MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Predstavljanje Osječko-baranjske županije u Beču novi korak u jačanju međunarodne suradnje

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić nazočio je u subotu  31. Hrvatskom balu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, održanom u Beču.

Hrvatskom balu je Osječko-baranjska županija bila županija partner, a uz župana svečanosti su nazočile i pročelnica UO za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović i direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić. Riječ je o tradicionalnom događanju kojim se povezuje iseljena i domovinska Hrvatska, čuva hrvatski jezik i kultura i njeguje nacionalni identitet. Uz predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Zlatka Šljivića, balu su nazočili veleposlanik RH u Republici Austriji Daniel Glunčić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Gregurić te ostali uvaženi gosti.

Tijekom obraćanja obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je kako Osječko-baranjska županija posljednjih sedam godina bilježi pozitivne promjene i snažan infrastrukturni razvoj.

- Da smo na ovom balu bili prije nekoliko godina, morali bismo razgovarati o iseljavanju naših stanovnika, o regiji koja se nije uspjela razviti i ojačati nakon Domovinskog rata, međutim, situacija je danas potpuno drugačija. Zajedno s dosadašnjim županom, a sada potpredsjednikom Vlade RH i ministrom obrane Ivanom Anušićem, imao sam sreću i čast biti u timu koji je odlučio napraviti sve za dobrobit žitelja Osječko-baranjske županije, pa i cijelog istoka Hrvatske. Uz podršku Vlade RH osmišljen je i projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ putem kojeg je investirano 3 milijarde eura u to područje, od čega 1,1 milijarda eura u našu županiju. Na tom tragu, ne mogu ne spomenuti poljoprivredu koja je ključna za budućnost razvoja naše županije u kojoj se proizvodi 35% ukupnog hrvatskog svinjskog mesa, obavlja gotovo polovica hrvatske sjetve suncokreta i otkupljuje 33% ukupne proizvodnje mlijeka. Imamo 12.244 poljoprivredna gospodarstva, ulažemo u sustave navodnjavanja i akumulacije, potičemo mlade poljoprivrednike kako bismo stvorili tržišno konkurentno poljoprivredna gospodarstva. Lani smo otvorili Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, kao i Gospodarski centar OBŽ, koji su se već u prvoj godini poslovanja iskazali kao važni gospodarski i poljoprivredni čimbenici. Uz to, bilježimo izvrsne rezultate na području turizma, organizirali smo niz posjećenih manifestacija, a kao ovogodišnji nositelji titule Europske regije sporta, dodatna sredstva uložit ćemo u izgradnju sportske infrastrukture. Također, veliku pozornost posvećujemo Hrvatima izvan domovine, s kojima ostvarujemo projekte prekogranične suradnje te pomažemo radu i djelovanju sportskih i vjerskih zajednica - kazao je Lukić.

Tijekom boravka u Beču, Lukić se susreo i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Austriji Danielom Glunčićem s kojim je razgovarao o mogućnostima daljnje suradnje i još jačeg povezivanja gospodarskih i društvenih subjekata Austrije i Osječko-baranjske županije. Tijekom susreta razmotrene su teme ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu bi važnu ulogu imalo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, ali i zaštita okoliša te ekološka proizvodnja s minimalno otpada, u čemu su Beč i Republika Austrija izuzetno napredni. Veleposlanik Glunčić izrazio je zadovoljstvo nedavnim uspjehom hrvatske diplomacije, s obzirom da austrijska pokrajina Štajerska od sljedeće akademske godine uvodi hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskog jezika u svoj redovni školski sustav.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić susreo se i s domaćinima i organizatorima Hrvatskog bala, predsjednikom AHZ za kulturu i šport Zlatkom Šljivićem te predsjednicom za kulturu Zajednice Jadrankom Vincek, s kojima je razgovarao o položaju i djelovanju hrvatskih udruga u Austriji, istaknuvši snažnu podršku Osječko-baranjske županije svim Hrvatima izvan domovine.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu