MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

EKOLOŠKA UDRUGA „EKO-KARAŠICA“: Javno predavanje „Živjeti pored Drave“

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO U sklopu projekta „EKO GLAS“ Ekološke udruge „Eko-Karašica“, prof. dr. sc. Vlado Obad održat će javno predavanje pod naslovom „Živjeti pored Drave“.

Predavanje će se održati 5. travnja 2024. (petak) u 18:00 sati u Edukacijsko-interpretacijskom centru Matija Petar Katančić u Valpovu (stara škola). S ovim predavanjem Eko-Karašica želi popularizirati rijeku Dravu kao Europsku Amazonu i Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav te potaknuti stanovnike Valpova i Belišća na aktivan život na rijeci Dravi i to osobito one umirovljeničke dobi.

Profesor dr. sc. Vlado Obad bio je dugogodišnji profesor na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Cijenjeni je germanist, prevoditelj i autor brojnih znanstvenih knjiga i radova. Nakon odlaska u mirovinu nastavio se aktivno baviti planinarenjem i veslanjem na rijeci Dravi, a svoje predavanje o životu na Dravi najavio je sljedećim riječima:

„Drava je među rijetkim europskim rijekama koje su sačuvale svoju prirodnost. Na sjeveru Hrvatske ona čini državnu granicu prema Mađarskoj pa nije ustavljena branama, nije kanalizirana za plovidbu, nije ozidanih obala. Još uvijek teče slobodno kroz šume i ritove, razvedenih i stalno promjenjivih obala, održavajući bogat eko-sustav močvarnog bilja i šuma i pratećeg životinjskog svijeta. U više stotina fotografija autor prati Dravu u dužini od 250 km, od ušća rijeke Mure pa sve do Aljmaša, gdje se ona baca u naručje Dunava. Doživljavamo maglovita svitanja, podnevno blještavilo sunca i rumene večeri, pratimo slijed godišnjih doba, probijamo se kroz vrbike i trščake, odmaramo u barskom spokoju uz krupne listove i cvjetove lopoča. Danas više nitko ne odlazi na kupanje na Bistrinačku ili Valpovačku plažu, i zato ćemo vam na kraju sugerirati da ne živite samo pored rijeke, nego i istinski s njom povezani.

Pridružite nam se na velikoj međunarodnoj veslačkoj regati ovoga ljeta: Mursko Središče - Aljmaš, od 17. do 25. srpnja 2024.!“

Program Impact4Values sufinancira Europska unija.

Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 630 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu