MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE: Bolesti vratne kralježnice

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Aura centar u daljnjem tekstu predstavlja jedan od najčešćih bolnih sindroma modernog načina života.

Bolovi u vratu predstavljaju velik i vrlo čest problem na kojega se žali sve više ljudi. Sjedeći posao i nedovoljno aktivnosti mogu dovesti do različitih oštećenja koja se najprije pojavljuju između diskova gdje se javljaju degenerativne promjene u smislu smanjenja elastičnosti jezgre, smanjenjem njezina oblika i rupturama pojedinih vlakana fibroznog prstena te suženjem prostora između dva kralješka (intervertebralni prostor).

Glava je, zajedno s vratom, najviša točka tijela dok sjedimo, stojimo ili hodamo. U svim položajima glava i vrat trebali bi se moći pokretati neovisno od susjednih djelova tijela i bez obzira na radnju koju u tom trenutku obavljamo (npr. moći u hodu ili trčanju okrenuti glavu i gledati predmete i okolinu koja nije isključivo ispred nas). Zdrava- normalna kralježnica mobilna je u svim smjerovima ( što uključuje pregibanja, sa(u)vijanja, rotacije i sl.), tako da ne postoje „ zabranjeni pokreti“. Postoji relativna, subjektivno zamišljena simetrija svih dijelova tijela, a odstupanja od te simetrije i normalnog pokretanja dovode do biomehaničkih neusklađenosti gdje trpe mišići, ligamenti i zglobne strukture koje u konačnici počnu „proizvoditi“ bol.

Navedene promjene se javljaju kod starijih ali i mlađih osoba što dokazuje da osim starenja u stvaranju degeneracije intervertebralnog diska sudjeluju i drugi različiti faktori.Prvi simptomi se javljaju kako se razvijaju degenerativne promjene a prvi klinički znakovi nastaju kada jezgra podraži živčane završetke .

KLINIČKA SLIKA

Kod pacijenata se javlja bol u zahvaćenom dijelu kralježnice zbog pritiska na korijen živca zatim nastaje nestabilnost vratne kralježnice. Posljedica toga se javlja umor, bol i neravnoteža zbog stalno povećanog tonusa.

Javljaju se učestali čestali trnci u vratu, ramenima, rukama i prstima

-često se javljaju neugodna zatezanja i grčevi mišića koji se mogu javiti od lubanje i spuštati se prema kralježnici  i ramenima

-isto tako se mogu javiti glavobolja,problemi s vidom te zujanje u ušima

Oštećenje diska u gornjem dijelu vratne kralježnice (C2-C3,C3-C4) stvara bol u području lopatice ili ramena , dok oštećenje donjeg dijela vratne kralježnice izaziva bol u šaci. Pritisak diska na šesti i sedmi spinalni korijen uzrokuje bol u prednjem dijelu stjenke prsnog koša.

Kod protruzije diska (C4-C5,C6-C7) dolazi do motornih ispada u jednoj ruci ili u obje, slabost s ukočenošću, prisutni su trnci u jednoj ili u obje šake.

Kod pacijenata sa takvim simptomima vrlo je važno napraviti određene dijagnostičke postupke (EMNG,MR) kako bi se postavila točna dijagnoza jer samo tako možemo znati što je pacijentu i kako mu možemo pomoći.

Liječenje :

U našem centru smo usko specijalizirani za liječenje bolesti vratne kralježnice najmodernijim svjetskim metodama fizikalne terapije i rehabilitacije. Ono što je bitno naglasiti da se kod nas pacijenti uvijek tretiraju individualno i svakom pacijentu se prilagođava idealan proces liječenja.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu