MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Svečano predstavljanje obnovljenih orgulja u kapelici sv.Trojstva u Valpovu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Sinoć je u kapelici sv.Trojstva pri dvorcu Prandau-Normann održan kolaudacijski koncert u sklopu Festivala Orgulje Heferer.

Na ovom su svečanom koncertu predstavljene obnovljene orgulje glasovitog pečuškog orguljara Josefa Angstera iz 1876. godine, a obnovila ih je Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba.

Na početku koncerta sudionike i posjetitelje, među kojima je bio i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, pozdravio je Zvonko Barišić, u ime organizatora Ustanove za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub“.

U veljači ove godine, Grad Valpovo i Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba potpisali su Ugovor o obnovi orgulja u kapelici sv. Trojstva pri dvorcu Prandau-Normann u Valpovu, u vrijednosti 350.000 kuna.

Najveći dio iznosa za restauraciju ovog neprocjenjivog instrumenta osiguralo je Ministarstvo kulture, dok ostatak iznosa pokriva Grad Valpovo. Radovi na restauraciji valpovačkih povijesnih orgulja završeni su 13. listopada 2017. godine.

Raritetne orgulje visoke spomeničke vrijednosti, izgrađene su u radionici glasovitog pečuškog orguljara Josefa Angstera 1876. godine. Orgulje u dvorskoj kapelici, ponajviše poznatoj prema svojoj iznimnoj akustičnosti, zbog koje nosi titulu jedne od najakustičnijih prostorija takve vrste u Europi, za svoju dvorsku kapelu naručio ih je valpovački barun Gustav Hilleprand von Prandau 1875. godine (dopremljene 1876.), inače vrsni orguljaš amater koji je bio jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu 1827. godine. 

Koncert su otvorili članovi pjevačkog društva sv.Josipa iz Osijeka, a potpom su se publici predstavili sopranistica Josipa Lončar i orguljaš Alen Kopunović Legetin.

Njihova je izvedba oduševila publiku koja je upornim pljeskom izborila i Ave Mariju, na španjolskom.

Svoje zadovoljstvo zvukom orgulja nije krio Tomislav Faulend Heferer, voditelj umjetničke radionice, pripadnik pete generacije obitelji koja se bavi graditeljstvom orgulja i njihovom obnovom.

Festival Orgulje Heferer promiče i njeguje glazbu od 1994. godine, te upozorava na potrebu očuvanja i obnove orgulja kao važnog dijela hrvatske kulturne baštine. Ciklus je to koncerata koji se svake godine održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba, a 24. sezona tog jedinstvenog festivala, zahvaljujući čudesnim orguljama, dovela je u Valpovo dvoje izuzetnih umjetnika.

 

  

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu