MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Pravi problem je u nama samima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Od kraja prošle godine Grad Valpovo i Općina Petrijevci osnivači su Lokalne razvojne Agencije Valpovo - Petrijevci za promicanje lokalnog i regionalnog razvoja, čija je direktorica mr. sc. Lidija Maurović Košćak.

 

Strateško programiranje i mogućnosti financiranja projekata u lokalnom razvoju njezina su specijalnost, a iako nije s područja Valpovštine, ovo joj nije prvi dodir s područjem, jer je kao predavač za upravljanje projektnim ciklusom, članica Agroturističke zajednice i suradnica dr. Snježane Tolić, sudjelovala u mnogim znanstvenim projektima, radionicama i predavanjima te, nedavno i kao suradnica na izradi strategije razvoja Grada Valpova za razdoblje do 2020. godine, dobro upoznala i ljude i ukupne potencijale ovog područja.

Kako sagledavate potencijale Grada Valpova i Općine Petrijevci u daljem razvoju, u svijetlu opredjeljenja izrečenih u Strategiji i mogućnosti participiranja u financiranju projekata iz fondova Europske unije?

Grad Valpovo i Općina Petrijevci imaju značajne razvojne potencijale, kao i mogućnost participiranja u financiranju projekata iz fondova Europske unije. Koliko će biti uspješne i iskoristiti razvojne mogućnosti koje im se pružaju, ovisi o tome koliko će se dobro organizirati, te povrh svega koliko će upravni odjeli, tvrtke i ustanove u vlasništvu ovih jedinica lokalne samouprave, udruge i poslovni sektor biti spremni uključiti se i preuzeti aktivnu ulogu u razvoju i korištenju EU fondova. Posebice bih naglasila važnost suradnje javnog, poslovnog i civilnog sektora za ostvarivanje gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Naime, Europska unija kroz svoje temeljne instrumente, a to su fondovi, potiče decentralizaciju i podupire lokalne razvojne inicijative što pruža značajne mogućnosti lokalnoj zajednici, ali u isto vrijeme traži od lokalne zajednice preuzimanje odgovornosti za svoj razvoj.

Kako se uklapa u koncept razvoja regije?

U posljednjih nekoliko godina i u Hrvatskoj se sve više naglašava važnost regije, te jača svijest kako  je za razvoj  Hrvatske, koja je iznimno raznolika zemlja s čitavim nizom posebnih područja i regija, važno uvažiti te posebnosti, snažiti regionalne kapacitete društvenog razvoja te iskoristiti posebnosti i raznolikost tih regija. Upravo koncept razvoja regija vrednuje i potiče razvoj svijesti o lokalnim posebnostima. Stručnjaci sve više promatraju regiju kroz djelatne forme stanovnika nekog prostora koji su međusobno isprepleteni u kompleksnom sistemu znanja prostora i kulture[1]. Samim time lokalna zajednica postaje primarni nositelj regionalnog identiteta.

Kakva je pri tome uloga Lokalne razvojne agencije?

Lokalna razvojna agencija važan je „kotačić“ u razvojnom procesu i može uistinu pridonijeti razvoju kroz jačanje kapaciteta nositelja razvoja, pružanje stručne pomoći pri oblikovanju razvojnih programa i projekata, njihovu pripremu i prijavu na EU fondove, provedbu projekata i dr.

 No, ponovno naglašavam važnost suradnje i jačanja kapaciteta svih ključnih aktera razvoja, jer kako kaže stara poslovica „jedna lasta ne čini proljeće...“.

Koje ste probleme uočili u sklopu izrade strategije razvoja ovog područja? Koja su rješenja?

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, i na ovom području postoje brojni problemi, odnosno bolje rečeno izazovi. Prvenstveno bih istaknula veliku nezaposlenost, koja je posljedica niske poduzetničke aktivnosti, nedostatka investicija i dr. No, kako se kaže da „onaj tko hoće nađe način, a onaj tko neće nađe izgovor“ smatram  da puno toga možemo napraviti i po ovom pitanju. Pogledamo li primjer Grada Ivanca kojeg je jedan od najuglednijih poslovnih časopisa na svijetu, britanski Financial Times, smjestio na čelno mjesto liste od top 10 malih gradova u Europi (manjih od 100.000 stanovnika) s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja, vidimo da se čak i u Hrvatskoj može biti konkurentan. Ovaj primjer pokazuje koliko sama lokalna zajednica može utjecati na vlastiti razvoj i konkurentnost na EU razini.

Važno je pogledati primjere dobre prakse, analizirati vlastite kapacitete, usporediti se s boljima, biti svjestan vlastitih snaga i slabosti i u konačnici uhvatiti se posla.

Vremena su teška, dugogodišnja je kriza, ali  umjesto cjelodnevnog razmišljanja o svemu što se ne može, svijest se treba okrenuti, moramo biti aktivniji i razmišljati o onome što se može. Ako mogu drugi možemo i mi.

Mislim da je u zemlji koja uvozi većinu hrane, a u mogućnosti je prehraniti pola Europe, pričati o globalnim procesima kao uzrocima loše gospodarske situacije je iluzorno, pravi problem je u nama samima.

Iako je prošlo tek dva mjeseca od osnivanja Agencije, već ste organizirali neke oblike edukacije? O čemu je riječ?

Agencija provodi program osposobljavanja za pripremu projekata po metodologiji „Upravljanja projektnim ciklusom“ koji je besplatan za polaznike. Polaznici su najvećim djelom pripadnici civilnog sektora, dakle raznih udruga koje djeluju na području Valpovštine. Također, nekoliko je djelatnika gradskih tvrtki i ustanova uključeno u program edukacija. Sveukupno je riječ o 20-ak osoba. Uskoro planiramo krenuti i s trećom grupom.

Koji su dalji koraci?

S obzirom kako se otvaraju natječaji krenuli smo s intenzivnom pripremom projekata, trudit ćemo se i dalje organizirati edukacije, te biti aktivni u povezivanju i razvoju partnerstva između različitih dionika na lokalnoj razini.

 Agencija je registrirana za brojne aktivnosti - na kojima ćete insistirati, kako će se dalje Agencija razvijati?

Agencija je dužna voditi računa o koordinaciji i poticanju lokalnog razvoja, te pribavljanju sredstava, prije svega kroz fondove, za taj razvoj. Trenutno su kapaciteti Agencije ograničeni, ali planiramo daljnje širenje aktivnosti kroz EU sredstva.

Koliko je Agencija potencijalna slamka spasa mladim stručnjacima u smislu zapošljavanja?

Agencija može pomoći mladim osobama da kroz edukacije koje organizira svladaju metodologiju pripreme i provedbe EU projekata te sudjeluju u pripremi i provedbi konkretnih projekata. Također, Agencija im može pomoći u osmišljavanju, pripremi i provedbi projekata koji će pridonijeti njihovom zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta. 

--------------------------------------

 [1] Tschofena, 2009

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu