00, a studenti po 700,00 kuna mjesečno.

Demografsku obnovu u 2019. potpomogli su iz Proračuna s preko pola milijuna kuna što je 6 puta više nego 2016. (83.000 kuna). Za školstvo i predškolski odgoj u 2017. izdvajali su  2,1 mil.kn, u 2018. 3,9 mil. kn, 2019.  4,7, a u 2020. preko 5 milijuna kuna.

Gradonačelnik sa suradnicima priprema projekt za novo naselje za mlade obitelji u dijelu Osječke ulice u Valpovu u kojem bi se zemljište prodavalo po subvencioniranim cijenama, a uskoro bi  trebao krenuti i program poticane stanogradnje. Cilj je da cijena po četvornom metru ne bude veća od 700 eura.

Preustroj Valpovačkog poduzetničkog centra 2017.g. rezultirao je studioznom pripremom projekata u suradnji s upravnim odjelima grada i prijavljivanjem na sve natječaje koja su raspisivala nadležna ministarstva i fondovi. Gotovo ni jedan od 2017.g. nisu propustili,  a naročito im zadovoljstvo predstavlja projekt ZAŽELI. Prema analizi našeg portala na visokom su trećem mjestu po ugovorenim sredstvima, a time i po zapošljavanju teže zapošljivih žena.

U dvije faze povukli su 13,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, zaposlili 115 žena koje vode brigu o 560 krajnjih korisnika. Projekt uspješno vodi zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović.

Iz javno objavljenih podataka o proračunima svih gradova u RH od 2018. godine vidljivo je kako je Valpovo  među vodećim gradovima čiji je najveći udio u proračunu namijenjen socijalnoj zaštiti. U tu svrhu 2017.g. isplaćeno je 925.000,00 kn, a 2020. isplatilo se čak preko 6 milijuna kuna što je zasigurno pokazatelj da Grad brine za svoje sugrađane.

U sklopu provedbe socijalnih mjera sufinanciraju troškove stanovanja i ogrijeva, a od 2017.g. dijele božićnice i uskrsnice umirovljenicima. U SVOJE PROJEKTE Grad redovito uključuje i udruge pa tako s Udrugom osoba s invaliditetom ‘MI’ Valpovo grade  Društveni centar za ranjive skupine na prostoru zgrade bivšeg Sindikata u Ul. Matije Gupca. Projekt je vrijedan preko 3 mil. kn, a sredstva su odobrena kroz dva projekta Inkluzivni val i Društveni centar i sufinancirana su u 100% iznosu EU sredstvima.  Uz udrugu MI, partneri na projektu su udruga mladih Revolucija, Udruga umirovljenika grada Valpova, udruga mladih Karašicka Republika i udruga osoba s invaliditetom ZVONO Belišće.

S Crvenim križem redovito potpisuju ugovore o pružanju socijalnih usluga iz programa „Pomoć u kući“ starim, bolesnim i nemoćnim osobama, a kroz program javnih radova Grad je samo protekle godine zaposlio 16 djelatnika.

Moramo napomenuti i to da su u 2020. za udruge su izdvojili više od 2 mil. kn, što je za trećinu više nego godinu ranije. Direktna ulaganja u sportske udruge trenutno iznose više od 1 mil kn godišnje što je povećanje za 50 % u odnosu na 2017.g.

U tri godine u projekte uloženo preko 120 milijuna kuna 

Trenutno je u provedbi najveći projekt u povijesti Grada – Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića. Kroz projekt će se rekonstruirati središnji gradski trg, obnoviti župna crkva, izgraditi Memorijalni centar i „Katančičev vremeplov“, a gostima će se omogućiti i virtualna šetnja kroz povijest grada. Projekt je vrijedan 16.6 milijuna kuna.

U izvođenju je i projekt izgradnje i rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže u suradnji s Gradom Belišćem te općinama Koška, Petrijevci, Marijanci i Bizovac, ukupne vrijednosti 271 milijun kuna, dok se na samo Valpovo odnosi oko 80 milijuna kuna.

Nakon više od 40 godina Grad je obnovio zgradu najvećeg valpovačkog sportskog kolektiva NK Valpovke i prostorije NK Tomislav Šag, izgrađeni su i obnovljeni društveni i vatrogasni domovi u Nardu, Harkanovcima, Šagu, Zelčinu, Marjančacima i Ladimirevcima te ribički dom u Ivanovcima, ali i zgrada NK Drave Nard.

Na gradonačelnikov prijedlog herojska 107. brigada hrvatske vojske, koja na ljeto obilježava 30-u obljetnicu osnutka, uskoro će dobiti adekvatan i dostojanstven prostor u Muzeju Valpovštine.

Četvrti put zaredom Grad provodi participativno budžetiranje. Po upućenom javnom pozivu za sudjelovanje u kreiranju proračuna pristiglo je za 2021. godinu 25 prijedloga građana koji su većim dijelom prihvaćeni i uvršteni u program gradonačelnika.

Ovakva sinergija Grada i građana rezultirala je ‘peticom’ za transparentnost proračuna koje priznanje im je 2018. i 2019. dodijelio Institut za javne financije.

Novi projekti i planovi

Grad Valpovo marljivo radi i na pripremi projekata za buduće programsko razdoblje pa su tako već pripremili projekte izgradnju novog društvenog i vatrogasnog doma u Harkanovcima, dovršetak zamjene javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima, energetsku obnovu zgrada Gradske uprave, NK Mladost Harkanovci, NK Dubrave Ivanovci i NK Slavonac Ladimirevci, izgradnju i rekonstrukciju prometnica, pješačkih staza i prijelaza, izgradnju vodovodne i kanalizacijske mrežu u dijelovima Valpova te kanalizacijske mreže u prigradskim naseljima, u pripremi je rekonstrukcija zgrade NK Croatije Marjančaci i uređenje prostorija NK Drave Nard. Neizglasavanje proračuna omelo ih je u početku radova na biciklističko-pješačkoj stazi u ulici Bana Jelačića u Valpovu te završetka uređenja doma u Zelčinu. Za izgradnju Društvenog doma Fabijan Šovagović u Ladimirevcima i obnovu valpovačkog dvorca gotovi su projekti i ishođene su građevinske dozvole, ali pripremili su i brojne druge projekte koje će kao i do sada planiraju financirati većinom EU sredstvima.

Zbog popunjenosti poduzetničkog inkubatora projektirali su i prijavili na natječaj projekt izgradnje zgrade novog Valpovačkog poduzetničkog centra u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koja bi trebala biti smještena u novom dijelu Zone malog gospodarstva te projekt izgradnje gradske tržnice – Agropark na kojem im je partner osječki poljoprivredni fakultet.

 

Valpovo je unazad tri godine vidno živnulo što se tiče turističke ponude i sadržaja. Pomno rade na razvoju kontinentalnog turizma eksponiranjem lika i djela Matije Petra Katančića te valpovačkog dvorca Prandau Normann u kojem se odvija većina manifestacija i festivala. Pored tradicionalnog Ljeta valpovačkog, Grad organizira Festival sira i vina, Beer Fest, Dječji karneval, Uskrs i Advent u Valpovu, a Valpovačko turističko ljeto nudi razna događanja namijenjena svim generacijama. Kako Valpovo odiše prelijepim prirodnim ljepotama, radi se i na izgradnji izletišta u Nardu na rijeci Dravi i u Marjančacima na rijeci Vučici, uređuje se poznati valpovački park u središtu grada, a grade se i pješačko-biciklističke staze koje će dodatno upotpuniti turističku ponudu.


‘Valpovo je mali grad velikog srca, ali i grad velikog potencijala kao i cijela naša regija. Imamo stručne, marljive i sposobne ljude i bogate prirodne resurse, a upornim radom stvorili smo sve preduvjete za razvoj poljoprivrede, poduzetništva i turizma. Usporedo s preustrojem gradske uprave radili smo na projektima koje smo obećali i realizirali u ovom mandatu kako bismo naše Valpovo i prigradska naselja učinili boljim i ljepšim mjestom za život i rad. Gradsku upravu približili smo našim sugrađanima i vjerujem da je najvažnije to što smo ljudima vratili nadu u bolje sutra na ovim našim prostorima’. – istaknuo nedavno gradonačelnik Matko Šutalo, dodajući kako su Valpovački poduzetnički centar i gradske službe svakodnevno na raspolaganju sugrađanima i tvrtkama. (Pero Livajić)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 783 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu