MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Dva dana u lijepoj Lici

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Još jedna skupina belišćanskih planinara otputila se na putovanje kako bi upoznali ljepote Lijepe naše.

-U ponedjeljak ranim jutarnjim satima, nas devetero planinara idemo prema Lici, zabilježila je Mila Andrić.

-Cijelim putem imali smo oblačno i kišno vrijeme, a ja neprestano mislim jesam li trebala otkazati ovaj planinarski pohod u Liku. Stižemo u Donji Lapac u sobe Vukša gdje smo imali rezervirani smještaj za dva noćenja, a kiša pada i pada. Ljubazni domaćin nas dočekuje s pićem dobrodošlice i pokazuje nam naše sobe. Nakon smještaja u sobe slijedi kava, ručak i naš pogled u tamne i kišne oblake. Odlučimo da krenemo na vrh KT HPO  Kremen – 1590 m prema selu Bruvno gdje se nalazi Mazinski prijevoj ( 848 m ) i na lijevo ide šumski put prema Kremenu. Nebo nam se smilovalo i kiša prestala padati. Lagano smo krenuli markiranim putem koji je blatnjav, pun vlažnog lišća, granja i uspon se pojačava. Dolazimo do dosta okomitog uspona koji je na svu sreću osiguran gelenderima (rukohvati – vodičko uže) i oprezno se uspinjemo preko klizavog terena. Izlazimo na stjenoviti hrbat i za 15 minuta smo na vrhu. Vrh je označen geodetskim stupom sa imenom vrha i nadmorskom visinom. Oblaci su se gomilali i zaklanjali nam vidike. Nakon lupanja pečata u dnevnike i slikanja krećemo istim putem natrag. Stižemo do našeg kombija, čistimo blatnjave gojzerice i vraćamo se u Donji Lapac. Nakon presvlačenja slijedi večera,druženje i dogovor za sutrašnje hodanje.                                   

Utorak ujutro prije pet sati budi nas jaki pljusak i dilema kuda krenuti. Poslije kave, doručka i pogleda u nebo napokon se odvažimo krenuti bez obzira na kišu odlazimo na Ličku Plješivicu – vrh KT HPO Ozeblin 1657m.  Krećemo prema Udbini, vrijeme se razvedrava, a  kiša prestala padati. Odlazimo do prijevoja Kuk (1135 m)  najviše točke na cesti koja povezuje Udbinu i Donji Lapac. Planinarska markacija ide šumskom cestom i na blagom spustu s ceste ide se strmom markiranom šumskom stazom koja vodi na greben i izlazimo na goli teren. Vidimo vrh konstrukciju sa metalnom pločom. Kako je bilo oblačno,vlažno vrijeme, a puhao jak vjetar ostali smo uskraćeni za lijepe poglede prema Lici. Kratko se zadržavamo radi slikanja, lupanja pečata i vraćamo se istim putem natrag.                                                                                 

Vrijeme bez padalina i idemo na vrh KT HPO Nikina plasa – 1268 m cestom prema Korenice do Mrsinj grada. Staza vodi kroz bukovu šumu, uspije se postupno pa izlazak na travnati proplanak. Nažalost kiša opet počinje padati i pojačava svoj intenzitet padanja,a tmurni i tamni oblaci smanjuju vidljivost u šumi te se odlučili za povratak natrag sa visine od 1060m. Pri povratku beremo gljive sunčanice. Vraćamo se u naš smještaj i pravimo ukusnu večeru od nabranih gljiva, druženje i dogovor za sutra.                       

Srijeda ujutro i mi rano ustajemo te slijedi kava, doručak, spremanje, opraštamo se sa našim domaćinima i idemo prema Gospiću. Idemo u mjesto Smiljan posjetiti Memorijalni centar „Nikola Tesla“. Obilazak centra, demonstracija i film o život Nikole Tesle trajao je oko sat i pol.  Idemo na brdo Krčmar KT HPO – 773m, a staza za uspon počinje iz sela Smiljan. Od Muzeja Nikole Tesle do podnožja brda ima 1,5 km. Kamena stijena vrha izdiže se iznad šumskog zelenila, a na vrhu je postavljen drveni križ, a ispod na stijeni ugrađen je žig. Kratko se zadržavamo radi slikanja, lupanja pečata i vraćamo se istim putem natrag do našeg kombija. Skidamo ruksake, čizme te obuvamo patike i krećemo doma. Doma sretno stižemo oko 20 sati.

Ovim putem zahvaljujemo Zajednici sportskih udruga grada Belišća na ustupljenom kombiju za obilazak lijepe Like.                                                                   

Teksti : Mila Andrić / Slike: sudionici izleta

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 855 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM

    STUDENI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu