MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Usvojena Strategija za prava djece u Gradu Belišću za razdoblje od 2016. do 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Vijećnici Gradskog vijeća grada Belišća na 36. sjednici, održanoj 22. prosinca, usvojili su Lokalnu strategiju za prava djece Grada Belišća za razdoblje 2016. -20202. godine.

Lokalna strategija rezultat je provođenja projekta „Organizacije koje brinu“, koji je uz sufinanciranje Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske tijekom protekle dvije godine provodila Udruga roditelja „Korak po korak“ s partnerima iz grada Svetog Ivana Zeline, Udruge mladih Zeline, Centra mladih Belišće, udruge Proanima.kreativka iz Vukovara i PRONI iz Osijeka, te pridruženim partnerima gradom Belišćem, gradom Vukovarom i Udrugom gradova.

Cilj projekta bio je osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade. Ono što ovaj projekt čini jedinstvenim sam je proces izrade politika u koji su bila uključena i djeca kako bi od najranije dobi dobila priliku sudjelovanja u životu zajednice te usvojila poruku da je njihovo mišljenje važno za pokretanje pozitivnih promjena u društvu.

Projekt se provodio u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“, a financirala ga je Europska unija s 240.000,00 eura.

Strategija, koju je vijećnicima predstavio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić je usredotočena na četiri strateška područja:

• osiguravanje usluga i sustava prilagođenih djeci
• eliminaciju svih oblika nasilja
• osiguravanje prava djece u ranjivim situacijama
• osiguranje aktivnog sudjelovanja djece.

Osiguravanje usluga i sustava prilagođenih djeci obuhvaća mjere i aktivnosti unutar zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, sustava obrazovanja te sporta, kulture i slobodnog vremena. Poseban naglasak je stavljen na razvoj protokola i modela suradnje između odgojno-obrazovnih ustanova, sustava socijalne skrbi, lokalnih udruga i zdravstvenih ustanova s ciljem veće dobrobiti djeteta, kao i na podršku radu vijeća učenika i vijeća roditelja te razvoj i osiguranje infrastrukture i programa sportskih, kulturnih i ostalih aktivnosti.

Eliminacija svih oblika nasilja ostvarit će se provedbom programa prevencije nasilja s učenicima i roditeljima te osvještavanjem zajednice o štetnosti nasilja s naglascima na slabije prepoznatim oblicima, poput elektroničkog nasilja, trgovanja ljudima te obiteljskog i seksualnog zlostavljanja.

Osiguravanje prava djece u ranjivim skupinama obuhvaća programe senzibilizacije zdravstvenih djelatnika te poticanje njihove suradnje s drugim sustavima i udrugama radi pravovremenog prepoznavanja zdravstvenih teškoća, rane intervencije i osiguranja odgovarajuće podrške djeci i obiteljima.

-Inovativnost ove politike na razini grada je činjenica da su predviđene i neke mjere koje će za zadatak stvarati kvalitetniji uvid u različite potrebe djece i njima važnih odraslih, rekao je između ostalog zamjenik gradonačelnika Varžić, predstavljajući strategiju i metode njene izrade.

- Također, ova politika razvijena je tako da su svoje prijedloge iznosila sama djeca, mladi, roditelji, građani i građanke, stručnjaci, predstavnici tijela javnih vlasti, mediji te predstavnici lokalne samouprave. Također je predvidjela indikatore kao polazni okvir za procjenu dosadašnjih, ali i budućih postignuća i izazova u ostvarivanju prava djece. Samo redovito praćenje temeljem ovih indikatora, te spomenutih potreba i analiza, može doprinijeti punoj vladavini i poštivanju prava djece što pak vodi izgradnji društva koje njeguje vladavinu prava, zaključio je Varžić te zahvalio Udruzi roditelja 'Korak po korak' što je Belišće prepoznala kao pravu sredinu u kojoj će naići na interes građana i podršku lokalne vlasti.

- Svim sudionicima u projektu i svim svojim sugrađanima jamčim da je ovo tek početak projekta i da nastavljamo s provedbom svih aktivnosti na koje smo se u ovom projektu obvezali našim građanima, osobito onim najmlađima, rekao je na kraju.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 688 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu