MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Ulici u poslovnoj zoni K VI ime Ivana Fuderera-Hanzike

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Na zatraženo mišljenje Upravnog odjela za stambene i komunalne djelatnosti o imenovanju ulice u poslovnoj zoni K VI u Valpovu (gdje se nalaze prodavaonice Spar, Takko, Deichmann…), Vijeće Mjesnog odbora Valpova na posljednjoj je sjednici donijelo jednoglasnu odluku da se ona nazove imenom Ivana Fuderera-Hanzike, Valpovčanina koji je u velikoj mjeri zaslužan što Valpovo nosi naziv zelenog grada.

 

- Ovaj naš prijedlog proslijedit ćemo prvo Komisiji za izbor i imenovanja, a nakon toga i Gradskom vijeću Valpova na usvajanje već na sljedećoj sjednici. Smatramo da se na ovaj način trebamo bar djelomice odužiti ovom našem pokojnom sugrađaninu, koji je dao nemjerljiv doprinos životu svoga grada, u kojem je aktivno i nesebično sudjelovao desetljećima, sve do svoje smrti prije godinu i pol - obrazložio je predsjednik VMO-a Valpovo Branko Markota dodajući da je pokojni Hanzika svojim angažmanom na hortikulturnom uređenju grada u golemoj mjeri zadužio Valpovo i Valpovčane.

Osim toga, ljubav prema hortikulturi, cvijeću i ukrasnom bilju prenio je i na cijelu svoju obitelj. U njihovu Rasadniku Fuderer danas su i vrhunski stručnjaci iz područja dendrologije poput Ivanova sina Rudolfa te unuke Marije, koja je mr. ing. fitomedicine, ali i drugih članova u ovom obiteljskom poslu. Zanimljivo je napomenuti da je u proizvodnji četinara rasadnik Fuderer među prva četiri rasadnika u Hrvatskoj, a po raznolikosti bilja koje se ovdje uzgaja zauzima primat u Hrvatskoj.

Priča o rasadniku počela je prije gotovo pola stoljeća, kada je Ivan Fuderer, veliki zaljubljenik u uzgoj bilja, ali i u svoje Valpovo, udario temelje plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji cvijeća i ukrasnog bilja, čemu se kao dijete divio gledajući staklenike i klijališta valpovačkog grofa. Otada se u tom privatnom rasadniku, jednom s najdužom tradicijom u Hrvatskoj, proizvodnja neprestano širila i unapređivala, a danas je dovedena gotovo do savršenstva. Tu se nalazi i rasadnik četinara s više od 100 dendroloških vrsta, od kojih su neke iznimno rijetke za naše klimatske uvjete. Valja naglasiti i da se jedino u Hrvatskoj u ovom rasadniku razmnožavanje mnogih dendroloških vrsta, poput magnolija, obavlja reznicama, čiju je tajnu najbolje znao i prenio svojim nasljednicima pokretač ovog procesa Ivan Fuderer.

Doda li se tome i podatak da je upravo Rasadnik Fuderer dugogodišnji koncesionar Grada Valpova u održavanju prekrasnog gradskog zelenila, koje se radi s iznimnom ljubavlju, ne čudi podatak da je inicijativa za nazivanje ulice imenom Hanzike Fuderera među Valpovčanima naišla na odobravanje.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 752 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It